Ултрамаратонец влиза в стъклена клетка пред НДК за 15 дни

Ултрамаратонец влиза в стъклена клетка пред НДК за 15 дни

© Фейсбук профил на Красимир ГеоргиевСоциален експеримент "Стъклената клетка" започва днес в парка пред Националния дворец на културата (НДК) в София, съобщи пресцентърът на Столичната община, цитиран от БТА. Той има за цел да стимулира обществото и младите хора към по-устойчив начин на живот, към физическа активност, връзка с природата и ограничаване на социалната изолация.


Предизвикателство е прието от Красимир Георгиев - ултрамаратонец. "Стъклената клетка" представлява напълно прозрачен контейнер, в който той ще се самоизолира за период от 15 дни. От 30 април до 14 май няма да напуска "Стъклената клетка", която ще е оборудвана единствено с пътека за тичане и легло. По този начин ще се постави в пълна социална изолация, но ще бъде пред погледа на цялото общество.


Контейнерът е поставен върху конструкция на височина от 2.50 метра. "Никаква вербална комуникация с външния свят! Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи и предизвикателства от страна на аудиторията", се посочва на сайта на събитието
Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца. Това са Тодор Тодоров - психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова - лекар към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".


Чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.


Предизвикателството, което Георгиев приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на пандемията от COVID-19, пише на сайта.


Красимир Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог. Сред неговите спортни постижения са успешен финал в най-тежкия в света ултрамаратон - Badwater, в Долината на смъртта, САЩ, с трасе с дължина 216 км. Участвал е в ултрамаратона през Северния полярен кръг Frostskad и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа. Участвал е в легендарния "Маратон на пясъците" (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона "Бразил 135+" (257 км в джунглата). Персоналният му рекорд е ултрамаратон по Коридор 8 - пробягани 1200 км за 15 дни през три държави. В името на благотворителна кауза преди години той бяга на пътека в продължение на 36 часа. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK