Ясен Тодоров намекна, че е заплашван, дрон обикалял около жилище на негови роднини

Ясен Тодоров

© Николай Дойчинов

Ясен ТодоровЗаместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) намекна и че към него са отправяни заплахи по повод вчерашното изявление на неговия началник в следствието Борислав Сарафов, който свърза обстоятелството, че се страхува за живота си, с главния прокурор Иван Гешев.


"Не искам да казвам пред зрителите какви неща са ми се случвали", подхвърли той пред БНТ, като на въпрос отправяни ли са сега заплахи към него, той каза: "От вчера следобед един дрон обикаля и влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е собственост на родителите на съпругата ми и го ползваме почти всеки уикенд. Това се случва от вчера, но аз не плача, не се оплаквам."


Коментира, че един главен прокурор, директор или зам.-директор на националното следствие не би трябвало да се поддава на натиск или да иска охрана, каквато поиска Сарафов, като по думите му "не можеш да се държиш като ощипана госпожица".


Борислав Сарафов поиска оставката на Гешев и обяви, че се страхува за живота си
Борислав Сарафов поиска оставката на Гешев и обяви, че се страхува за живота си
Запитан дали се страхува да не бъде убит, Тодоров подчерта патетично: "Аз съм на 55 години. Ако се страхувам от нещо, аз трябва да напусна този пост. Аз предпочитам да бъда пронизан в гърдите прав, отколкото да си наведа главата и да я отсече някаква сабя. Има моменти в живота, в които трябва да проявиш характер."


Отбеляза, че всичките му медийни изяви след т.нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев били съгласувани изцяло със Сарафов и пресцентъра на прокуратурата. Подчерта, че единствено бил потвърдил казаното от Сарафов в деня на инцидента - че взривното устройство е направено, за да убива хора, което по думите му е било потвърдено от израелския експерт, присъствал на мястото на инцидента малко след взрива.


Обеща, че ако експертизата установи друго, а именно, че взривът не е имал за цел да убива, ще си подаде оставката.


Тодоров повтори версията си, че той е завел израелския експерт до мястото на взрива, и допълни, че експертът сам е предложил съдействие.


"Ще довърша мандата си": Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов
"Ще довърша мандата си": Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов


Ясен Тодоров показа съобщението, което Сарафов е изпратил до колегите си в служебния чат на следствието в деня на инцидента. Според съобщението израелският експерт е ръководител на антитерористичното звено на Израел.


Ясен Тодоров намекна, че е заплашван, дрон обикалял около жилище на негови роднини

© БНТ


По повод поисканото от "Продължаваме промяната - Демократична България" изслушване в парламента на Гешев, Сарафов и самия него той посочи, че би отишъл "с най-голямо удоволствие", но при условие че това стане при закрити врата и без телефони, които записват.


Запитан за поисканата му от Сарафов оставка, той отбеляза, че ако е бил предложен от него за поста, той веднага е щял да я подаде, но аргументът му да не я подава е, че е предложение на Гешев.


Ясен Тодоров: Израелският експерт предложи да отидем до мястото на взрива до колата на Гешев
Ясен Тодоров: Израелският експерт предложи да отидем до мястото на взрива до колата на Гешев

"Аз не знам, не съм запознат с реалните мотиви на предложението му. Не съм уведомен от Висшия съдебен съвет по никакъв начин. Ако мотивите му са, че съм имал медийни изяви, несъгласувани с него (Сарафов - бел. ред.) и противоречащи на неговите виждания, това са пълни лъжи", коментира Тодоров.


Във връзка с вчерашните изявления на Гешев посочи, че не знаел в националното следствие да има разследвания срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, но посочи, че има такива срещу други депутати.


Запитан в конфликта между Гешев и Сарафов той на чия страна е, Тодоров не остави място за съмнение, че подкрепя Гешев. "Ясно е на чия страна съм - с пълното съзнание, че това може да ми доведе усложнения в живота, не мога в името на някакъв комфорт да си мълча, защото искам да мога да гледам хората в очите, семейството си, приятелите. Не искам да бъда предател и това да гложди съвестта ми до края на живота. Това, което изключително ме издразни в изявлението на Борислав Сарафов пред БТА (второто му изявление), е, че той си позволи да обиди цялата прокуратурата, труда на всички следователи и прокурори, на които той е бил административен ръководител повече от 10 години. И изведнъж другите са лоши, а той е добрият, който ще оправи всичко", критикува той началника си в следствието.


Прикани водещите по БНТ да поканят криминален психолог, който да коментира вчерашното поведение на Сарафов. По думите му до изявлението на Сарафов пред БТА единствената стабилна власт е била съдебната.


В отговор на въпрос кой стои зад Сарафов Тодоров отбеляза: "За мен това е голямата загадка. В петък, 5 май, ние се разделихме като екип и приятели. Аз съм бил изключително лоялен към директора на националното следствие."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK