На живо

Процедура за отстраняване на Гешев е в ход, съдебният съвет не изслуша Сарафов (хронология)

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевСъдебният съвет откри процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев по първото искане на шестима прокурори от прокурорската колегия, които искат предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор заради накърняване престижа на съдебната власт.


За това гласуваха 14 от членовете на съвета, а четирима бяха против. По време на дебатите по тази точка, както и по идеята пред съвета да бъдат изслушани Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който твърди, че главният прокурор е записвал магистрати в нарушение на Конституцията, Гешев не каза нищо различно и ново. Повтори отново няколко пъти, че срещу него и цялата съдебна власт тече политическа атака, която цели овладяването на системата, като вероятни поръчители посочи "една партия и нейният лидер".


Гешев отрече да е записвал магистрати, както и той да е правил записа с члена на съдебния съвет Йордан Стоев. Съдебният съвет отказа да изслуша Сарафов по неговия сигнал, както и да зададе въпроси на заместниците на Гешев. Предстои съветът да се произнесе по второто искане на членове на прокурорската колегия. По време на заседанието главният прокурор го получи и подписа, което означава, че от днес тече седем дневният срок за представяне на становища. Т.е. следващият четвъртък съдебният съвет ще трябва да се произнесе по допустимостта и на това искане. То отново е за уронване на престижа на съдебната власт, заради изказването на Гешев, че в Народното събрание има политически боклук.


Основните акценти от заседанието на съвета, може да проследите в тази статия.


На живо

Гешев: Не съм правил запис със Стоев, не съм записвал и магистрати

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев отрече той да е правил записа с члена на съдебния съвет Йордан Стоев, който той разпространи по време на изявлението си на 22 май, както и да има други записи с магистрати и членове на съдебния съвет.


По време на изслушването му пред съвета, мнозинството на който отказа да изслуша сигналоподателя срещу Гешев - неговият заместник Борислав Сарафов, както и останалите заместник главни прокурор, Гешев отново разви версията, че разговорът е бил предаден на флашка в плик в района на Съдебната палата в неделя вечерта на негов сътрудник (в различни моменти Гешев говори за този сътрудник като за служител, понякога е в женски род, понякога в мъж - бел. ред.)


Главният прокурор отказа да назове името на човека, на който е даден пликът, но обясни, че той му се е обадил и е заявил, че е получил флашка. Гешев е дал указание да се види какво има на нея, след което е разбрал, че има аудиозапис. Дал е указание да се чуе какво има на записа и по думите на главния прокурор, сътрудникът или сътрудничката е заявила, че разпознава гласа на Гешев, както и на Йордан Стоев, "който тя познава от години".


Впоследствие главният прокурор дал указания да прехвърли записа по най-бързия начин, като уточни, че не е посочил на какво да бъде прехвърлен. Остава неясно как записът от флашката се озовава на телефона на Гешев.


По негови думи той е пуснал записа от неговия телефон на събирането в понеделник. Гешев отрече твърдението на Сарафов в сигнала му, че има още над 150 записа с магистрати и членове на съдебния съвет.


Гешев разговорът със Стоев е проведен в неделя по обед в неговия дом и е станал по желание на члена на съдебния съвет. Стоев отрече това и заяви, че поканата е дошла от главния прокурор."Предполагам, че зад тази атака стои една политическа партия и нейният лидер", заяви Гешев. Според него целта била овладяване на прокуратурата, а след това съдилищата. След това отново на въпрос на Дишева той отговори, че е заблудил заместниците си и близките си, че ще подава оставка, защото е преценил, че това е тактически правилно.


Тактиката е да спася прокуратурата от политическата атака и държавата, да я спася от политическия боклук, от олигархията

заяви Иван Гешев


Йордан Стоев каза, че се намира в особена ситуация, тъй като тепърва ще трябва да дава обяснения по проверките.


"Записът, който е представен, заявявам категорично, че е манипулиран, и се надявам, че това ще бъде доказано със съответните способи. На второ място, не аз съм поискал да отида в къщата му на гости, а Гешев ме е поканил, изпратил ми е съответния служебен шофьор със служебна кола, за да ме вземе и да отида в дома му. Там Гешев показа записи от телефона си в приложението whatsapp, обясни Стоев.


Атанаска Дишева попита Йордан Стоев дали той е направил записа.

"Категорично не, тъй като съм нямал с какво да го направя. Само г-н Гешев имаше телефон до него и вие можете да направите преценка кой е направил записа",

обясни Стоев и уточни, че неговият мобилен телефон е останал в служебната кола. Зарков само добави, че всичко се записва в протокола и всяка институция може да ползва информация от там, като поиска и/или да се самосезира.

"Зари главата си в пясъка": Съдебният съвет няма да изслушва Сарафов, но ще разпита Гешев

Борислав Сарафов

© Велко Ангелов

Борислав СарафовВисшият съдебен съвет (ВСС) гласува да не изслушва началника на Националното следствие Борислав Сарафов по сигнала му срещу главния прокурор Иван Гешев, както и останалите заместниците на главния прокурор.


Това стана след близо час дискусия. Все пак членовете на съвета решиха да зададат въпроси на Иван Гешев за разпространения от него запис с члена на съвета Йордан Стоев.


Според Атанаска Дишева кадровият орган на Темида си е заринал главата в пясъка с отказа да чуе позициите на заместник главните прокурори за това какво е станало на срещата на 15 май в кабинета на Гешев. В сигнала си Сарафов твърди, че тогава пред всички Гешев е пуснал запис на негов разговор със Стоев. За него главният прокурор е заявил, че е направил лично.


В рамките на заседанието главният прокурор обяви, че този запис е бил получен на флашка от негов служител в неделя вечерта.

Съдебният съвет влезе в спор ще изслушва ли Сарафов и по каква процедура

Съдебният съвет влезе в спор ще изслушва ли Сарафов и по каква процедура

© Дневник, Скрийншот от заседанието на ВСС


Главният прокурор Иван Гешев заяви, че е против това да бъдат изслушвани заместниците му и прокурори от ВКП пред Висшия съдебен съвет, тъй като по думите му в момента има и проверка, която тече по същия въпрос. Освен това той настоя, ако се стигне до изслушване на заместника му Борислав Сарафов, той да даде обяснения преди него. Гешев настоя, че протоколът трябва да бъде приложен в процедурата по искането за предсрочното му отстраняване. Главният прокурор посочи, че в хода на проверката в СГП по сигнала на Сарафов всички тези неща вероятно ще бъдат повторени.


"Тъй като са налице проверки, аз считам, че няма т.нар. следствена тайна и всичко, което може да бъде приобщено по съответния ред. Нямам пречки отново да заявя всичко, което съм заявил в рамките на две сведения. Нямам проблем", заяви по-късно Гешев, като каза, че няма против да говори пред всички органи, включително и нямал проблем и да му бъде търсена "религиозна отговорност".


Йордан Стоев посочи, че в случая е съгласен с главния прокурор и смята, че до изслушване на Сарафов и останалите заместници на Гешев не трябва да се стига, тъй като всички тези факти и обстоятелства трябва да се изяснят при проверка, като абсолютно се обезсмисля изслушването.


Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира, че не е наясно в каква процедура се намира съдебният съвет. "Още повече че има две проверки и може и там трябва да се събират доказателства", добави Магдалинчев.


Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова заяви, че за да говорят помежду си членовете на ВСС и да комуникират със съдии, прокурори и следователи, не всякога е необходимо да се провеждат тези разговори в рамките на някакви процедури.


"Преди внасянето на първото искане във връзка с отстраняването на г-н Гешев Атанаска Дишева бе направила искане за обсъждане и дебатиране за инцидента по повод взрива до неговата кола, което е било отказано. Развилите се след това събития за мен още повече налагат провеждането на такъв разговор. Ние не се движим в конкретно очертана от Закона за съдебната власт или нашите процедури. Това е по-скоро разговор между членове на ВСС, между колеги", посочи Захарова.


Председателят на ВАС Георги Чолаков припомни, че миналата седмица дебатът е бил напълно достатъчен и не е нужно никакво продължение на обсъждането по сигнала на Сарафов. По отношение на процедурата той заяви: "В никаква процедура не сме и не смятам, че трябва да се изслушват тези лица."


Атанаска Дишева припомни, че членовете на ВСС са сезирани от Сарафов със същия сигнал и ВСС не може да си затвори очите за него и трябва да се произнесе и формално, и по съдържание. По думите й, макар да не е проведено формално гласуване на предното заседание, всички са се обединили около мнението, че е нужно допълнително обсъждане.


"Министърът на правосъдието е в правомощието да насрочи заседание на ВСС. Също така има правомощие да включи точка в дневния ред с определен предмет. Това е направил министърът", обясни Дишева.


По думите й единствената цел е да се изслушат фактически обстоятелства, които евентуално могат да послужат за образуване на друго производство - или дисциплинарно, или да бъдат взети предвид в рамките на другите производства по искането за отстраняване на Гешев.


Гергана Мутафова от прокурорската колегия се съгласи, че ВСС не може да се крие зад това има ли или няма процедура, за да се запознае с истината.


"Около 2 часа вече тази сутрин се използваха всякакви процедури, за да се иска отводът ни. От миналата седмица насам, когато гласувахме решението да поканим лицата за изслушването, се случиха много неща. Записът, за който Борислав Сарафов твърди в своя сигнал срещу Гешев, на пресконференцията на главния прокурор беше пуснат във вида и в частите, които бяха преценени от главния прокурор. Ние вече знаем за какъв запис става въпрос и допълнението и окраската към него, че има още 150 записа, които могат да бъдат пуснати по всяко време, както твърди Сарафов", посочи Мутафова.


"Имахме заседание на прокурорската колегия, на което взехме решение сигналът на г-н Сарафов да се изпрати на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС. Тя прецени, че няма правомощия да извършва лични проверки, това е в правомощието на Инспектората към ВСС. Заради това то е в инспектората на ВСС от около седмица. Инспекторатът след това пусна съобщение, че се е сезирал по този въпрос. Това е органът, който може да обсъжда въпроса. Притеснява ме, ако ние изслушаме колегите днес при нас, че неминуемо това може да бъде използвано като основание за пореден път да ни се иска отводът", добави още Мутафова.


Боян Магдалинчев призова, ако се твърди, че има трето основание за искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор, то да бъде внесено.


"Струва ми се, че би било редно един такъв разговор, който така или иначе залива общественото пространство, да се случи пред този орган", коментира министърът на правосъдието Крум Зарков и добави, че изслушването би могло да послужи като основание той самият да внесе отделно искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор.


Атанаска Дишева подчерта, че трябва да се изслушат и Гешев, и Сарафов, и прокурорите от ВКП, които вече са в сградата на ВСС, по въпросите кой е направил записа, имало ли е такъв разговор, с какви впечатления са останали прокурорите и присъстващите на срещата със заместниците си на 12 май, на която Гешев е пуснал запис на разговора с Йордан Стоев.


Теодора Точкова от ИВСС също се включи в дискусията, като посочи, че сигналът на Сарафов е бил изпратен от етичната комисия на прокурорската колегия до Инспектората на 23 май и е бил присъединен към проверката по самосезиране на Инспектората, която е започнала предходната седмица.


"По това предстои тепърва да започне проверка. Поискали сме информация от СГП за номера на досъдебно производство и имената на наблюдаващите прокурори. Считам, че това изслушване, ако бъде допуснато днес, ще доведе до основания за предубеденост от членове на ВСС", заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова.


Гешев подчерта на финала, че е готов да участва в такъв разговор, въпреки че според него има юридически проблеми и те бяха очертани.


"Искам да призова членове на прокурорската колегия, които имат вътрешно убеждение, че аз съм направил този запис и съм нарушил директно конституцията. Изрично заявявам, че не съм извършил този запис. Част от обстоятелствата, заявени от Сарафов, не отговарят на истината. Записът е представен във вида, в който е стигнал до мен. Готов съм да участвам във всякакви процедури и изслушване пред всякакви органи и всякакви процедури, включително и в религиозна отговорност", заяви главният прокурор.

Съдебният съвет откри процедура за отстраняване на Иван Гешев

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевВисшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев по искане на шестима членове на прокурорската колегия, които твърдят, че Гешев е извършил нарушения, с които е накърнил престижа на съдебната власт.


Това предложение беше подкрепено с 14 гласа "за", четирима бяха "против". Адвокатът на Гешев поиска да се дадат указания на предложителите да посочат кои конкретни нарушения е извършил той, като заяви, че според нея искането не е редовно. Нейното предложение също беше подложено на гласуване, но беше отхвърлено. Гешев не участва в гласуването, но заяви, че към момента на твърдяното нарушение главен прокурор е бил неговият заместник - началникът на националното следствие Борислав Сарафов.


Следващото заседание, на което трябва да се обсъди по същество искането, трябва да е след 7 дни, т.е. на 1 юни.


Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков призова да не се определят никакви дати за разглеждане по същество, подобно на предходните две процедури, които бяха обсъждани в рамките на едно заседание на ВСС с искането на проф. Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова.


Той предложи да се изчака обсъждането и решаването на въпроса дали и двете нови искания са допустими, а след това да се обединят и да се разгледат заедно. Министърът на правосъдието посочи, че този дебат е ненужен и на следващото заседание на ВСС ще бъде обсъден предварително дневен ред, и обяви точката за приключена. След кратка почивка ще бъде поканен за изслушване заместникът на Гешев Борислав Сарафов.


Пред съвета има висящо и второ предложение на четирима членове на колегията.

"Хвърчат призовки": Шестимата от прокурорската колегия са викани в прокуратурата

Гергана Мутафова поиска да знае дали във Върховната касационна прокуратура е образувано разследване по повод упражняването на конституционните правомощия на шестимата членове на прокурорската колегия, които поискаха отстраняване на Гешев.

© Анелия Николова

Гергана Мутафова поиска да знае дали във Върховната касационна прокуратура е образувано разследване по повод упражняването на конституционните правомощия на шестимата членове на прокурорската колегия, които поискаха отстраняване на Гешев.


Членовете на прокурорската колегия, които са внесли първото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор, са получили призовки за явяването си в прокуратурата. Това се разбра от думите на Гергана Мутафова (един от вносителите от прокурорската колегия), която попита Гешев дали във Върховната касационна прокуратура е образувано досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс - за престъпление срещу републиката, вредителство, диверсия и др. престъпления срещу държавата.


"Налице са съответните проверки в прокуратурата, касаещи принуда и търговия с влияние. Част от нещата, които ще предоставя, е информация, че всички тези сигнали до ВСС срещу мен, за тях съм издал съответната заповед, че ще се докладват на мой заместник", каза Гешев.


Гергана Мутафова посочи, че "в медиите върви информация и тя ни касае заради призовките, които получаваме да се явим в прокуратурата", и попита как се е самосезирала Върховната касационна прокуратура и поиска да знае кой е поставил резолюцията за самосезиране.


Гешев каза, че е в отпуск и членовете на колегията могат да получат цялата информация в рамките на процедурата пред ВСС и документите от прокуратурата ще бъдат приложени официално. "Не ми е известен предметът за проверката, но при разпита ми не съм питан за вредителство, за диверсия. Предполагам, че най-вероятно не е с такъв предмет проверката. А защо вие сте получили призовки и за какво? Това е преценка на всеки наблюдаващ прокурор", каза Гешев.


"Имайки предвид ситуацията от последните седмици, където хвърчат призовки и разпити, моля да се върнем на обсъждането", призова Крум Зарков.


Преди това Даниела Марчева също призова членовете на съвета да се придържат към законовите разпоредби и предмета на обсъждането. По думите й отвод не може да се предизвика и да се отстраняват членове на съвета само защото други членове считат, че са налице такива обстоятелства. Всеки член сам може да прецени дали се налага да си направи отвод и ако има обстоятелства, които налагат отвода, те трябва да го изложат.


Всички членове на прокурорската колегия, с изключение на Огнян Дамянов, който е в отпуск, бяха призовани от Вероника Имова и заявиха лично, че не са направили искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор вследствие на натиск, външна намеса или влияние.


"Много хора и досега твърдят, че земята е плоска. Даже има такива секти. Аз не съм нито прокурор, нито следовател, нито съдия и нямам никакво желание да ставам такъв, като гледам цирковете. Това не е съдебна процедура, а вид конституционна такава. Да вървим по същество, защото нямам никакво намерение да слушам приказки от 1001 нощ", реагира Боян Новански.

Вероника Имова, член на съдебния съвет: Смутена съм като български гражданин

Вероника Имова

© Анелия Николова

Вероника ИмоваЧленът на съдебния съвет Вероника Имова (избрана от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ) обвини членовете на прокурорската колегия, които поискаха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, че не са изразители на собствената си воля и са били повлияни политически.


"Аз като български гражданин съм изключително смутена от това как се обърнаха за по-малко от 24 часа, остава съмнението в безпристрастността и независимо формираната воля на това предложение", заяви Имова по време на заседанието на съдебния съвет, на което се обсъжда допустимостта на искането на шестима членове. Според тях Гешев е уронил престижа на съдебната власт.


Имова на практика повтори искането на главния прокурор за отвод на шестимата предложители. Тя нарече предложението "нищожно" и критикува и изказването на кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел, която обяви, че едно от първите неща, които ще направи, е да поиска отстраняване на главния прокурор. "Това е изказване на европейски политик, спрямо документите, които регламентират тяхната дейност, те нямат право да изразяват политически изказвания спрямо представители на националните си институции", каза още Имова.


На няколко пъти служебният министър на правосъдието Крум Зарков се опита да въведе ред и да укроти страстите. "Няма нужда от допълнителни драматизми, ние сме в процедура по допустимост." Гергана Мутафова, един от предложителите за отстраняване на главния прокурор, поиска от своя страна отвода на Имова, защото се е изказала по същество и като наказателен съдия.

Главният прокурор иска отвод на шестимата членове, поискали отстраняването му

Главният прокурор иска отвод на шестимата членове, поискали отстраняването му

© Лили Тоушек


"Това го наричам атентат срещу съдебната власт, закона и ценностите. От това не трябва да се срамува съдебната власт и българската прокуратура, а няколко човека, които изпълняват някакви други цели", коментира главният прокурор и поиска отвод на шестимата членове на прокурорската колегия на ВСС, които внесоха първото искане за предсрочно отстраняване от поста му.


"Прилагам данни, които обосновават отвода на тези членове", коментира Гешев и обясни, че ще представи запис на цялата пресконференция от миналата седмица, на която той показа съобщения, които е разменял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев каза и че ще поиска в процедурата да бъде обсъдено и изявление пред БНТ на Георги Кузманов - член на прокурорската колегия на ВСС.


"Тук въпросът, който седи, е дали всички ние след толкова години ще защитаваме принципите на върховенството на закона и правовата държава", коментира Гешев и посочи, че иска обсъждането да мине в закрито заседание.

"Заседаваме по допустимостта на предложенията. Флашките са друг жанр. Ако искаме да запазим някаква институционалност, аз призовавам да спрете да говорите през медии, чрез флашки и декларации, а да го направите тук и открито", отговори служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който председателства заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет.


Всички членове, споменати от Гешев, обявиха един по един, че не се чувстват предубедени и не виждат никаква причина да си направят самоотвод и да не участват в нея. Това са Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.


Гешев посочи, че това го иска с оглед евентуални бъдещи процедури пред Върховния административен съд, но не уточни какво има предвид. Той поиска част от заседанието, където щял да изложи обстоятелства за редовността и мотивацията за внасянето на искането за отстраняването му, да бъде закрито.


"Българските граждани трябва да са наясно с опитите за политическо овладяване на прокуратурата. Вероятно следват съдилищата. Заради това направих публично пресконференция. Относно г-жа Бошнакова, не знам дали е вярно, но са налице медийни твърдения, че тя се е намирала в болнично заведение, когато са й дали да подпише искането за предсрочното ми отстраняване."


Самата Бошнакова потвърди, че действително е била в болница, представила е и болничен лист. Тя потвърди, че поддържа искането си за отстраняване на главния прокурор.

Цитат на деня: Лица от съдебната власт се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев"Ще цитирам конституционалиста проф. Пламен Киров, който пред в. "Труд" каза, че правовата държава е превърна в дрипава риза. Не се съгласявам с него. Смятам, че определени лица, които са от съдебната власт, може и от Висшия съдебен съвет, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза."


Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на обсъждането в съдебния съвет на искането на шестима членове на прокурорската колегия, които искат неговото отстраняване. Гешев поиска пред съвета да е представляван от адвокат - Радостина Огнянова Костантинова-Томова. Той отново поиска и отвод на шестимата предложители, както и заседанието да бъде закрито.

Гешев поиска да бъде представляван от адвокат пред съдебния съвет

Гешев поиска да бъде представляван от адвокат пред съдебния съвет

© Георги Кожухаров


Главният прокурор Иван Гешев присъства на заседанието на пленума на ВСС, като дойде лично в сградата на съвета. Той обясни, че е прекъснал за част от деня законния си платен годишен отпуск. Гешев поиска да бъде представлява от адвокат Радостина Томова от Софийска адвокатска колегия, която представи с пълномощно. Главният прокурор посочи, че все още не е получил уведомление за второто искане за предсрочното му отстраняване от поста, което във вторник миналата седмица, 23 май, четирима членове на прокурорската колегия (предложителите от първото, без Дамянов и Бошнакова) внесоха във ВСС. Гешев обясни, че днес ще се запознае с него, за да започнат да текат срокове по процедурата.

Йордан Стоев, член на съдебния съвет: Записът и съобщения, пуснати от Гешев, са манипулирани

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевЗаписът и съобщенията с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев, разпространени от главния прокурор Иван Гешев, са били манипулирани. Това заяви той, цитиран от "24 часа", на влизане в съвета, където днес ще се проведе изслушване на Гешев, неговия заместник Борислав Сарафов и други хора. "Чатовете и записът, пуснати от главния прокурор Иван Гешев, с мен са манипулирани. Части от писмената комуникация липсват", заяви Стоев и обясни, че по случая вече е започнала проверка в градската прокуратура и там ще каже всичко.


Стоев отрече да е търсил Гешев и обяви, че главният прокурор го е потърсил.


В понеделник, 21 май, главният прокурор пусна над 30-минутен запис с Йордан Стоев, в който се чува как той го убеждава, че ще подаде оставка, и иска гаранции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK