Според Зарков службите работят професионално, според Божанков и Йорданова - не

Крум Зарков

© Георги Кожухаров

Крум ЗарковЗаписите от партийна сбирка, разпространени вчера от депутата Радостин Василев, не са направени от българлските служби. Това заяви в две последователни интервюта - пред Би Ти Ви и пред радио "Дарик" министърът на правосъдието Крум Зарков.


Твърденията за това, че специалните служби са водили активно мероприятое с цел дестабилизация на държавата, записвайки разговори на политици, са на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той заяви това ден преди Василев да пусне запис от партийна сбирка на "Продължаваме промяната". Според обясненията на самия Василев той, без да е член на партията, е бил поканен на нея като депутат, участвал онлайн чрез приложението "зуум" и записвал отвкъщи, защото бил зает и не можел да участва, а след това прослушал съдържанието и решил да го публикува, възмутен от чутото. В петчасовия запис се говори в частност, че когато състави правителство "Продължаваме промяната" ще извърши чистка в службите, а новите назначения са съгласувани в "посолство".


Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"
Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"


Според служебния правосъден министър българските специални служби работят професионално. "Струва ми се, че хората, които вчера за съжаление чухме по този начин, нямат много ясна идея какво и как правят службите в последните 10 месеца. На мен като министър многократно ми се налага да работя както с шефовете на служби, така и с техните служители по най-различни въпроси. Аз считам, че България в момента разполага с една много сериозна структура и на службите за сигурност, и на МВР, създадена и управлявана от професионалисти", каза Зарков пред Би Ти Ви.
Противоположна позиция обаче застъпиха бившият правосъден министър и депутат от "Продължаваме промяната - Демокра тична България" Надежда Йорданова и колегата й в групата Явор Божанков.


Пред Нова телевизия Йорданова каза, че като член на Министерски съвет е получавала определени материали, данни и становища, включително за войната в Украйна, които дни или часове след това са били опровергавани. "В името на обществения интерес е да се вдигне професионализмът в службите и трябва да намерим работещ начин да направим това", добави тя.


Същото - за неверни сведения, изнасяни пред депутатите на закрити заседания, които са се оказвали неверни, каза пред Би Ти Ви и Явор Божанков. "Всяко изречение беше невярно за войната в Украйна, което докладваха", каза той. По повод обвиненията към политическата сила, че иска да овладее службите, изказа скептицизъм, доколкото в "Продължаваме промяната" нямали свои кадри, за да ги овладеят.


След записите: Ръководството на ГЕРБ ще анализира днес новата политическа ситуация
След записите: Ръководството на ГЕРБ ще анализира днес новата политическа ситуация

Отбеляза обаче присъствието на експерта по сигурност Николай Радулов до Радостин Василев при оповестяването на записа. Напомни, че Радулов е огласен като агент на бившата "Държавна сигурност" и оттук направи "логическа връзка" към ДАНС и президента на страната. "Радостин Василев казва - тук няма служби, няма ченгета. От дясната му страна стои агент на Държавна сигурност. Бъдещето на България е заложено на карта. Казва също: Шефът на ДАНС ми звънна, пращам кола да те охранява. Според закона - ДАНС охранява ли хора? Шефът на ДАНС от кого се назначава? От президента. Логическата връзка е повече от ясна. Президентът умишлено бави втория мандат, за да се провали редовно правителство", каза Божанков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK