След интервю в "Дневник" Сарафов се видя на снимка в "Осемте джуджета", където често ходел Гешев

Борислав Сарафов

© Велко Ангелов

Борислав СарафовШефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който този месец влезе в конфликт с главния прокурор Иван Гешев, днес се видя на анонимни снимки да посещава станалия известен софийски ресторант "Осемте джуджета" в компанията на бившия следовател Петьо Петров с прякор Еврото. Петров е основно действащо лице в разследването на Антикорупционния фонд за опит за превземане на бизнеса на собственик на завода "Изамет" Илия Златанов, в който са замесени и прокурори и полицаи.


Днес до редакционните пощи на редица медии и до Антикорупционния фонд бяха разпратени анонимно снимки, на които се виждат Сарафов и Петров, а в пояснителен текст към изображенията анонимният адресант уточнява, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на Комисията за противодействие на корупцията, но проверката е спряна, а материалите - унищожени блащгодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев.


Източникът на снимката е анонимен.

Източникът на снимката е анонимен.
В интервю за Би Ти Ви Сарафов свърза разпространението на снимките с интервюто, дадено за "Дневник" на 18 май, в което призовава за бързо разследване на "Осемте джуджета". и с вчерашния анонс на планираното за днес интервю за Би Ти Ви.


Съдът: Има данни за престъпления по "Осемте джуджета", прокуратурата трябва да разследва
Съдът: Има данни за престъпления по "Осемте джуджета", прокуратурата трябва да разследва


Сарафов каза, че по възрастта на детето си, което се вижда на една от снимките, допуска, че те са направени преди три години. Спомни си, че в почивен ден получил обаждане от Иван Гешев да се видят в ресторанта, отишъл там със семейството, но Гешев така и не дошъл, макар че бил редовен посетител на заведението.


Съдебният съвет наказа опонент на Гешев, но не и прокурорка от "Осемте джуджета"
Съдебният съвет наказа опонент на Гешев, но не и прокурорка от "Осемте джуджета"

Шефът на следствието каза, че произходът на снимките не е от специални разузнавателни средства и знае кой е авторът. Посочи името Стефчо Банков, когото описа като бивш ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, уволнен от Бойко Рашков, а сега прокурорски помощник към Гешев. Сарафов заяви, че този служител е натоварен да организира за Гешев частно външно наблюдение - нерегламентирана структура, благодарение на която, предполага, че Гешев се е сдобил с над 150 записа на магистрати, политици и общественици, за които сам съобщил пред заместниците си. Очевидно Гешев е човекът, който натиска бутона enter, каза Сарафов.


Помолен да коментира прекратяването на разследването на кюлчетата злато и пачките евро, заснети анонимно в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, станало в отсътсвието на Гешев и докато Сарафов го е замествал, шефът на следствието отговори, че "Чекмеджегейт" и "Барселонагейт" са дела, които винаги са били под контрола на главния прокурор и всяко действие по тях е съгласувано персонално с него.


Моята версия е - прекратяването на "Чекмеджегейт" и актирвизирането на "Барселонагейт" е танц на Гешев с политиците - по едното прекратява, по другото активизира и дава ясни знаци на политиците какво очаква от тях, обобщи той.


Днес Антикорупционният фонд съобщи, че след получаването на снимките е сезирал прокуратурата за прикрита проверка срещу директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK