"Амалипе": Ако държавата спре програмата за училищни медиатори, много деца ще отпаднат

"Амалипе": Ако държавата спре програмата за училищни медиатори, много деца ще отпаднат

© Цветелина БелутоваБюджетите на училищата в малките населени места не могат да си позволят назначаването на образователни медиатори, а това ще доведе до отпадане на ученици от образователната система. Това заяви Деян Колев, председател на Управителния съвет на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", пред БНР.


Образователният медиатор е посредник между семействата, местните общности, учениците и училището и помага на учениците, които са в риск от отпадане от училище. В края на юни обаче приключва националната програма "Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници". По думите на Деян Колев по тази програма са назначени близо 940 специалисти и опасенията на "Амалипе" и други образователни сдружения са, че след прекратяването й медиаторите ще останат без работа, а децата в риск - без подкрепа.


На нейно място Министерството на образованието (МОН) предвижда нова програма - "Успех за теб", съфинансирана от Европейския съюз, която също е насочена към ученици в риск от отпадане от училище. Според ведомството тя ще бъде фокусирана върху подготовката на децата по български език и литература за националните външни оценявания и зрелостни изпити и медиаторите биха могли да работят и по нея.
Деян Колев каза обаче, че новият проект ще покрие само 50% от заплатите на образователните медиатори и че по този начин МОН прехвърля ангажимента по заплащането на специалистите върху бюджета на училищата.


Според експерта това няма да затрудни големите градски сегрегирани училища, които имат достъп до допълнително финансиране, но проблемът ще бъде много сериозен за училищата в малките населени места. Техните бюджети са малки, както и средствата им за работа с уязвими групи, допълни той.


В отговор на въпроси на БНР Министерството на образованието пояснява, че предлага за назначаване на образователни медиатори да се използват средства от бюджетите на институциите, както и целеви средства от национални и европейски програми и проекти. Ведомството посочва, че образователните медиатори могат да бъдат назначавани както по трудово, така и по извънтрудово правоотношение. След края на проект "Подкрепа за успех" назначените образователни медиатори могат да бъдат преназначени плавно за началото на учебната година по проект "Успех за теб" и по Процедурата за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното образование.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK