Кметът Портних уволни дисциплинарно главния архитект на Варна

Месеци преди местните избори кметът Портних видя пропуски в работата на главния архитект.

© Цветелина Белутова, Капитал

Месеци преди местните избори кметът Портних видя пропуски в работата на главния архитект.Главният архитект на Варна Виктор Бузев е отстранен от длъжност, съобщи БТА като се позова на пресцентъра на общината.


Оставката му бе поискана от кмета Иван Портних на 19 април. Тъй като главният архитект не подаде оставка в указания срок, срещу него е образувано дисциплинарно производство и той е отстранен от длъжност, уточнява пресцентърът.


Тайни връзки - нови 2500 кв.м. от Морската градина на Варна може да бъдат застроени
Тайни връзки - нови 2500 кв.м. от Морската градина на Варна може да бъдат застроени


В съобщението се припомня, че кметът мотивира искането за оставката на Бузев заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Пример за това са опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта "Златни пясъци".
Защо тръбата във Варна не е заровена, защо ремонтът още тече
Защо тръбата във Варна не е заровена, защо ремонтът още тече

Други мотиви са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ), за което алармират и браншовите организации, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката, превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други.


Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт" в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня "Гъбата", допълва пресцентърът на община Варна.


"Супер изненадан съм, не знам как да реагирам, каза Бузев след поисканат му оставка във вторник. След девет години работа беше нормално първо да ми каже. Не знам тия нападки защо са".
Бузев заяви също, че иска първо да даде отговор на обвиненията на Портних и да говори със своите колеги в гилдията, но във всеки случай няма намерение да спази дадения му ултиматум за оставка до края на деня."Варна не е някакво село, че да бъде оставена така (без главен архитект)", каза още главният архитект на града.


Днес Портних явно изпълни заканата си, ако ултиматумът му не бъде спазен да предприеме, предвидените в закона действия.


Междувременно "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ (трите партии на национално равнище са част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България"), БСП и "Възраждане" във Варна поискаха оставката на самия Иван Портних.


Основната причина за това искане бяха градоустройството и инфраструктурата на Варна. Това, което "преля чашата" бе ВиК аварията преди дни в квартал "Бриз" и голямото наводнение, което тя предизвика.
До момента Портних не е реагирал на искането за оставката му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK