Агенцията по вписванията обжалва съдебното решение за Пловдивския панаир

Пловдивски панаир

Пловдивски панаирАгенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за фактическото придобиване на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Това съобщиха от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Политическата формация поиска от агенцията да защити пред по-горна съдебна инстанция отказа си да впише в Търговския регистър апортирането на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест" АД, през което Гергов установява пълен контрол на панаира.


В разпространеното съобщение се посочва, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, както и че собствеността на Пловдивския панаир е от изключително висок обществен интерес. Според коалицията Георги Гергов, който е почетен консул на Руската федерация в Пловдив, се опитва да осъществи скрита приватизация на панаира със съдействието на общинските съвети в Пловдив и Варна, в които мнозинствата са контролирани от ГЕРБ.


Икономическото министерство нямало как да противодейства на скритата приватизация на Пловдивския панаир
Икономическото министерство нямало как да противодейства на скритата приватизация на Пловдивския панаир


В началото на тази седмица Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството "Пълдин туринвест" от близо 178 млн. на над 194 млн. лв.
В молбата си обаче лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" се позовават на съдебната практика, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани обществения интерес, който включва и законосъобразността на вписванията.


Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир започна през 2016 г., когато Община Варна получи


29% от Пловдивския панаир като подарък


от правителството на ГЕРБ. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.


По-късно, през септември 2021 г., от информация на Министерството на икономиката в отговор на въпроси на "Дневник" категорично бе потвърдено, че


решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено


"Кметът на Варна не е предприел никакви действия за изпълнението му, не е сключен договор за дарение и Министерството на икономиката и индустрията не е уведомявано за него", пише в тази информация.
През декември 2021 г. варненският Общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест". Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където "Пълдин туринвест" е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.


Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов
Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов

Това решение беше оспорено по административен ред от варненския областен управител Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в полза на апорта.


Това развърза ръцете на Гергов


и на 24 ноември м.г. той свика Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест", което вдигна капитала на компанията с обема на варненските акции в панаира.


След серия саботажи на работата на Общинския съвет в Пловдив от страна на групите на ГЕРБ и контролираната от Георги Гергов "Автентична лява БСП" в края на миналата и началото на тази година съдбата на Пловдивския панаир вече изглеждаше предрешена. Точката на тази целенасочен акция в полза на частни интереси, започнала още през 2016 г., бе сложена вчера от кмета на Пловдив Здравко Димитров.


Хронология на събитията, предшествали скритата приватизация на Пловдивския панаир, подготвена от Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България" в Пловдив - в края на този текст.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи пълен контрол над Пловдивския панаир - тук.
Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.
Как общинския съвет във Варна безпрекословно изпълни нареждането на Борисов - тук.
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK