"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро

Лявата част на снимката е недатиран кадър, който през последните месеци се въртеше като единствена снимка на Красимир Каменов в български онлайн издания. Дясната е от съобщението на "Интерпол" - април 2022г.

Лявата част на снимката е недатиран кадър, който през последните месеци се въртеше като единствена снимка на Красимир Каменов в български онлайн издания. Дясната е от съобщението на "Интерпол" - април 2022г.Кой е убитият в Кейптаун, Южна Африка, Красимир Каменов, известен с прякора Къро? "Дневник" започна работата по този текст покрай внезапно активизиралата се с разследвания срещу него прокуратура. Публикуваме това, което е известно по публични източници през годините.


Години наред "Къро и Таки" (Красимир Каменов и Христофорос Аманатидис) бяха митични имена, споменавани само в медийни публикации, по-често свързани с миналото на групировките, отколкото с сегашните им дейности. Неофициални информации разказваха за влиянието им, връзки с политици и роля на различни пазари, свързани с нерегламентирана дейност. Как изглежда Каменов видяхме за първи път от негова снимка, с която беше обявено издирването му с "червена бюлетина" от Интерпол през април тази година.


През 2022 г. за "Къро, Таки и Ами" се заговори покрай проверките на частните компании на граничния пункт Капитан Андреево от правителството "Петков". Тогава се разбра, че Къро и Таки вече не са дует, а между тях има "нескрит конфликт, който се задълбочи около контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и "златния гьол" на ГКПП Капитан Андреево, които първоначално бяха експлоатирани от Къро, но след това надделя Таки чрез Размиг Чакърян-Ами", по информация на "Капитал".

Година по-късно прокуратурата се активизира неочаквано срещу Красимир Каменов-Къро, наречен от главния прокурор Иван Гешев "криминален авторитет". Неговото име беше замесено от прокуратурата в заговор за подготвяно убийство на Гешев, полицаи и магистрати.
Тогава пред "Дневник" разследващият журналист Димитър Стоянов от Bird.bg коментира, че "Къро притежава доказателства за криминално минало за някои много сериозни фактори в ГЕРБ и ДПС".

Гешев обяви заговора срещу него в средата на март, като прокуратурата пусна записи, за които твърди, че в част от тях е записан Каменов, последвани по-късно от втора серия.
След това Каменов беше задочно обвинен в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР. Тогава държавното обвинение съобщи, че вероятното местонахождение на Къро е в Южна Африка, което се оказа точно така.


"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев
"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев


Невидим години наред до март 2023


Важно е да се отбележи, че над 25 години Каменов не беше попадал в полезрението на правоохранителните органи, ако не броим краткия му и мистериозен арест преди 19 години. Тогава, през април 2004 г., при акция на МВР са арестувани Антон Милтенов-Клюна, Златомир Иванов-Баретата, Христофорос Аманатидис-Таки и Каменов, за когото се пази информация на страницата на Центъра за изследване на демокрацията.


БТА съобщава, че са задържани за 24 часа за притежание на наркотици. Час след като вътрешния министър Георги Петканов потвърждава информацията по Би Ти Ви, на екрана на телевизията се появява Баретата и я опровергава. "Тези, останалите трима, имат ли общо с наркобизнеса", питат водещите от Би Ти Ви. "Според наркозависими и според полицията, те контролират. Ми да ни заключат всичките и да ни осъдят", казва Златомир Иванов. След интервюто той отново е задържан.


Този път новините ги съобщава лично главният секретар на МВР по онова време - ген. Бойко Борисов. Той разяснява, че Баретата е разпитан във връзка с убийство, извършено от негов приближен. За останалите, сред които Къро и Таки, не конкретизира. Но пък се заканва, че ще уволнява полицейски шефове, ако при акции на МВР бъдат засечени криминално проявени със законно притежавано оръжие.


Борисов обявява също, че е насилие върху обществото присъствието по улиците и заведенията на личности с многочислена охрана. Изрича и паметните слова: "В рамките на закона и под ръководството на главния прокурор и Хелзинкския комитет, те ще бъдат непрекъснато викани за справка в РПУ-тата, докато обществото не си отдъхне от тези бизнесмени. А в какво ги обвиняваме - всеки ден медиите съобщават - човек на Клюна убит от хора на Златко и хора на Златко, убити от хора на Клюна."


За Таки и Къро отново нито дума. Днес вече никой не си спомня популистките закани на бившия главен секретар. По негово време се води открита гангстерска война между групировките СИК и ВИС-2. Жертвите падат една след друга на публични места.


Маджо и Борисов – къде се пресичат пътищата на героите от 90-те
Маджо и Борисов – къде се пресичат пътищата на героите от 90-те


През годините името на Каменов се появява в медиите винаги в тандем с това на Таки. Публични появявания не е имал и интервюта не е давал, въпреки че не е спрял да държи ключови бизнеси в столицата.


Момче от началото на прехода и бизнес интереси


Името на Каменов се споменава за първи път покрай групировката ВИС-2 през 90-те години на ХХ век, когато е около 30-годишен. Фирмата "Абоба 2000", в която е основен акционер, е сред притежателите на дялове в дружеството "Паркиране и гаражи мениджмънт" - то се създава след разделянето на дружеството на столичната община "Паркинги и гаражи" на две през 1998 г. През 1999 г. едната й част е приватизирана от работническо-мениджърското дружество (РМД) "Паркиране и гаражи мениджмънт". Служители в приватизираното предприятие твърдят, че РМД-то се контролира от Каменов и Методи Методиев-Мето Илиенски, изчезнал безследно през ноември 2003 г. и обявен за мъртъв от съда през 2010 г. В жълтите медии за това изчезване има всякакви спекулации. Няма никаква информация обаче от държавните органи, които трябваше да разследват - МВР, Национално следствието, прокуратурата.


Общинските гаражи в София преминаха изцяло в частни ръце


През 2004 г. Каменов продава дела си от 96% в "Абоба 2000" на Афродита Боримирова, сестра на Таки. Тези данни излизат наяве след неразкритото до днес убийство на Георги Василев, общински съветник от СДС и собственик на половината паркинги в София. След неговата смърт "Паркиране и гаражи" е поето от тогавашната съпруга на Красимир Каменов - Светлана.


Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София - включително този пред Централна гара София, пише "Капитал".


Най-известният бизнес на Каменови е участието им в "Слатина - Къра" АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина". Справка в Търговския регистър показва, че Светлана Каменова влиза в борда на директорите през 2017 г., когато от него излиза Размиг Чакърян - име, нашумяло покрай митническия контрол на Капитан Андреево при правителството на Кирил Петков. През 2018 г. влиза Виктор Рашев - адвокат на Аманатидис, а през 2019 г. - и Каменов.


"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро


На фокус


Преплитането на тези имена е гореща тема и през 2022 г., когато тогавашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов започва отвоюване на държавната власт на ГКПП Капитан Андреево. Преди това те се споменават бегло. Например Размиг Чакърян е издирван за нападение на екип на "Нова телевизия" на магистрала "Тракия" през април 2017 г.


Таки е издирван от Интерпол за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на побой, известна като "Бандата с чуковете", от 2012 до 2015 г., когато разследването срещу него е прекратено и издирването също. В този период бива задържан в Дубай, но прокуратурата получава отказ да бъде екстрадиран. Според източник, цитиран от БНТ, разследването е прекратено заради липса на доказателства.


Сагата "Капитан Андреево" започва през 2013 г. и още не е приключила. Тогава току-що регистрирана фирма спечелва след два дни дезинфекцията на граничния пункт и сключва договор с агенцията по храните в последния ден от управлението на първия кабинет на Бойко Борисов. Заради скандала, наречен "Златният гьол", договорът е прекратен, а прокуратурата се сезира по случая. По това време управлява служебният кабинет на Марин Райков и той иска оставката на шефа на агенцията по храните. Година по-късно се оказва, че същата фирма продължава да има договор с агенцията и отново събира такси. Операторът на "златния гьол" "Пи.Еф.Си." до 2015 г. е собственост на балдъзата на Къро - Лидия Любенова, а след това има няколко смени в управителите и съдружниците, пише "Капитал". Медията разкрива още зависимости и проблеми по границата, но нищо не се променя.


"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро


През 2019 г. разследващият журналист Генка Шикерова и Антикорупционният фонд отново повдигат темата за "златния гьол". Едва през лятото на 2021 г., когато ГЕРБ вече не е на власт, управляващите заявяват воля държавата да си върне функциите, като ги изземе от частното дружество. През август същата година темата е разисквана в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, ръководена от Мая Манолова. Съобщават се скандални факти за ощетяване на държавния бюджет.


През 2022 г. тогавашният премиер Кирил Петков отива на проверка на пункта Капитан Андреево. Констатациите му са потресаващи. Шикерова показва и как лабораторният контрол и дезинфекциите 10 години са в ръцете на различни фирми, свързани помежду си.


Проверка на сайта BIRD проследява връзките на новата фирма със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на Таки, Къро, Чакърян.


Според Христанов "Пи.Еф.Си" дължи ДДС. Той започва и съдебна битка със свързаната с нея "Евролаб 2011", която държи лабораторния контрол на границата. Валят взаимни обвинения, намеква се за отнемане на контрола от "Таки-Маки", както и връщането му. "Пътували ли са пари от Капитан Андреево към партийни каси", пита Христанов. Миналия август Антикорупционния фонд алармира за сериозни съмнения за нередности в съдебните актове, спечелени от дружеството "Евролаб 2011".


През януари т. г. служебният кабинет обявява, че си връща контрола и напълно прекратява дезинфекцията. А частната фирма, работила 10 години на Капитан Андреево, се оказва участник в поръчката за държавна лаборатория.


Докато се случва тази баталия, прокуратурата е пас. През 2020 г. при международна полицейска операция в района на зеленчуковата борса "Слатина" са открити над 100 кг кокаин, импрегнирани в кашони, но са обвинени само митнически шефове. Тогава отново няма нищо срещу собствениците й.


Оперативно интересен


Чак на 1 ноември 2022 г. е съобщено, че полиция претърсва борси, гаражи, паркинги, лични домове и офиси, свързвани с Къро. За него е съобщено, че от години живее в ЮАР.


През март на този фон прокуратурата обяви в "две серии" подозренията си, че Каменов е замесен в множество престъпления. Сред тях е убийството на Любомир Иванов - бившия началник на криминална полиция в столичното Второ РПУ, сочен приживе за близък до Каменов и до Таки, според медията Bird.bg. Bird.bg пише още, че убитият Иванов е държал в касата си вкъщи документи с агентурни донесения. Те са иззети от разследващите. В една от справките се твърди, че издирваната за измами с криптовалута Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка.


На пресконференцията си през март прокуратурата обяви, че на голяма част от записите, иззети от дома на обвиняемия Дилиян Георгиев, се чува как той разговаря с Къро. В дома на друг обвиняем - Тони Иванов, пък бил открит списък с имена на магистрати - следователи, прокурори и съдии от закритите спецсъдилища, който бил озаглавен "Вредители за уволнение".


Освен телефонни бяха представени и записи от среща. В нея участва журналистът от разследващия сайт Bird.bg Димитър Стоянов, като от прокуратурата не посочиха името му и само казаха, че е лице, за което има данни, че е журналист. Обяснението на държавното обвинение е, че на срещата Стоянов разговаря с Къро (по телефона) и друг негов приближен в ресторант в София.


Споменават се и "Продължаваме промяната" и "Кокорчо" (прякор на съпредседателя на партията Асен Василев). "Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим", пише на лист с напечатан текст, подписан от "Митко С.". Този лист бил намерен според прокуратурата в плик заедно с две флашки в дома на Д.Г. От представеното от прокуратурата може да се направи заключение, че "Митко С." е Димитър Стоянов.


Чува се и репликата, че "Гешев е пътник", като се загатва, че се прави организация да бъде атакуван с компромати, а крайната цел е да бъде отстранен от поста. Разговарящите обсъждат включително неотдавнашното посещение на главния прокурор в САЩ. От реплики се подразбира, че разговорите са от началото на годината, но някои са и след обявените нови санкции по глобалния акт "Магнитски", защото се коментират от участниците.


"Заговорът срещу Гешев", втора серия: Прокуратурата публикува нови чатове и разговори с Къро
"Заговорът срещу Гешев", втора серия: Прокуратурата публикува нови чатове и разговори с Къро


В началото на април последва втора серия: прокуратурата публикува на страницата си в интернет чатове, от които извади заключения, че се потвърждават първоначалните й подозрения относно заговора срещу Гешев и магистрати. Новината от 7 април беше, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление. Освен това е включена цялата "тежка артилерия": наредени са проверки на всички институции - ДАНС, данъчни, полицаи, КПКОНПИ, за да намерят доказателства срещу обвиняемите и да проверят дали те са застрашили националната сигурност. В центъра на всички тези действия беше Къро.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK