ГЕРБ на поправителен: Редът за главния прокурор няма да важи за съдиите

Механизмът за разследване на главния прокурор беше приет на второ четене в парламента.

© Георги Кожухаров

Механизмът за разследване на главния прокурор беше приет на второ четене в парламента.След лавина от критики и заплаха от коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" да не се направи правителство депутатите от ГЕРБ минаха "на поправителен" в пленарната зала в петък.


Те заедно с ДПС подкрепиха проекта на вносителя при гласуването на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Така беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор и облекчени правила за отстраняването му, които няма да важат за председателите на върховните съдилища.


По време на правната комисия в четвъртък вечерта с техните гласове правилата за избор и отстраняване на главния прокурор бяха приравнени към процедурите за председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.
Това беше посрещнато с остри критики от съдиите и експерти. Причината е, че не може прокуратурата, която е само страна в процеса, да се приравнява на съда, който единствен правораздава. С гласуването в правната комисия мнозинството реално застраши независимостта на съда, която трябва да е ненакърнена в правовата държава.


ГЕРБ и ДПС пуснаха механизма за разследване на главния прокурор, но удариха съдийската независимост
ГЕРБ и ДПС пуснаха механизма за разследване на главния прокурор, но удариха съдийската независимост

Така след смяната на курса в пленарната зала в крайна сметка главният прокурор може да бъде отстранен с минимум 13 гласа на Пленума на Висшия съдебен съвет, докато председател на върховен съд - с поне 17 гласа.


Гласуването мина при отсъствие на парламентарната група на БСП, която демонстративно напусна. Депутатите от "Възраждане" гласуваха "въздържал се".


Крум Зарков: Удовлетворително решение


"Когато законопроектът се публикува в "Държавен вестник" и влезе в сила, може да бъде прилаган към производства, които вече са започнали", заяви след гласуването в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков.


Според него постигнатото съгласие за мнозинствата в съдебния съвет е "удовлетворително решение", защото законопроектът е сложен.


"Мисля, че и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, ще разглеждат отново тези въпроси. Важно е да подчертаем, че въпросът за контрол и отчетност на главния прокурор имаше няколко измерения: едното е наказателно-правното, това за разследване, а другото е отчетът, това, което се случва във Висшия съдебен съвет (ВСС)", каза още служебният министър и обяви, че
и двете измерения са намерили решения с гласуването в парламента днес. "Решения, които кореспондират с европейските стандарти. Ние бяхме предложили по отношение на председателите на върховните съдии комбинация от двойно мнозинство: едно на всички членове и едно вътре на съдийската квота. В крайна сметка се стигна до друго решение. Мисля, че то е добро за момента", каза още Зарков.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK