България празнува Деня на българската азбука, просвета и култура

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Честит Празник на всички сънародници.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Честит Празник на Всички, и не пипайте 3-ти март.

 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Редица български учени, историци, общественици, културни дейци и политици поставят въпроса за превръщането на 24 май в национален празник вместо 3 март, обосновавайки се с това, че българската писменост е най-значимото, успешно и трайно дело в хилядолетната история на България...."

  Чак пък хилядолетна история? Май и макетата ряпа да ядат!
  И защо 24 май? За да има повод националният ни празник пак да празнуваме с разни славяни, руснаци, орки и т.н.?
  Но пък на никой не му и хрумна в честванията можем да привлечем македонци и сърби, все пак през 9 в. развитието на кирилицата се е случило и по техните земи. Нека да им отдадем дължимото, което те някога са направили и за нашата история!

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Честит Празник на Всички, и не пипайте 3-ти март.
  —цитат от коментар 2 на 442


  И по-кротко с прчазнуването, защото другарят Путкин каза е азбуката идва от Македония, да не го разсърдите.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Редица български учени, историци, общественици, културни дейци и политици поставят въпроса за превръщането на 24 май в национален празник вместо 3 март, обосновавайки се с това, че българската писменост е най-значимото, успешно и трайно дело в хилядолетната история на България...."Чак пък хилядолетна история? Май и макетата ряпа да ядат! И защо 24 май? За да има повод националният ни празник пак да празнуваме с разни славяни, руснаци, орки и т.н.? Но пък на никой не му и хрумна в честванията можем да привлечем македонци и сърби, все пак през 9 в. развитието на кирилицата се е случило и по техните земи. Нека да им отдадем дължимото, което те някога са направили и за нашата история!
  —цитат от коментар 3 на pontius_glarus


  Никога не трябва да забравяме как Югославската комунистическа партия е дала на цар Борис 1, българската азбука.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Оберщурмбанфюрер
  Оберщурмбанфюрер
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Няма по-светъл празник от 24 май, Денят на Българската писменост и грамотност, въпреки че има и много неграмотни индивиди, захласналите се по Путин.

  Другият важен момент е ПОКРЪСТВАНЕТО, защото без писменост и без съответната религиозна принадлежност, стадото е обречено да се стопи и изчезне.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Византийският император нарежда на Кирил и Методий да създадат азбука и писменост за Моравия с цел да я откъсне от германското влияние. После както е известно събитията така се стичат,че в крайна сметка азбуката попада в България. Въпросът е,ако императора не беше поставил тази задача на братята,какво щеше да прави властта в България?!

 9. 9 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Честит Празник на всички сънародници.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  частит бахмут, Кмете

  яж бахур...
 10. 10 Профил на Оберщурмбанфюрер
  Оберщурмбанфюрер
  Рейтинг: 511 Любопитно

  Ами, нямаше да има власт.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Византийският император нарежда на Кирил и Методий да създадат азбука и писменост за Моравия с цел да я откъсне от германското влияние. После както е известно събитията така се стичат,че в крайна сметка азбуката попада в България. Въпросът е,ако императора не беше поставил тази задача на братята,какво щеше да прави властта в България?!
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Е как какво? Както винаги. Щеше да чака руските братя да ни дарят с ум и разум.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Няма по-светъл празник от 24 май, Денят на Българската писменост и грамотност, въпреки че има и много неграмотни индивиди, захласналите се по Путин.Другият важен момент е ПОКРЪСТВАНЕТО, защото без писменост и без съответната религиозна принадлежност, стадото е обречено да се стопи и изчезне.
  —цитат от коментар 7 на Оберщурмбанфюрер  До коментар [#7] от "Оберщурмбанфюрер":

  Значи американците би трябвало отдавна да са изчезнали,според твоята логика...

 13. 13 Профил на Оберщурмбанфюрер
  Оберщурмбанфюрер
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Имат писменост, имат език, имат религия, имат хора с различен цвят, имат държава,...

  Индианците са имали техните Тангра, Алп Барс, но под формата на Кукулкан и Кетцлкуатъл - полигамна религия и са нямали писменост, което ги унищожава.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3030 Весело

  Честит празник!

  П.П. Сега чакаме слабоумните от двата крайни лагера - този на русофилистиците и този на умнокрасивите жълтопаветници - да започнат да ни обясняват, как то хубав празник, ама да не се много превъзбуждаме, щота Расийката, Македония, пу...ки майни. Като гледам вече са започнали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2514 Весело

  На днешния ден празнуваме най-светлия ни празник! Честито...

  Върви народе възродени!

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 16. 16 Профил на Infinitum
  Infinitum
  Рейтинг: 1120 Весело

  Значи американците би трябвало отдавна да са изчезнали,според твоята логика...
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Американци няма....Има коренни жители на континента които живеят в резервати. Всички останали са имигранти независимо, че претендират и искат да се чувстват кореняци 😂

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#16] от "Infinitum":

  Емигранти,викаш...! "Емигранти",които живеят от двеста години там и вече са десетки поколения...

 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  Честит светъл празник.
  Както казваше на времето покойния професор Божидар Димитров:

  "..В деня на свети Кирил и Методий се пише, разбира се, за тяхното велико дело. То наистина е велико и тогава, в IХ век, и днес. Създаването на азбука на говоримия език на славяните, заемащи както тогава, така и днес половината от територията и населението на Европа, вкарва въпросните славянски народи и територии в най-висшето звено на спиралата на цивилизациите. Но прославата на двамата братя от Солун по наш стар, български обичай води до пълно затъмнение на други личности, благодарение на чиито усилия азбуката е успяла да се наложи - отначало в България, после в цяла Източна Европа (Сърбия, Румъния, Украйна, Русия, Молдова, Беларус, Черна гора, Македония).

  Кои са тези личности, благодарение на които азбуката ни се утвърждава?

  На първо място българският държавник цар Борис I (852-889 г.). Публична тайна е, че една писменост може да се утвърди само ако зад нея застане с цялата си политическа воля и финансова мощ една държава. Кой знае, че още две писмености са създадени в българските земи (на траките от Св. Никита Ремесиански и на готите от Вулфила), но не са се утвърдили поради това, че зад тях не застава държава. Писмеността в тази епоха е свързана главно с църквата. А за да заработят църквите в средновековна България на роден език, са необходими около 200 000 богослужебни книги. Книгите в тази епоха се правят от пергамент (специално обработени агнешки кожи). За 200 000 книги са необходими 20 000 000 агнешки кожи. Освен това за 10 000-те църкви (най-вероятно са повече) са необходими 10 000 обучени на новата писменост свещеници. Могат ли Кирил и Методий или учениците им Климент и Наум да платят 20 милиона агнешки кожи и да обучат 10 000 свещеници. Естествено не - разходи и организационни усилия в такива мащаби може да предприеме само държава, ръководена от държавник със съответната политическа воля. Цар Борис I е застанал зад това дело с цялата мощ на Българската държава. И, изглежда, много по-рано от 886 г., когато приема и дава на Климент и Наум съответните правомощия, пари и хора, за да извършат великото дело на разпространението на писмеността по цялата българска земя. Контактът, изглежда, е станал при мисията на двамата братя в днешните македонски земи и е бил личен. Брегалнишката легенда дори твърди, че това е станало в град Равен (днес развалини край Щип) и там е договорено създаването на старобългарската азбука.

  А по въпроса защо Кирил и Методий не са продължили мисията си в България отговорът е прост. Азбуката не е имала канонично признание от тогавашните авторитети по въпроса - Константинополската патриаршия и Папството. Да не забравяме, че тогава в сила е триезичната догма. Задача на Кирил и Методий е била да постигнат каноничното й признание, но това е могло да стане само ако останат византийски държавни и църковни служители. Останали в България, и те, и Борис I, и азбуката несъмнено щяха да бъдат обявени за еретически.

  Следващите позабравени са Климент и Наум. Да не се заблуждаваме. Делото на Кирил и Методий във Великоморавия рухва окончателно и без остатък в 886 г. То никога нямаше да се възроди и щеше да остане един екзотичен исторически щрих като делото на Никита Ремесиански и Вулфила, ако Климент и Наум не бяха се добрали до България. И ако освен талантливи духовници не бяха и супермениджъри. За да подготвиш десетина хиляди свещеници и да препишеш 200 000 книги, настина се изисква огромен организационен талант. Иначе волята, парите и усилията на Българската държава щяха да отидат нахалост. Нима и днес поради липсата на организаторски способности не се прахосват без видим резултат милиони левове от държавни, а и от частни мениджъри. Знаехме как го е направил Климент в Охридския книжовен център. Дейността на Наум между 886-893 г. в Плиска оставаше в сянка. Днес благодарение на българските археолози, открили книжовните средища в Голямата базилика в Плиска, Черноглавци Равна, Варна, Мурфатлар, знаем, че мащабите на дейността му са същите като на Климент. В тези средища се правят книги, подготвят се свещеници, като завършилите курса веднага сядат на преписват нови книги и т. н. А технитари (занаятчии - б. а.) под ръководството на областния управител (в Охрид той се казва Домета, а в Плиска вероятно под прекия контрол на цар Борис I) обработват милиони агнешки кожи, за да има листи за книгите.

  Е, не бива да забравяме и Цар Симеон Велики, който продължава в тази област делото на баща си. Можеше и да откаже като новия великоморавски княз и да върне гръцкия език - и без това претендира за трона на византийския Василевс. И на цар Петър (927-942), осигурил 42 мирни години, за да се затвърди докрай делото.

  На всички тях вечна им памет и вечна признателност.."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 19. 19 Профил на KMЕT C ЛУKАHКA
  KMЕT C ЛУKАHКA
  Рейтинг: 13 Гневно

  До коментар [#6] от "Моа Преател Тайпи":

  ДНЕВНИК, ВИКАМ ВИ БЕ::::::

  Този психопат докога ще го траете, бе?!?!

  Знам, че е от вашата секта, ама- осра- буквално- целия форум! За него няма BAN, няма МАN...

  С една реплика и 1000 лайна като това в 7- ми коментар- натрупа рейтинг колкото Кмета!

  Нарушава абсолютно всичко правила на форума, бърника на форума... да не казвам къде, а рейтингът му расте!!!

  Защо ненормалникът не е затрит завинаги?!?!

  Знаем, че е ненормален, ама- ако трябва- назначете един човек- да кеси цял ден, и да бърще след задника му!!! Прокопиев толкова ли е беден, бе?!

  Дори днес, под статията за българската азбука- осра всичко!

  ДНЕВНИК- ЩО ЗА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ?!?!

  ДОКОГА ЩЕ ГО ТРАЕТЕ?!

  Настроение: Бясно, и едни думички за едни майки, ДНЕВНИК!!!!!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3030 Весело

  До коментар [#19] от "fly321117303":

  Безполезно е. Явно е рода на Прокопи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Развитието на Кирилицата се е случило само в една земя- Преслав се нарича

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5612 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  И за 9 септември така се говореше...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  Честит празник на всички съфорУмници.
  С пожеланието да пишете грамотно. :)

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 31. 31 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 684 Весело

  Всъщност ако се загледате по- детайлно, ще видите, че азбуката която сме ,,изнамерили,, е смесица от латински и гръцки букви.
  Ммммда
  Все пак честит празник.

 32. 32 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Редица български учени, историци, общественици, културни дейци и политици поставят въпроса за превръщането на 24 май в национален празник вместо 3 март, обосновавайки се с това, че българската писменост е най-значимото, успешно и трайно дело в хилядолетната история на България...."Чак пък хилядолетна история? Май и макетата ряпа да ядат! И защо 24 май? За да има повод националният ни празник пак да празнуваме с разни славяни, руснаци, орки и т.н.? Но пък на никой не му и хрумна в честванията можем да привлечем македонци и сърби, все пак през 9 в. развитието на кирилицата се е случило и по техните земи. Нека да им отдадем дължимото, което те някога са направили и за нашата история!
  —цитат от коментар 3 на pontius_glarus


  Честит Празник.
  Ми нали все пак тукашната българска държава, от която черпим приемственост и идентичност е на над 1300 г.
  Можехме да привлечем , ако не бяхме преименували празника, с което претендираме, че св. братя са създали българската, а не славянската азбука, точно както макетата претендират, че това е македонската азбука, а руснаците - че е руската, като братята на са я създали, а Кирил я открил случайно в Херсон.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 33. 33 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Московска провокация навръх 24-ти май!
  Затлачване на форума със спам.
  Неработен ден. Дневник си почива, няма кой да реагира.
  Но - не се гаси, туй що не гасне!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 34. 34 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pomak":

  Недей да се изказваш неподготвен...

 35. 35 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":Развитието на Кирилицата се е случило само в една земя- Преслав се нарича
  —цитат от коментар 28 на Да вярваме на истината


  Какво общо имат Св. св. Кирил и Методий с кирилицата?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 36. 36 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Всъщност ако се загледате по- детайлно, ще видите, че азбуката която сме ,,изнамерили,, е смесица от латински и гръцки букви.МмммдаВсе пак честит празник.
  —цитат от коментар 31 на Pomak


  Всъщност гръцки унциал, сходен с графиката на буквите от гръцките надписи на езическите български владетели. Но фонетиката следва глаголицата, от която също са заети и някои букви. Очевидна е приемствеността с делото на Св. Св. Кирил и Методий, отделно че тя е и подкрепена с богат набор исторически извори.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 37. 37 Профил на ТимурСКомандаИКодове
  ТимурСКомандаИКодове
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  Другарю, знаеш ли знаението на думичката "чиба"?
  ЧИБА

 38. 38 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  честит празник на всички българи.Накрая го написаха-празник на българската азбука.То не бяха поклони пред масква и не беше славянска азбука.После прегръдки с македония и само македонска азбука не я написаха-не това е българската азбука.И двете школи и охридската и преславската са български.

 39. 39 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":И за 9 септември така се говореше...
  —цитат от коментар 29 на Незнайко в Слънчевия град


  тей е нову, майче?

  Refactoring Is Not Just Clickbait - Kevlin Henney - NDC London 2023
  https://www.youtube.com/watch?v=NMPeAW2RWdc

  яж бахур...
 40. 40 Профил на high_mars
  high_mars
  Рейтинг: 303 Неутрално

  И пак ще трябва да слушаме словата на миролюбеца и путинофил - президента и неговият гълъбарник..

 41. 41 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално


  тей е нову, майче?

  Refactoring Is Not Just Clickbait - Kevlin Henney - NDC London 2023
  https://www.youtube.com/watch?v=NMPeAW2RWdc
  —цитат от коментар 39 на Моа Преател Тайпи


  ше ва замола сравните жестомимиката с произволна селска свинка, алфа-рисърчка при Бойко Лизачев Василев?

  професор Румяна Коларова, ако щете?

  яж бахур...
 42. 42 Профил на himars
  himars
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ма ти не си българин, какво заподскачал Ушански :)

  Ианче каквото и да казва джуджето - честит 24 май, добре че бяхме ние та да има как да се псуват руснаците един друг :)

  Организатор на безплатен ракетен кетъринг за пияни и непияни руски фашисти.
 43. 43 Профил на xnn15596995
  xnn15596995
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Може ли някой да ми каже какво точно празнувате?
  Същото като руската тъпотия с 9-ти май.
  В България образованието е в колапс.
  Според последните тестове PISA, 50% от учениците (15 годишни) са абсолютно фунционални неграмотни. 48% разбирали по-прости текстове.
  На мутурите по БЕЛ миналата година 30% от уèниците имат среден успех под 3.

  https://darik.bg/v-27-uchilista-vsichki-zrelostnici-avili-se-na-matura-po-bel-sa-skasani

 44. 44 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Честит Празник на всички сънародници.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Путин каза, че това е ден на Македонската писменост. Ти сега какво ни честитиш, ние да не сме македонци?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на drunk
  drunk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В заглавието Деня не трябва ли да е Денят?

 47. 47 Профил на drunk
  drunk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "drunk":

  Всъщност проверих, не е :)

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Всъщност ако се загледате по- детайлно, ще видите, че азбуката която сме ,,изнамерили,, е смесица от латински и гръцки букви.МмммдаВсе пак честит празник.
  —цитат от коментар 31 на Pomak


  А сега обясни, какво значение има това, че азбуката ни е някаква смесица?! писмеността не се състои от графичните знаци а от правилата, словореда и цяла система от закони на писмената и говоримата реч! А такива като теб, дето все се мъчат да омаловажават постиженията ни народа нарича презрително "предатели"! А "руснаците" пишат и говорят на старобългарски!!! Пиша "руснаци" защото те не са руснаци а москали! руснаци са украинците! Векове до Петър-1 руснаци са наричани украинците, защото са потомци на киевска Рус, с която "руснаците" нямат нищо общо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Може ли някой да ми каже какво точно празнувате?Същото като руската тъпотия с 9-ти май.В България образованието е в колапс. Според последните тестове PISA, 50% от учениците (15 годишни) са абсолютно фунционални неграмотни. 48% разбирали по-прости текстове.На мутурите по БЕЛ миналата година 30% от уèниците имат среден успех под 3. https://darik.bg/v-27-uchilista-vsichki-zrelostnici-avili-se-na-matura-po-bel-sa-skasani
  —цитат от коментар 43 на xnn15596995


  Простак русофилски!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#48] от "lz2":
  Съвсем ме обърка !!!!
  Мда

 51. 51 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz2":

  боклуци-ГЕРБ?

  яж бахур...
 52. 52 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално


  è
  —цитат от коментар 43 на xnn15596995


  https://duckduckgo.com/?q=è

  яж бахур...
 53. 53 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 996 Неутрално

  É - Wikipedia
  É was once used in Scottish Gaelic, but has now been largely superseded by "è". [citation needed] It can still be seen, but it is no longer used in the standard orthography. Spanish. In Spanish, é is an accented letter and is pronounced just like "e" /e/. The accent indicates the stressed syllable in words with irregular stress, as in ...

  яж бахур...
 54. 54 Профил на ТимурСКомандаИКодове
  ТимурСКомандаИКодове
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz2":боклуци-ГЕРБ?
  —цитат от коментар 51 на Моа Преател Тайпи


  За тези ти думи винаги ще имаш + от мен!

 55. 55 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Честит Национален Празник! Макар че, както всичко свързано с българската история, така и всичко свързано с кирилицата е лъжи и глупости, измислени от глобалистите! Кирилицата е измислена през 1707 г. в Амстердам от глобалистите! Разбира се, първата книга написана на кирилица е свързана с най-голямата лъжа на глобалистите, фалшивия глобус, и се казва "Геометриа славенски землемерие". Кирилицата е създадена за да бъде азбуката на най-голямата колония на Британската Империя по това време - Русия! В България, кирилицата идва от Русия малко преди глобалистите и Русия да създадат новата изкуствена държава "България" от тогавашна Турция, като идеята е да се разбие най-големия враг на Британската Империя (Християнство - Слънце) - Турската Империя (Ислям - Луна)! Така са създадени и всички други държави на Балканския полуостров и южна Европа, включително Гърция, Италия, Испания и т.н.! Всичките са с фалшива история, език и култура, като България! Най-смешни и с най-много глупости са фалшивите истории на Италия, Гърция, и България/Македония!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 5041 Неутрално

  Честит празник на всички наши сънародници.24- ти май е един от най- хубавите типично български празници.

 57. 57 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#56] от "bat_plamen":

  “Типично” български празник е Сирни заговезни. 24 май е в малко по-различна вселена.

 58. 58 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivo": Когато Черноризец Храбър е писал "За буквите" Златната орда се е облекчавала в Москаля река

 59. 59 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  За мен е много срамно, че толкова много българи все още не знаят, че Кирил и Методий правят ГЛАГОЛИЦАТА, а не КИРИЛИЦАТА.
  Толкова за образованието.

 60. 60 Профил на _cska1948_
  _cska1948_
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Коя е тази "българска азбука"? Тази, която са създали "солунските братя" , или тази, на която пишем в момента? Щото между двете няма почти нищо общо, а доколкото има, то прозтича от гръцката азбука.
  Имате ли запазени някакви архивни документи, написани с "българската писменост"? За хилядолетна държава би трябвало да има тонове такива документи с нейната писменост в архива.
  На кой "свят сме дали писменост" ? Посочете някой чужденец, който да каже, че ползва "българска азбука.
  Каква част от съвременните графични знаци, с които пишем е уникална и не се среща в гръцката или латинската азбука?

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  На снимката ясно се вижда, че паметникът на Кирил и Методи е поставен на цветен килим, изобразяващ македонското знаме.

 62. 62 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Въпросът е,ако императора не беше поставил тази задача на братята,какво щеше да прави властта в България?!
  —цитат от коментар 8 на deaf

  - Ами АКО се беше родил жена?
  Няма такъв въпрос. Събитията са се случили и историята не борави с "ако".

  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#62] от "keen":

  Разберете най-после,че Историята има много и различни варианти за развитие. Има много "ако". Аз НЕ отричам историческите факти,само казвам че е имало най-различни пътища по които е можело да тръгне България. В противен случай излиза,че хората се управляват от Бог,който ръководи ВСИЧКИ техни действия. Не мисля че е така...
  Аз НЕ променям миналото,щото това е абсолютно невъзможно и е безумно. Само казвам,че миналото е ВЪЗМОЖНО било да протече различно...

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Какво общо имат Св. св. Кирил и Методий с кирилицата?
  —цитат от коментар 35 на БОНГО


  Процесите са били доста по-сериозни. Те са били застъпници литургиите да се водят на местен език. До тогава литургиите са се водели само на Латински, Гръцки и Еврейски.

  Съответно проблема е бил как да преведеш Библията на съответния език като той няма азбука. Затова и са направили Глаголицата.

  След това са обучили хора да могат да четат и пишат, превеждали са книги - Библията и други. Тези хора са ходели да проповядват новата вяра и пр.

  Когато изгонват от Моравия техните ученици, те са знаели как се прави това. Те са били обучени от тях.

  Съответно те идват в Преслав. Как точно се осъществява връзката историята не знае. В Преслав техните ученици създават Кирилицата. Тука не е много ясно защо не са ползвали Глаголицата и по чия идея се създава новата азбука. Най-вероятно на Симеон Велики.

  Та след това по разни оценки се превеждат около 10 000 копия на Библията и се обучават около 10 000 човека за свещеници, които да четат и да пишат и да разпространяват новата вяра.

  След това Константинопол и Ватикана официално признават Българската църква и българския език става четвъртия официален език на Господ-Бог, на който могат да се водят литургии.

  В Преслав по онова време кипи сериозен преводачески труд. Симеон все па е учил в Магнаурска школа, знаел е как се правят тези неща. Имал е откъде да копира.

 65. 65 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  Мутрафонова поканена ли е, или тя вече отиде в Македония да празнува?

 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Каква част от съвременните графични знаци, с които пишем е уникална и не се среща в гръцката или латинската азбука?
  —цитат от коментар 60 на _cska1948_


  Латинската азбука произхожда от гръцката, а гръцката ползва за основа финикийската.

  А Кирилицата ползва за основа гръцката.

  Както може да се сетиш копирането е сериозно.

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Под натиск от Русия, години не , а десетилетия България се беше отрекла от основния културен код на българина, българската азбука , като я нарече славянска. Навсякъде по света , а и в самата Русия хората не знаят , че тя е българска. Няма как да знаят, когато тя се нарича славянска и понеже най-голямата славянска страна си служи с нея , всеобщо е убеждението , че азбуката е руска.В руското образование по съветско време, темата за произхода на азбуката на която пишат въобще не фигурираше в тяхната историография. Едва напоследък почват да изучават , че азбуката им произлиза от Византия и нейните създатели са византийците Кирил и Методи. Русия се представя като пряк наследник на византийската култура. Нито дума за ролята на България като разпространител на "славянската" писменост и култура в Русия.

 68. 68 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ...копирането е сериозно...
  —цитат от коментар 66 на realguru

  - Убеден съм, че в това се корени възможността ни да учим едни чужди езици по-лесно от други.
  В тая връзка, дано никога не ми се наложи да уча китайски...

  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 69. 69 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Имаме си празник на българската култура , имаме си и чалга , кючеци , джуконди и т.н хубави работи! Много културен народ!🤣

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Вече можем да констатираме , че Русия открадна чисто българския празник 24 май и започна да го чества като свой празник благодарение на това , че дълги години България се беше отказала от своя основен културен код българската азбука , като се съгласи тя да се нарича славянска. Ето как на Червения площад в Москва се чества 24 май миналата година. В словото си Гундяев не спомена нито веднъж България. Словото беше възхвала на руската култура и писменост:

  День славянской письменности и культуры 2022. Красная площадь.

  https://www.youtube.com/watch?v=wQhcocF_mdk

 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Ето какво изучават руските ученици за "славянската" азбука. Няма нито дума за това , че нейният произход е български:

  История создания письменности на Руси ( викторина ) для детей дошкольников и младших школьников:

  https://www.youtube.com/watch?v=Yz7EuVxW5NA

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7489 Неутрално

  А така, кажете най-сетне, че тази азбука е българска! Честит празник, българи! Поне за едно нещо да се гордеем!

 73. 73 Профил на _cska1948_
  _cska1948_
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Константин и Методий били българи и създали азбука:

  https://www.otizvora.com/wp-content/uploads/2015/05/glagol-obl.jpg

  но днешните българи използват само петия знак от нея и то влагат в него особен смисъл и съдържание.
  Българите дарили на света писменост, която нито надарените, нито пък самите дарители днес ползват.
  Не само, че не я ползват, ами и като я видят ,не могат да разчетат написаното на нея.
  Първото писмо, което съвременните българи могат да разчетат е написано през 1708 г. в Русия и касае някаква книга - ръководство по "землемерие". То пък е изписано с новия графичен набор от знаци, изработен в Холандия година по-рано по поръчка на руския цар Петър I. Да си го кажем направо - това си е вариант модифицирана латинска азбука.
  С декрет на царя през споменатата вече година този графичен набор е утвърден и се използва до ден днешен в някои славянски държави, сред които, разбира се и България.

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Е как ще не могат да се разчетат

  https://www.omniglot.com/images/writing/early_cyrillic.gif

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Ето как руснаците напълно игнорират България в създаването и разпространението на "славянската" писменост:

  Создание славянской азбуки:
  https://www.youtube.com/watch?v=7YPKy2nTZvw

  История рождения славянской письменности:
  https://www.youtube.com/watch?v=R9cckjn5kBw

  День славянской письменности и культуры
  https://www.youtube.com/watch?v=WJpqbnJV4Yw

 76. 76 Профил на _cska1948_
  _cska1948_
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Причината "българската азбука" да излезе от употреба и да загуби практическо и всяко друго значение, освен архивно-историческо е съвсем тривиална - технологичната непригодност и изостаналост.
  В края на XVII век в Русия за нуждите на просветността и най-вече за разпространение на църковното слово се появява остра необходимост от печатно размножаване на текст върху информационен носител и графичен набор, който да позволява както бързо размножаване, така и бързо разчитане на текста , "Българската писменост" е архаична, нефункционална, разчита се бавно, съдържа само главни букви, липсват препинателни знаци , което затруднява изобразяването на точния смисъл в текста и е съвършено непригодна за печатане в европейските печатници, където основно се изработват печатните текстове.
  Поради тази причина руският владетел цар Петър I дава поръчка в една от водещите печатни работилници в Амстердам .
  Получения графичен набор е одобрен от владетеля и с негов декрет от юни 1708 г. е утвърден като официална писменост за Русия.
  По нашите земи, които по това време са под османско владичество информация от външния свят в писмен вид идва почти единствено чрез църковното слово в православните манастири. Чрез "азбуката" на Петър I .
  Това е азбуката, на която пишем аз и вие сега , тук и в момента.

 77. 77 Профил на gpj101139736
  gpj101139736
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Честит празник САМО на грамотните и умни хора, макар и да са малко ...!!! Радва ме факта, че поне в това заглавие не е вкарана напълно излишната и грешна дума “славянска“, която обаче за съжаление е курдисана още в първото изречение от текста ...

 78. 78 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  "" Посолството на Украйна в Република България поздравява българските приятели с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

  Украинците помнят и почитат солунските братя и многобройните паметници в цяла Украйна са неопровержимо доказателство за това.

  Най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киив. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен в съвременната Украйна чак на 25 май 1996 година.

  Подобен паметник има и в Кииво-Печерската лавра, която още през XI век получавала богослужебни книги, написани на старобългарски език. Паметници на Кирил и Методий също украсяват украинските градове Мукачево, Севастопол, Одеса, Донецк.

  Храмовете, които носят името на Св.Св. Кирил и Методий са духовни центрове на мнозина украински градове – Лвив, Полтава, Черкаси, Одеса, Тернопил, Ивано-Франкивск, Ривне, Мукачево, Мелитопол и много други.

  За справка

  Ден на азбуката се празнува и в Украйна от 24 май 1918 година с решението на Министерство на образование. За установяване на такъв празник в Украинската Народна Република информира Посланикът на Царство България в Киив проф. Иван Шишманов. Неговите грами са съхранени в Научния архив на Българската академия на науките.

  През годините на съветската власт празникът е бил забравен и възстановен едва през 1986 година.

  В съвременна Украйна празникът се възражда през 2004 година в чест на Светите равноапостолни Кирил и Методий.

  Интересен е фактът, че в чест на Светите братя през 1846 година в Киив е било основано Кирило-Методиевото братство, забранено от руското самодържавство. Членовете на Кирило-Методиевото братство, изтъкнати украинци - историкът, етнограф и поет Микола Костомаров и поетът, художник и мислител Тарас Шевченко, обмислят идея за отстояване на правата на украинския народ.""

 79. 79 Профил на mmariq8
  mmariq8
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#42] от "himars":

  Не ,те си псуват на блатния език.От къде смятате са техните названия княз(КАНАСубиги)богатир(богатур)батюшка(бат)и др.Но все пак сте прав:всичко е отишло в калта

 80. 80 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Честит празник на всички българи с изключение на копейките - те са неграмотни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 81. 81 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Голям резил с тоя "празник". Всички цивилизовани държави пишат на латиница. Правилно Пешо Конят предлагаше да преминем към кирилица, щото по-простите хорица не могат да си кирилизират клавиатурите.

 82. 82 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Българите дарили на света писменост, която нито надарените, нито пък самите дарители днес ползват. Не само, че не я ползват, ами и като я видят ,не могат да разчетат написаното на нея. Първото писмо, което съвременните българи могат да разчетат е написано през 1708 г. в Русия
  —цитат от коментар 73 на _cska1948_


  Руско лайно, в Интернет има достатъчно снимки на средновековни български ръкописи и всеки един българин може да ги види и да разчете голяма част от тях.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6906 Неутрално

  - Потник, чия е кирилицата?
  - На славяните, чия да е?

  I come in peace. I didn't bring artillery. But I'm pleading with you, with tears in my eyes: If you fuck with me, I'll kill you all. Gen. James Mattis
 84. 84 Профил на odl111165069
  odl111165069
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Честит Национален Празник! Макар че, както всичко свързано с българската история, така и всичко свързано с кирилицата е лъжи и глупости, измислени от глобалистите! Кирилицата е измислена през 1707 г. в Амстердам от глобалистите! Разбира се, първата книга написана на кирилица е свързана с най-голямата лъжа на глобалистите, фалшивия глобус, и се казва "Геометриа славенски землемерие". Кирилицата е създадена за да бъде азбуката на най-голямата колония на Британската Империя по това време - Русия! В България, кирилицата идва от Русия малко преди глобалистите и Русия да създадат новата изкуствена държава "България" от тогавашна Турция, като идеята е да се разбие най-големия враг на Британската Империя (Християнство - Слънце) - Турската Империя (Ислям - Луна)! Така са създадени и всички други държави на Балканския полуостров и южна Европа, включително Гърция, Италия, Испания и т.н.! Всичките са с фалшива история, език и култура, като България! Най-смешни и с най-много глупости са фалшивите истории на Италия, Гърция, и България/Македония!
  —цитат от коментар 55 на ivo


  Все повече в Русия започвате да си приличате с Македония.
  Особено по създаване на нова световна "история".

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  "Ма ти не си българин, какво заподскачал Ушански "
  До коментар [#42] от "himars":

  Атлантистите българи ли са? По какво им личи?

  Judjuk
 86. 86 Профил на odl111165069
  odl111165069
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Честит празник САМО на грамотните и умни хора, макар и да са малко ...!!! Радва ме факта, че поне в това заглавие не е вкарана напълно излишната и грешна дума “славянска“, която обаче за съжаление е курдисана още в първото изречение от текста ...
  —цитат от коментар 77 на gpj101139736


  Като стана дума за грамотни:
  „24 май – ден на славянската писменост и култура. Честит празник, приятели!“.
  Това качи в профила си във Фейсбук депутатът от коалиция ПП/ДБ Венко Сабрутев.

 87. 87 Профил на odl111165069
  odl111165069
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киив. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен в съвременната Украйна чак на 25 май 1996 година.
  До коментар [#78] от "constatator":

  Каква ирония:
  Българинът Кръстьо Раковски, племенник на великия ни революционер, става втория председател на Съвета на народните комисари (министър-председател) на Украинската съветска социалистическа република през периода януари-декември 1919,[20] а след това и от февруари 1920 до юли 1923 г. Това е третия опит и устойчив да се наложи съветска власт в Украйна, след „Украинска народна република на Съветите“ от декември 1917 и „Украинска съветска република“ от март 1918. Раковски в Украйна ръководи и органи на ЧК и води борба срещу силите на УНР, Бялото движение, както и независими въстанници против съветската власт, включително анархиста Нестор Махно.

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#8] от "deaf":

  Драги, историята е стечение от обстоятелства и фактори, а не линеен процес.

  Празнувайте и не се притеснявайте за византийския император и политиката му.

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И на теб, Кмете, честит ден на Българската култура и език!

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#16] от "Infinitum":

  Е, "коренните жители са дошли от Азия по Беринговия провлак, или както там се казва преди 20-25 хиляди години, значи и те са имигранти на континента. Ако започнем с етруските, ще има доста коментари откъде са дошли те :-)
  Нека почетем делото на Св.Св. Кирил (Константин) и Методий, които векове преди Мартин Лутер са защитили правото за проповядване на родни езици разбираеми за населението.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Честит празник на всички българи с изключение на копейките - те са неграмотни.
  —цитат от коментар 80 на Свинчуга


  Те са не само неграмотни , те са продажни.

 92. 92 Профил на Припознах  Литекс
  Припознах Литекс
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Надпис написан на глаголица (азбуката на двамата братя Кирил и Методи) може да бъде разчетен само от специалисти, и то с доста условен характер на смисловото съдържание.
  Неспециалист съвременник няма да разбере нищо.
  Да не се бъркат оригиналните надписи с адаптирани преписи от късното средновековие.

 93. 93 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#60] от "_cska1948_": Гриша Ганчев не среща в латинската азбука 😂 Ама всички 🐷 ли сте прости?!

 94. 94 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Обе ние си празнуваме, но ето с какво е зарита Раша по темата за буквите:
  https://frognews.bg/novini/kremal-liubov-rusiia-dala-azbuka-pismenost-kiril-bil-plagiat-kopeikite-bsp-mocha-shte-praznuvat-24-mai.html

  Русия е проказата на планетата Земя.
 95. 95 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivo":

  А ти слагаш усмирителна риза и заминаваш право в лудницата, трол...

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#87] от "odl111165069":

  В дейността си като съратник на Троцки в Русия е регистриран като
  Христиа́н Гео́ргиевич Рако́вский, на български Кръстьо Георги́ев Рако́вски, роден в Градец, Сливенско. Роднина (племменник) не само на Раковски, но и на Георги Мамарчев. Родителите му се преселват в Северна Добруджа, Румъния.
  Учил в Женева след изключването му в България за политика, там се запознава с Плеханов. Полиглот и медик, политик и дипломат, революционер.
  Много интересна личност.

 97. 97 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#64] от "realguru":

  Имаш доста пропуски...

 98. 98 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#96] от "daskal1":

  И депутат в румънския парламент...

 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2877 Любопитно

  До коментар [#98] от "Армеец":

  Да, беше интересно да видя, че преобладаващите публикации за него са на румънски и от румънци, по-малко на английски и руски и практически рядко на български.
  Гъс Фейган ппубликува на английски в САЩ 1980 г. своята "Опозицията в СССР 1923-1930 г" ( Selected Writings on Opposition in the USSR 1923–30 (editor: Gus Fagan) Allison & Busby, London & New York, 1980.
  Там е и автобиографията на Кръстьо Раковски, в която той пише, че е роден в Котел, а не в Градец.
  https://www.marxists.org/archive/rakovsky/1926/autobiog/autobiog.htm

 100. 100 Профил на Петя Янчева
  Петя Янчева
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#43] от "xnn15596995":

  Че все още има такива като вас, които са грамотни.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK