"Не желая да нося отговорност за чужди грехове": заместник главният прокурор се разграничи от Гешев за инцидента

Борислав Сарафов и Иван Гешев

© Георги Кожухаров

Борислав Сарафов и Иван ГешевИскам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда - в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия." Това заявява директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.


Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ. В първото си интервю след инцидента, при който избухна взрив в близост до автомобила на НСО, превозващ Гешев, главният прокурор заяви, че Сарафов не е съобразил свое изказване и няма да е лошо да се извини.


В деня на взрива ръководителят на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Сарафов съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си. Пред "Епицентър" главният прокурор пък заяви, че се притеснява за децата си. Едва на петия ден от избухването на бомбата се разбра, че в колата не са били близките на главния прокурор, като това беше обявено в парламента от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Това предизвика искане за оставка на Сарафов от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съмнения в обективността на службата, а Сарафов отговори, че е бил подведен.
"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", заявява Сарафов.


Той отбелязва, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснение и да поправи грешката му, е могъл да го направи още същия ден в изявление, "с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата". По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор дава повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации.


"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки "честта на пагона", както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", посочва Сарафов.


Израелският експерт е допуснат без никаква информация след "преки указания"


Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".


"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.


В сряда (3 май) Ясен Тодоров заяви, че експертът от Израел, за който ден по-рано Сарафов съобщи, че е участвал в огледа и е бил впечатлен от изработката на взрива, всъщност не е участвал в огледа, а "се е запознал визуално със случая".


За въпросния експерт не се знае почти нищо. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обясни, че той е кацнал в България непосредствено преди избухването на бомбата. Гешев пък заяви пред БНТ, че който трябва знае кой е този експерт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK