Сред бедните от българския и турския етнос преобладават пенсионерите, сред ромите - работещите

Под прага на бедност са 1.572 млн. души или 22.9% от населението на страната.

© Лили Тоушек

Под прага на бедност са 1.572 млн. души или 22.9% от населението на страната.Ромите са единствената етническа група в България, в която делът на бедните работещи е по-голям от бедните пенсионери. Това показват данни от изследване на Националния статистически институт, оповестено днес.


Сред бедните от българската и турската етническа група преобладават пенсионерите (съответно 54.5 и 36.5%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите - 34.0% Делът на бедните пенсионери сред ромите са едва 8.9 на сто.


Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява, коментират социолозите.

Бедни роми-висшисти няма


Рискът от бедност за хората с начално и без образование е 18 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при висшистите от българската етническа група и над 80 пъти за турската етническа група. При интервюираните, определили се като роми - близо две трети от притежаващите начално образовмание и необразованите са бедни, докато сред ромите висшисти няма нито един беден. Средно за страната делът на висшистите сред бедните е 3.2 на сто.
В изследването е включена и анкета за социалните лишения, които търпят гражданите, включваща 13 въпроса към семейството и отделно към неговите членове - покриване на режийни разности, топлина в жилището, редовно обновяване на гардероба, възможност за почивка и културни прояви, развлечения, срещи с приятели.


Експанзията на пазара на труда – не и за необразованите
Експанзията на пазара на труда – не и за необразованите


От резултатите й следва, че над 40% от семействата не могат да посрещнат неочаквани финансови разходи - неотложен ремонт на жилището или колата, смяна на хладилник или пералня, внезапно заболяване. Близо 44 на сто не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, 40 на сто - да сменят старите си мебели. Една пета не могат да си позволят риба или месо през ден, също толкова - да поддържат нормална температура в жилището си.

Ограничения в 7 от 13 показателя имат 13.1% от българската етническа група, 21.4% от турската и 59.3% от ромския етнос.

Близо една четвърт от българите са под прага на бедността


През 2022 г. линията на бедност общо за страната e 525.92 лв. средномесечно на член на домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1.572 млн. души или 22.9% от населението на страната.


Най-висок е относителният дял на бедните сред самотно живеещите на възраст над 65 години (61.3% за 2022 г.) и самотно живеещите жени - 56.2% за 2022 г. Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 21.9 процентни пункта по-висок, отколкото при мъжете. За самотно живеещ над 65 години рискът от бедност се повишава с 35.4 процентни пункта.

"Сама да идеш, сама да се върнеш". Защо много ромски момичета отпадат от училище
"Сама да идеш, сама да се върнеш". Защо много ромски момичета отпадат от училище

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK