"Да се върнат 2 бр. нощни шкафчета": Прокурор прекрати разследването на кюлчетата, следва проверка

Снимки от спалнята в Бояна, източникът е неизвестен.

© Дневник

Снимки от спалнята в Бояна, източникът е неизвестен.Прокуратурата на Република България е прекратила разследването на снимките от спалнята на вече бившия премиер Бойко Борисов, на които се виждат златни кюлчета и пачки с банкноти от по 500 евро в чекмеджетата на нощните шкафчета. Това съобщи "Биволъ" и публикува части от прокурорското постановление.


Пред БТА градският прокурор на София Илиана Кирилова е потвърдила информацията.


Прекратяването е с дата 10 май 2023 г., като "Биволъ" напомня, че по това време главният прокурор Иван Гешев е на посещение в САЩ, а го замества заместникът му Борислав Сарафов, с когото дни по-късно влязоха в открит конфликт и взаимно искат отстраняването един на друг.
През януари Гешев беше прогнозирал, че разследването на пачките и кюлчетата ще приключи до "месец и нещо". Днес коментира, че предстои Апелативната прокуратура и Върховната касационна прокуратура да проверят какви са основанията за прекратяване.


Реакцията му по днешното развитие четете по-долу в текста.


Става дума за поредица снимки и видео, разпратени анонимно до медиите през лятото на 2020 г. Самият Борисов разпозна по интериора спалнята си в правителствената резиданция "Бояна", но в годините даваше противоречиви коментари за истинността на снимките и записа - и че материалите са монтаж, и че са истински, но аранжирани; и че знае кой е снимал (т.нар. от него Мата Хари), и че не му е известно.


Разследването на прокуратурата е образувано на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите.


Какво е известно за него досега, четете тук.


"Биволъ" цитира извадки от постановлението, според което "деянията - предмет на разследването", не представляват престъпления и се разрешава "да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят "слонова кост". Разрешава се да бъде върнат на управител на търговско дружество каталог с мостри на мокети.


Едновременно с това в публикацията се посочва, че мотивите за прекратяването не са известни.


Пред БТА от прокуратурата са уточнили, че проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали банкнотите и кюлчетата на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи.


Гешев: Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено


Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата", каза за БТА главният прокурор Иван Гешев. Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната, посочи още той.


Гешев разбрал за прекратяването тази сутрин, след като му е изпратена публикация, но и няма регламентация, която да задължава прокурора, взел решението, да го уведоми. "Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативната прокуратура София и от Върховната касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховната касационна прокуратура към Апелативната прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване", коментира Гешев.


По думите му прокуратурата има изградена законова рамка как се поддържат на контрол постановления за отказ от образуване и постановление за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол. И този начин е т. нар. инстанционен контрол, т.е. всяка по-горна прокуратура може да провери законосъобразността и дали съответните действия от проверката и досъдебното производство са пълни, каза още Иван Гешев


Това разрушава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия главен прокурор, използва случая той да коментира темата с контрола върху действията на главния прокурор.


Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано въздействие върху съответните наблюдаващи прокурори и каза, че има пълно доверие на всеки магистрат. Допълни, че е сигурен, че те се произнасят според доказателствата по делото и вътрешното си убеждение.


Според него обаче това не изключва възможността да бъдат допуснати някакви грешки при осъществяване на т. нар. инстанционен контрол и служебен контрол, да се констатират пропуски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK