Предизвестено: Работодателите и близките на убитата в София жена са знаели, че е заплашвана

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  МВР трябва да прибера оръжия при оплаквания за агресивно поведение или да по поема разходите по погребения и обезщетения към близките на жертвите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Jay Gatsby
  Jay Gatsby
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Учедващо е ,че това насилие към българките е масово. Не само тук. Парадокса е , че тези жени сами си ги избират. А казват , че жените имали интуиция.
  Все парадокси! Поне в западна европа при най-малкото съмнение , че се е свързала с вид социопат , дамати изчезва НА СЕКУНДАТА. Не се точи не се мае не реве. Прагматично си взима багажа и си заминава. Или в краен случай пуска жалба. Има и злоупотреби. Но ТЕЗИ УБИЙСТВА от ревност към БИВШИ зачестиха.
  Как им изпиват акъла на тези хубави жени подобни идиоти? ПАРАДОКС!

  Който владее манипулацията, владее ситуацията. другаря главорез Берзин
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 5133 Неутрално

  Извършителят на това гнусно влияние трябва да гние до живот в затвора!

 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 679 Разстроено

  Добре дошли в страната на традиционните семейни ценности несъвместими с Истанбулската конвенция...

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Извършителят на това гнусно влияние трябва да гние до живот в затвора!
  —цитат от коментар 3 на bat_plamen


  А не е ли по-добре вместо да се пълним с гниещи по затворите, въобще да не се стига до такива случаи? Този не е станал насилник и убиец по рождение, а в резултат на десетилетия израждане и обществено толериране на тертипа му.

  @)----,--'--
 6. 6 Профил на anonymous
  anonymous
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jay Gatsby":

  Когато една жена те харесва достатъчно, готова е да си затвори очите за всичките ти косури. :)

 7. 7 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jay Gatsby":Когато една жена те харесва достатъчно, готова е да си затвори очите за всичките ти косури. :)
  —цитат от коментар 6 на Anоnуmous


  И какво е харесала достатъчно, при наличие на "всичките ти кусури"?! 😊

 8. 8 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  МВР трябва да прибера оръжия при оплаквания за агресивно поведение или да по поема разходите по погребения и обезщетения към близките на жертвите!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  МВР не прави нищо освен, ако не става въпрос за убийство. Факт, който съм изпитал на гърба си. Всички останали преписки заминават в коша.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3308 Гневно

  По една жена месечно умира , но не искат да променят законодателството и се борят с джендъри

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Тоя психопат си заслужава най строгата присъда !!!

 11. 11 Профил на Jay Gatsby
  Jay Gatsby
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Цялата работа е в емоционалната интелигентност. Да си достатъчно зряла ,за да прочетеш зад СЛАДКАТА ФАСАДКА насилника и патологичния нарцис. Това, да си избереш правилния партноьор в живота, е най-голямото умение у човека с претенции, че има интелект. Да ЧЕТЕШ събеседника и ако се наложи да го избегнеш като нежелан партньор.

  Който владее манипулацията, владее ситуацията. другаря главорез Берзин
 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  И като е оценена с висок риск за живота от НПО що не сигнализираха полицията ?А и техният адвокат. Или са там само да симулират дейност?

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Учедващо е ,че това насилие към българките е масово. Не само тук. Парадокса е , че тези жени сами си ги избират. А казват , че жените имали интуиция. Все парадокси! Поне в западна европа при най-малкото съмнение , че се е свързала с вид социопат , дамати изчезва НА СЕКУНДАТА. Не се точи не се мае не реве. Прагматично си взима багажа и си заминава. Или в краен случай пуска жалба. Има и злоупотреби. Но ТЕЗИ УБИЙСТВА от ревност към БИВШИ зачестиха. Как им изпиват акъла на тези хубави жени подобни идиоти? ПАРАДОКС!
  —цитат от коментар 2 на Jay Gatsby


  Нито е масово насилието над българки,нито нивата в Западна Европа са по-ниски.Просто в България медиите раздухват всеки подобен случай.

 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jay Gatsby":

  " Цялата работа е в емоционалната интелигентност. "

  Да , но това е много трудно.

 15. 15 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  И като е оценена с висок риск за живота от НПО що не сигнализираха полицията ?А и техният адвокат. Или са там само да симулират дейност?
  —цитат от коментар 12 на Мусаши


  НПО не може да изземе инициативата от пълнолетен индивид. Може само да консултира и помага при желание. Задължение за подаване на сигнал има само при непълнолетни.

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Симптома "Крали Марко" — свикнал си да чакаш някой друг (Крали Марко) да ти оправи нещата. Вместо да подаде жалба, ако трябва няколко, тя оставила насилника да придобие усещането за безнаказаност и ей ги последиците. Ама не е само жертвата, по пътищата е същото и имаме "война по пътищата". При изборите същото — огромен брой "гъбари" и "не подкрепям никого" , пък после "що така стана"... Манталитет някакъв, дето дърпа назад и надолу.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на doc511104859
  doc511104859
  Рейтинг: 927 Гневно

  И сега какво? Ще я изкарат виновна, че не се е оплакала в полицията. И да беше подала жалба, все тая. Свърши като доста други, които бяха подали. Полицаите само могат да си плюят по пазвите, че този път няма да са виновни за бездействието си.
  Очевидно е пълно с психопати, на 2-3 месеца някоя жена е убита от ревнив изрод.
  Много жалко за момичето. Живяло е в ужас, без да има кой да й помогне реално. Дочакала е и моментът, от който най-много я е било страх. Тръпки ме побиват.
  На всички като този, доживотен затвор им е малко.

 18. 18 Профил на Матрял
  Матрял
  Рейтинг: 138 Неутрално

  Масово разни мрънкачи дращят за МВР... Идиоти, какво точно да направи МВР, при положение, че няма престъпление?!? Да се занимава с някакъв малоумник, че заплашвал? Ми по улиците всеки ден, в задръстванията, много повече малоумници заплашват - да ги търси и глобява всички МВР-то, а?!?

  Не щете закон и протоколи за защита при потенциална заплаха, каквато бе ИК въпреки, че повечето коментиращи я дори не не бяха я прочели? Дообре, да ви трепят жените, дъщерите и майките разни психари тогава, заслужавате си го. Мат'рял.

  Song: https://www.youtube.com/watch?v=hL8ntC9IkdY - LOVE IT 🎉🎉🎉 orc meat to the BBQ! Remind: https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":

  Това вече си е чисто обвиняване на жертвата. Ами представи си, че е била парализирана от страх. С насилник влизаш в друга вселена направо, нищо не е реално, как да планираш и да си търсиш интереса? Обществото няма да се трогне, нито органите, нито съдът - още няма престъпление. Дори полицаите може повече да се разберат с мъжа и да смятат жената за луда.

  Не сме дорасли още да смятаме самата проява на заплахи и изразената мизогиния за престъпление, защото си е точно това - неприемливо обществено поведение.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  И сега какво? Ще я изкарат виновна, че не се е оплакала в полицията. И да беше подала жалба, все тая. Свърши като доста други, които бяха подали. Полицаите само могат да си плюят по пазвите, че този път няма да са виновни за бездействието си.Очевидно е пълно с психопати, на 2-3 месеца някоя жена е убита от ревнив изрод.Много жалко за момичето. Живяло е в ужас, без да има кой да й помогне реално. Дочакала е и моментът, от който най-много я е било страх. Тръпки ме побиват. На всички като този, доживотен затвор им е малко.
  —цитат от коментар 17 на doc511104859


  Тоя е осъждан преди това за закана за убийство на бившата си приятелка.Явно тогава са си свършили работата съответните институции ,щом е осъден. Ама в случая убитата вместо да подаде жалба в полицията се е оплакала на НПО.Все едно на арменският поп,полза никаква.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":Това вече си е чисто обвиняване на жертвата. Ами представи си, че е била парализирана от страх. С насилник влизаш в друга вселена направо, нищо не е реално, как да планираш и да си търсиш интереса? Обществото няма да се трогне, нито органите, нито съдът - още няма престъпление. Дори полицаите може повече да се разберат с мъжа и да смятат жената за луда. Не сме дорасли още да смятаме самата проява на заплахи и изразената мизогиния за престъпление, защото си е точно това - неприемливо обществено поведение.
  —цитат от коментар 19 на lil_alex


  Заканата за убийство си е престъпление и тоя е осъждан точно за такава закана спрямо друга негова приятелка.Явно не са я сметнали за луда,а са го осъдили. Ако убитата беше подала жалба както вече е имал условна присъда за същото престъпление ,щеше да е в затвора и тя да е жива.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7590 Неутрално

  Полицията не се ли пита, защо не се е оплакала на тях. Ами, много просто, не им вярва и няма смисъл. Няма да си мръднат пръстта.

 23. 23 Профил на BHB
  BHB
  Рейтинг: 142 Гневно

  Потресаващо е отношението на работодателите. Кой е този мобилен оператор, който първо наема човек, вече осъждан, второ, човешки ресурси на високо професионално ниво, за да не го допускат до работа или поне да го уволнят и да го докладват на прокатурата - те са можели по закон! - трето, нямат психолог, а са голяма компания, четвърто, толерирали са враждебна атмосфера, която застрашава тяхна служителка? Кажете коя е компанията, така или иначе скоро ще се разбере! Тези са съучастници в престъплението. Създали са среда, която да го благоприятства, а после са бездействали цинично!

 24. 24 Профил на BHB
  BHB
  Рейтинг: 142 Гневно

  Така, вече са излезли снимки. Както и предполагах - прилича на селски бек, както наричахме такива като него през 90-те, и още от пръв поглед си личи, че е просто, грубо, агресивно момче. Жената е била самотна майка, вероятно в началото й е обръщал много внимание и така я спечелил, а след това е започнал да се разкрива. Ако можех, щях да организирам курс как жените да разпознават такива като него от пръв поглед. Не казвам, че всички си приличат, но имат категорични прилики, чисто визуални.

  Вече се разбра, че операторът е А1. Съучастниците в престъплението, пълни боклуци. Те са всеизвестни с липсата си на етика, постоянно надписват сметките на клиентите си, даже на корпоративните си клиенти, толкова са нагли. Нищо чудно, че убийците се чувстват комфортно в компанията на такива боклуци, чието начало е мутренско, да не забравяме, и все още осигуряват работа на роднините и децата на мутри.

 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Въпросните НПО-та създават измамното чувство, че могат да помогнат на хора в такава ситуация.
  Питам се, ако жертвата не е преценила ситуацията правилно, то НПО-то в кои дупки си е бъркало, че не е сигнализирало МВР?!

  "Първоначално тя се страхуваше да дойде до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и веднъж - с адвокат. Оценена е с много висок риск за живота", изтъкна още представителят на "Анимус".
  —цитат от коментар 0 на НПО


  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 26. 26 Профил на potrebitelll
  potrebitelll
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Оръжието е било на настоящата приятелка на убиеца. Тоя малоумник е бил с условни присъди, тъй че няма как да е имал законно оръжие. Настоящата му приятелка също е някаква малоумница, щом не е опазила оръжието си. То не е ясно и защо й е на жена оръжие, ама това е друга тема.

  не мога да коментирам, без да обиждам
 27. 27 Профил на potrebitelll
  potrebitelll
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#25] от "keen":

  Ами отношенията им са поверителни. Малко е сложна работата, понеже НПО ако има данни за извършено престъпление от общ характер, трябва да уведоми правоохранителните органи. Обаче, ако не са освободени от това задължение, това ще е спирачка за хора, които търсят помощ, да я поискат от тях. Ако по някаква причина не желаеш да сезираш полицията и прокуратурата, не би отишъл за помощ от организация, която би сторила това, което ти не искаш. Иначе, Анимус върши много повече работа от държавата за жертвите. Фондацията има защитени жилища, които предоставя на хора, които не могат да се приберат в дома си, тъй като там ще са в опасност. Полицията от друга страна, вместо да постави жертвите под защита, след като бъде сезирана изпраща служители при насилника. Полицаите са прости момчета, които са солидарни с насилника и му влизат в тона, вместо да го стреснат. Отиват и го уведомяват, че лудата кучка е подала жалба срещу него и познай после какво се случва. Затова и жените не искат да подават жалби. Не искат и да споделят с близки и роднини, понеже за тях е унизително - да признаеш, че някой те малтретира в дома ти, означава да признаеш, че нямаш никакъв авторитет пред насилника и той те третира като робиня. Обикновено реакцията, вкл. на близките е - защо си търпяла толкова време. За другата теза - щом я бие, има защо, няма какво да говорим. Сложно е.

  не мога да коментирам, без да обиждам
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на roknor
  roknor
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Това само в България може да се случи. Не, не убийството. Тази дискусия тук. Че ви изкарахте жертвата виновна бе, малоумкици! Това не била направила, онова не била маправила! Кретени! Мир на душата и. А оня бял ден да не види!

 30. 30 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Благодарете на мършата Корнелия Нинова, която бори джендърите, докато синчето й е в САЩ, жалко за момичето...

 31. 31 Профил на jannet Jackson
  jannet Jackson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че на Втори Април си избрахме точно НЕГО - БЪЛГАРСКИЯ КАЛОЯН, МУТРАГЕНЙО ГОЛЯМ, нали я крий неговата чак в Барселона и я кара да продава фланелки и да встъпва в полов акт само с него когато дойде в Испания, изсъхна й пъсито на плеймейтката, откакто го награбиха Бочко-Калоянчо с кюлчетата!

 32. 32 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 465 Неутрално

  обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат...


  Нагъл!!!

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#25] от "keen":Ами отношенията им са поверителни. Малко е сложна работата, понеже НПО ако има данни за извършено престъпление от общ характер, трябва да уведоми правоохранителните органи. Обаче, ако не са освободени от това задължение, това ще е спирачка за хора, които търсят помощ, да я поискат от тях. Ако по някаква причина не желаеш да сезираш полицията и прокуратурата, не би отишъл за помощ от организация, която би сторила това, което ти не искаш. Иначе, Анимус върши много повече работа от държавата за жертвите. Фондацията има защитени жилища, които предоставя на хора, които не могат да се приберат в дома си, тъй като там ще са в опасност. Полицията от друга страна, вместо да постави жертвите под защита, след като бъде сезирана изпраща служители при насилника. Полицаите са прости момчета, които са солидарни с насилника и му влизат в тона, вместо да го стреснат. Отиват и го уведомяват, че лудата кучка е подала жалба срещу него и познай после какво се случва. Затова и жените не искат да подават жалби. Не искат и да споделят с близки и роднини, понеже за тях е унизително - да признаеш, че някой те малтретира в дома ти, означава да признаеш, че нямаш никакъв авторитет пред насилника и той те третира като робиня. Обикновено реакцията, вкл. на близките е - защо си търпяла толкова време. За другата теза - щом я бие, има защо, няма какво да говорим. Сложно е.
  —цитат от коментар 27 на potrebitelll


  Стига си писал глупости. Щом тоя е с условна присъда за закана за убийство спрямо жена,при подадена втора жалба от друга жена също за закана за убийство,веднага щяха да го задържат. И тя щеше да е жива,а тоя в затвора.
  Ама щото такива като теб и медиите постоянно тръбят, че нищо не се прави, затова и някои жени не подават жалби в полицията. Но както се вижда при предишната закана не само са предприети мерки,но и е осъден. Ако другата жена ги беше траяла най-вероятно щеше жертвата да е тя,щото очевидно става въпрос за психопат.

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jay Gatsby":Когато една жена те харесва достатъчно, готова е да си затвори очите за всичките ти косури. :)
  —цитат от коментар 6 на Anоnуmous


  А Вие откъде знаете?!

  То вярно, че и жените напоследък са масово неграмотни...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Този е излязъл много некоректен: направо стреля.... Обикновено първо ги бият известно време. Така е по протокол. Не може ли за него да направим нещо по изключение - и на него да му се случи нещо извън протокола?

  В Гейропа съм! В Гейропа съм!
 36. 36 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  Защото по закон е забранено. Жертвата трябва да даде съгласие. Защото законодателството е такова, че ръцете са им вързани. Защото кампания доведе до това, че България не прие Истанбулската конвенция, като в крайна сметка приемането ѝ беше осуетено с решение на Конституционния съд. Защото целта на конвенцията беше да се гарантират максимално защити на жертвите на домашно насилие, но това явно се оказа неприемливо за повечето политици в България.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":Защото по закон е забранено. Жертвата трябва да даде съгласие. Защото законодателството е такова, че ръцете са им вързани. Защото кампания доведе до това, че България не прие Истанбулската конвенция, като в крайна сметка приемането ѝ беше осуетено с решение на Конституционния съд. Защото целта на конвенцията беше да се гарантират максимално защити на жертвите на домашно насилие, но това явно се оказа неприемливо за повечето политици в България.
  —цитат от коментар 36 на Poli Karpos


  Не само не е забранено да се съобщи за извършено престъпление, но по закон е задължително да се съобщи на съответните институции. Така че в случая от НПО са си затраяли и жената е убита.

 38. 38 Профил на blogvlog
  blogvlog
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Журналистите много обичат да показват отвратителните неща от живота. В цивилизованите страни такива новини се появяват след десетата минута, и то набързо. По нашите телевизии 10 минути преди основните новини ти показват кратко съобщение от рода на: Нямаме търпение след малко да ви покажем къде каква простотия се е случила!
  С такива журналисти и медии лудването на нацията е гарантирано. Ако това е целта, на прав път са.

  In God we trust
 39. 39 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ.

  Опитът за ратифицирането на конвенцията вече години е повод за масова пропаганда с фалшиви новини, а в началото на годината "скелетът" и беше отново изваден от БСП, ГЕРБ и "Възраждане". На фона на поредица протести срещу домашното насилие и зачестили случаи на убийство на жени, Народното събрание отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

  Истанбулската конвенция е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени.

  Документът се опита да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, която е независима от биологичния пол на лицето, единствено с цел да се подчертае, че насилието е престъпление, без значение от пола на жертвата. Това обаче даде хляб на стотици манипулатори да заблуждават обществото с неверни твърдения относно нейното съдържание.
  Ето списък на основните аргументи на противниците на конвенцията:

  1. Истанбулската конвенция противоречи на традиционния модел на семейство.

  Истината - конвенцията не регулира семейния живот или неговата структура и държавите не са принудени да променят традиционните си представи за семейство.

  2. Традиции и ценности са поставени на карта.

  Истината - конвенцията само отбелязва, че традициите, културата и религията не могат да бъдат извинение за насилието над жени.

  3. Думата “пол” (gender), за която се разразиха най-яростните разправии у нас, не може да замени термините “жена” и “мъж”.

  Истината - думата “пол” (gender) в конвенцията се използва само за да подчертае факта, че жените често са подложени на насилие поради своя пол. Конвенцията не заменя понятията “жена” и “мъж”.

  4. Конвенцията въвежда понятието “трети пол”, което се отнася за членове на сексуални малцинства или такива, които са променили пола си.

  Истината - терминът 24 Часа
  ВИДЕО
  ПОДКАСТ

  ТЪРСЕНЕ
  ВСИЧКО ОТ ДЕНЯ
  МОЯТ 24 ЧАСА

  Мнения
  8 лъжи за Истанбулската конвенция пречат на България да защити жените си от насилие
  Пламена Томева
  Пламена Томева
  [email protected]

  28.11.2019 22:55
  61544
  Сподели в
  По един чифт червени обувки за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол бе поставен в сърцето на Брюксел.
  По един чифт червени обувки за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол бе поставен в сърцето на Брюксел.
  Снимка: РОЙТЕРС
  Всички 28 членки на ЕС са подписали документа на Съвета на Европа, но 7 страни не го ратифицират

  Невярно представяне на съдържанието и умишлено неправилно тълкуване са причина за несъгласието на България и още няколко държави от ЕС да ратифицират конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. 7 страни от ЕС отказват - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания. Всички държави от ЕС обаче незабавно и без отлагане трябва да въведат в законодателството си документа, станал известен като Истанбулската конвенция. Това гласи незаконодателна резолюция, приета в четвъртък от Европарламента. В нея се призовава насилието над жени да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

  Истанбулската конвенция е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени. Засега процедурата по въвеждането ѝ буксува в Съвета на ЕС. Затова Еврокомисията посочи, че е възможно да се пристъпи към приемането на решение не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство, т.е. със съгласието на 55% от страните, които да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.


  Съществува и сценарий, при който

  България ще

  бъде задължена

  да ратифицира

  документа,

  но той е силно спекулативен. За да се стигне дотам, е необходимо ЕК, която е единствената институция със законодателна инициатива, да направи предложение за ново европейско законодателство. За да бъде въведено такова, то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и ЕП. В Съвета обаче надали ще бъде постигнато единодушие. За да мине и несъгласните държави да бъдат принудени, то трябва да им бъде попречено да образуват блокиращо малцинство. То се състои от най-малко 4 държави членки, които да съставляват поне 35% от населението на ЕС. Страните, които отказват да въведат конвенцията, са 7, но общият брой на техните жители е малко над 20%, т.е. далеч по-малко от необходимото за блокаж. В своята политическа програма новоизбраната шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да гарантира пълната ратификация на Истанбулската конвенция.


  Снимка: РОЙТЕРС
  Дали България ще бъде принудена, или не, не е най-важното относно Истанбулската конвенция. Документът се опита да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, която е независима от биологичния пол на лицето, единствено с цел да се подчертае, че насилието е престъпление, без значение от пола на жертвата. Това обаче даде хляб на стотици манипулатори да заблуждават обществото с неверни твърдения относно нейното съдържание.
  Ето списък на основните аргументи на противниците на конвенцията:

  1. Истанбулската конвенция противоречи на традиционния модел на семейство.

  Истината - конвенцията не регулира семейния живот или неговата структура и държавите не са принудени да променят традиционните си представи за семейство.

  2. Традиции и ценности са поставени на карта.

  Истината - конвенцията само отбелязва, че традициите, културата и религията не могат да бъдат извинение за насилието над жени.

  3. Думата “пол” (gender), за която се разразиха най-яростните разправии у нас, не може да замени термините “жена” и “мъж”.

  Истината - думата “пол” (gender) в конвенцията се използва само за да подчертае факта, че жените често са подложени на насилие поради своя пол. Конвенцията не заменя понятията “жена” и “мъж”.

  4. Конвенцията въвежда понятието “трети пол”, което се отнася за членове на сексуални малцинства или такива, които са променили пола си.

  Истината - терминът


  “трети пол” не се

  среща абсолютно

  никъде

  в документа.

  Няма и елемент на принуда някой да го въвежда. Държавите се ангажират единствено да защитават правата на жертвите във всеки случай на дискриминация - включително поради пол, раса, език, възраст, семейно положение, сексуална ориентация или полова идентичност.

  5. Конвенцията изисква легализиране на еднополовите бракове.

  Истината - текстът по никакъв начин не засяга местното семейно законодателство и в конвенцията няма нито дума по въпроса. Причината за подобни манипулативни изказвания е използването на думата “партньор” в текста на конвенцията. Тя е употребена единствено защото според действащото законодателство инцидент не е домашно насилие, ако партньорите не са женени. Истанбулската конвенция ще предостави защита при насилие в несемейни двойки.

  6. Еднополовите двойки ще могат да осиновяват деца.

  Истината - процедурата по осиновяване изобщо не се разглежда в конвенцията. То се регулира от местното законодателство.

  7. Конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с установените полови стереотипи.

  Истината - конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с половите стереотипи, които могат да доведат до насилие. Сред тях например е мнението, че жената няма право на глас в семейството, или убеждението, че мястото ѝ е в кухнята.

  8. Истанбулската конвенция ни е наложена отвън и сега ни принуждават да я подпишем.

  Истината - документът е доброволно подписан от правосъдната тогава министърка Екатерина Захариева след решение на правителството от 13 април 2016 г. Документът няма нищо общо с нито една държавна политика или принуда от чужда страна спрямо България.

  Всички тези факти може да бъдат проверени в оригиналния текст на документа, който е достъпен на български език.

 40. 40 Профил на blogvlog
  blogvlog
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#36] от "Poli Karpos":

  Само да отбележа, че има и мъже жертви на домашно насилие. За тях прословутата истанбулска конвенция мълчи. Жените също могат да бъдат отвратителни.

  In God we trust
 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#39] от "Poli Karpos":

  Истанбулската конвенция може да помогне да доближи до тукашното съзнание някои идеи за ежедневната мизогиния. По-просто казано, действия, които са неприемливи, но ги преглъщаме, само защото са към жени и сме свикнали, че с такива действия жените се подчиняват. Разбира се, че са твърде неприятни, никой не иска да живее така, но се случва. И въпросът там е жените да могат да се защитят от тия действия, дори в някои случаи ако се отнася за задължението салатка-ракийка вечер в точен час и мрънкане, ако не се случи. Никоя жена не иска това, хващаш се с някой романтично и опа- след няколко месеца вече си главно готвач и келнер, че и те гледат лошо, ако не си в ритъм...

  Българите уж не бият често, но някъде 50% от връзките, по емпирични наблюдения, са леко токсични по тоя начин, мъжът си бейства, иска от жената разни неща само да я държи на нокти, често гледа лошо и цялостното усещане е, че в тая връзка има един шеф и един втора категория човек.

  Иначе адвокатът на Анимус не знам какви съвети е давал. Наистина е трудно наплашена жена сама да проходи системата и да си намери истинска защита, в смисъл на ефективна ограничителна заповед и полицията да идва и да действа ефективно.

  Вярно е и това, че фуражките малко хе-хе така с потупване по рамото ще "обработят" насилващия мъж, виж по-горната точка за това, че като общество още приемаме голяма доза мизогиния за нормалност.

 42. 42 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 107 Неутрално

  ....Не щете закон и протоколи за защита при потенциална заплаха, каквато бе ИК въпреки, че повечето коментиращи я дори не не бяха я прочели? Дообре, да ви трепят жените, дъщерите и майките разни психари тогава, заслужавате си го. Мат'рял.
  —цитат от коментар 18 на Матрял


  ИК създава повече проблеми, отколкото решава. Конституционният съд се произнесе, въпросът е приключен.

 43. 43 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ.

  Опитът за ратифицирането на конвенцията вече години е повод за масова пропаганда с фалшиви новини, а в началото на годината "скелетът" и беше отново изваден от БСП, ГЕРБ и "Възраждане". На фона на поредица протести срещу домашното насилие и зачестили случаи на убийство на жени, Народното събрание отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

  Истанбулската конвенция е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени.

  Документът се опита да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, която е независима от биологичния пол на лицето, единствено с цел да се подчертае, че насилието е престъпление, без значение от пола на жертвата. Това обаче даде хляб на стотици манипулатори да заблуждават обществото с неверни твърдения относно нейното съдържание.

  Невярно представяне на съдържанието и умишлено неправилно тълкуване са причина за несъгласието на България и още няколко държави от ЕС да ратифицират конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие.

  Истанбулската конвенция е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени. Засега процедурата по въвеждането ѝ буксува в Съвета на ЕС. Затова Еврокомисията посочи, че е възможно да се пристъпи към приемането на решение не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство, т.е. със съгласието на 55% от страните, които да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.

  Истанбулската конвенция се опита да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, която е независима от биологичния пол на лицето, единствено с цел да се подчертае, че насилието е престъпление, без значение от пола на жертвата. Това обаче даде хляб на стотици манипулатори да заблуждават обществото с неверни твърдения относно нейното съдържание.

  Ето списък на основните аргументи на противниците на конвенцията:

  1. Истанбулската конвенция противоречи на традиционния модел на семейство.

  Истината - конвенцията не регулира семейния живот или неговата структура и държавите не са принудени да променят традиционните си представи за семейство.

  2. Традиции и ценности са поставени на карта.

  Истината - конвенцията само отбелязва, че традициите, културата и религията не могат да бъдат извинение за насилието над жени.

  3. Думата “пол” (gender), за която се разразиха най-яростните разправии у нас, не може да замени термините “жена” и “мъж”.

  Истината - думата “пол” (gender) в конвенцията се използва само за да подчертае факта, че жените често са подложени на насилие поради своя пол. Конвенцията не заменя понятията “жена” и “мъж”.

  4. Конвенцията въвежда понятието “трети пол”, което се отнася за членове на сексуални малцинства или такива, които са променили пола си.

  Истината - терминът “трети пол” не се среща абсолютно никъде в документа.

  Няма и елемент на принуда някой да го въвежда. Държавите се ангажират единствено да защитават правата на жертвите във всеки случай на дискриминация - включително поради пол, раса, език, възраст, семейно положение, сексуална ориентация или полова идентичност.

  5. Конвенцията изисква легализиране на еднополовите бракове.

  Истината - текстът по никакъв начин не засяга местното семейно законодателство и в конвенцията няма нито дума по въпроса. Причината за подобни манипулативни изказвания е използването на думата “партньор” в текста на конвенцията. Тя е употребена единствено защото според действащото законодателство инцидент не е домашно насилие, ако партньорите не са женени. Истанбулската конвенция ще предостави защита при насилие в несемейни двойки.

  6. Еднополовите двойки ще могат да осиновяват деца.

  Истината - процедурата по осиновяване изобщо не се разглежда в конвенцията. То се регулира от местното законодателство.

  7. Конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с установените полови стереотипи.

  Истината - конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с половите стереотипи, които могат да доведат до насилие. Сред тях например е мнението, че жената няма право на глас в семейството, или убеждението, че мястото ѝ е в кухнята.

  8. Истанбулската конвенция ни е наложена отвън и сега ни принуждават да я подпишем.

  Истината - документът е доброволно подписан от правосъдната тогава министърка Екатерина Захариева след решение на правителството от 13 април 2016 г. Документът няма нищо общо с нито една държавна политика или принуда от чужда страна спрямо България.

  Всички тези факти може да бъдат проверени в оригиналния текст на документа, който е достъпен на български език.


 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Иначе от Истанбулската конвенция до ниво "транс деца" точно в България НПО-тата доста ще трябва да се препотят. Ще трябва да обземат и МОН и училищата. Но да, това е линията, по която се действа - от академичните gender studies до притворяване на идеите в обществена реалност. Дотолкова, че дори простолюдието да почне да се радва на "транс деца" и да отворят клиники като Tavistock.

  Иначе при насилието срещу жени работата е много сериозна и много трудна за реализиране. Най-голям шанс имат жените с подготвено и дружно семейство и без насложения срам, че ако се окажеш с насилник, това е по твоя вина.

 45. 45 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Всъщност трябва да изгние в земята след два куршума в главата. Отнел е живот, значи трябва и неговият да бъде отнет по същия начин.

 46. 46 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Извършителят на това гнусно влияние трябва да гние до живот в затвора!
  —цитат от коментар 3 на bat_plamen


  Добре, ще изгние, а това ще върне ли жената на този свят?! Проблемът е в пълния непукизъм в МВР и прокуратурата по проблемите с социопати като въпросния Калоян! Този тип изобщо не е бил респектиран - поне да го уволнят от местоработата с жертвата! Да не говорим за ограничителни заповеди, превантивно задържане, започване на наказателно производство, задържане за нарушаване на предишните условни присъди на изрода... Защо изведнъж изчезнаха "модните" чудовищни заливания с киселина? Ами прибраха двама изроди за по 10 години на топло и всички научиха за това. И всичко това е, че вместо МВР, прокуратура, общество, НПО да обединят усилия с тази отвратителна престъпност, цялата енергия е да се сменят неудобни за криминалните ни олигарси магистрати и спецправосъдие!

 47. 47 Профил на dbd01698257
  dbd01698257
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като реши някой луд у нас да те убие, нямаш какво да направиш. Полицията казва, нищо не можем да направим преди да те е убил, като те убие, обади се.
  На тия бивши военни и полицаи, трябва да им се отнема разрешенията за оръжия и самите оръжия, след като не работят вече или пък да разрешат на всички да притежават оръжия.

 48. 48 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Интересно ейчар отделът на А1 къде е спал и как са си го държали на работа преспокойно...

 49. 49 Профил на baldandbankrupt
  baldandbankrupt
  Рейтинг: 145 Неутрално

  А тези Анимус направили ли са нещо или просто са я изслушали и са усвоили поредната евросубсидия и грант?

 50. 50 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#49] от "baldandbankrupt":

  Анимус нищо не могат да направят логистично и ефективно. Имат защитени жилища само, но няма програма да "изчезнеш" ефективно.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3045 Разстроено

  Изродът да изгние в затвора и дано да попадне на някоя индо-европейска банда с топчета сещате се къде. И е крайно време в училище вместо да се говори за геевщини, под прикритието на "полово образование", да започнат да набиват на момчетата в главите, че жените не са им собственост и не са им длъжни, а на момичетата, че "лошите момчета" обикновено са изроди и ще посегнат и на тях - по-скоро рано, отколкото късно. Щото горката жена няма как да не е знаела, че тоя е осъждан, ама пак му се е метнала, вероятно щото го е играел "гангста". "Гангста" продаващ скъпи мобилни планове на пенсионери...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#18] от "Матрял":

  Искаме повече ЗАЩИТЕНИ жилища и програми за пре-интеграция в друг град с възможност за смяна на самоличността на засегнатото лице.

  Не искаме:
  - малоумни либерасти с жълто около устата, да ни поучават как да си възпитаваме децата;
  - не можем да допуснем да ни обличат насилствено децата с дрехи на другия пол в училище, обяснявайки, че това е "нормално". За нормалните българи ТОВА не е нормално!!
  - не можем да допуснем обучението по полово възпитание и етика в училищата да бъде оставено в ръцете на някакви фондации, неконтролирани от никого. Пълни с дърти изкукали джендър-леберастки.
  - крайно време е в българските училища да се въведе вероучение.
  - АБСОЛЮТНО неприемливо е смяната на пола, без значение дали е хормонална или хирургическа да е преди навършване на пълнолетие.
  - на който не му харесва - може да се омита. Най-голямото постижение на демокрацията е, че можете да отидете навсякъде по света и да се събирате с когото ви харесва. Заминавайте при вашите братя и сестри минали под дъгата и ни оставяйте да живеем както са живели предците ни !!

 53. 53 Профил на roknor
  roknor
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jay Gatsby":

  Това да не ти е избор на диня на пазара. Така си дрънкаш, психолога 😆

 54. 54 Профил на roknor
  roknor
  Рейтинг: 1996 Разстроено

  Много хора са знаели, никой нищо не е направил. Тук е проблема. Когато в Дупница, доктора утрепа насилника на дъщеря си, "медиите" го заклеймиха веднага. Когато пенсионирания физик утрепа тъмнозеления крадец с ток, щото му писнало от кражби, отново бе заклеймен! А помните ли бизнесмена, който застреля кредитния си инспектор, заради системно изнудване? Всичките тези убийци, да според Закона те са точно такива, многократно се бяха жалвали в полицията. Ефект? Видно е, какъв е бил, щом са грабнали оръжието. Истината е, че ние имаме мъртва правосъдна система и полиция, имитираща дейност. И когато между тях се появи някой "свестен", системата бързо го смачква и претопява. Защото рибата ВИНАГИ се вмирисва от към главата. А миризливи рибешки глави в България, дал Бог!

 55. 55 Профил на roknor
  roknor
  Рейтинг: 1996

  До коментар [#52] от "Vassil Stoychev":

  Тоя па! Къде го чукаш, къде се пука! Я се разкарай с тъпата си пропаганда и замълчи за минута, в памет на горката жена! Тъпак!

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Полицията не се ли пита, защо не се е оплакала на тях. Ами, много просто, не им вярва и няма смисъл. Няма да си мръднат пръстта.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  Хайде бе, този вече е лежал за подобно нещо, та явно си мърдат не само пръста ами и други органи и могат да свършат някаква работа. Еле пък, след като онзи милиционер застреля психолога и се радуха нещата, че полицията бездействала, със сигурност щяха да му "затегнат гайките" да не ги разнасят из медиите. Ама пусти мързел, да не си причинява писане на жалби и сега... жалейка.
  Нищо, нека другите в подобно положение да си правят изводите пък дано някоя се престраши да подава жалби и да оцелее...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Основните цели на Истамбулската Конвенция / новото законодателство "против насилието" дето постоянно се опитват да ни пробутат е:
  1) вкарване на законовото диференциране между биологичен пол и "избран" пол
  2) назначаване на редица ЛГБТ, феминистки и малцинствени НПО-та на хранилката на държавния Бюджет!!! и вкарването им като "експерти" по различни държавни структури - като се започне от полиция, законодателни комисии и т.н.

  Това означава като в Англия примерно в полицейските управления да се появят едни експерти по права на ЛГБТ, малцинства и т.н. назначени от такива НПО-та, които да съветват кое е "реч на омразата" и да започне тормоз над хората и цензура по медии и в публичното пространство.

  Точно по тая схема в Англия хиляди британци всяка година биват привиквани в полицията или задържани за изявления като "trans women are not women" и примерно против участието на "транс жени" в женските спортове, което тия НПО-та смятат за "реч на омразата" и като каже "експерта" от НПО-то в полицията, че е такова, иди се оправяй.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK