Служебният външен министър ще стане представител на България в НАТО

Николай Милков

© Велко Ангелов

Николай МилковСлужебният министър на външните работи Николай Милков сменя попрището и заминава за Брюксел като постоянен представител на България в Северноатлантическия пакт.


Предложението до президента за освобождаване на Милков като посланик във Франция и Монако и назначаване на новия пост е публикувано в деловодната система на Министерския съвет и е с дата 31 март. Вносител на предложението е министерството, което сега Милков оглавява като служебен министър, назначен от държавния глава


Не е съобщено официално темата да е обсъждана на последното заседание на Министерския съвет, което се състоя на 29 март.
На поста няма титуляр повече от година. До ноември 2021 г. български представител в НАТО беше Драгомир Заков, но той предпочете да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков и постът остана свободен.


Освен това в последния ден преди предсрочните парламентарни избори служебният кабинет е решил да предложи на Радев да смени посланиците във Ватикана, Словения, Норвегия и Исландия и Молдова, се вижда от публикуваните документи.


Във Ватикана на мястото на Богдан Паташев се предлага да застъпи дипломат от кариерата - Костадин Коджабашев. В Словения вместо Младен Червеняков посланик ще е Красимир Божанов. В Норвегия България ще бъде представлявана от Десислава Иванова- Козлева при Вера Шатилова - Мицарова досега. В Молдова Мая Добрева ще замени Евгени Стойчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK