Гешев пита Конституционния съд дали съдебният съвет с изтекъл мандат може да го отстрани

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд (КС) дали може Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат да го отстрани. С искане за тълкуване главният прокурор пита още дали може въобще ВСС да упражнява функциите си след изтичане на мандата, както и дали е допустимо да се формира нов съвет само с избраните от съдебната квота и председателите на върховните съдилища и главния прокурор.


За отправеното питане се разбра от съобщение на пресцентъра на прокуратурата.


Конституционният съд удължи неограничено мандата на съдебния съвет и инспектората
Конституционният съд удължи неограничено мандата на съдебния съвет и инспектората


То идва няколко дни, след като парламентът окончателно прие механизъм за разследване на главния прокурор и промени закона за съдебната власт, така че за отстраняването му да са необходими 13, вместо 17 гласа. Измененията все още не са обнародвани в Държавен вестник, но се очаква главният прокурор да ги атакува в Конституционния съд. Междувременно пред съдебния съвет има една отворена процедура с искане за отстраняване на Гешев, предстои произнасянето дали и второ искане е допустимо.
Мандатът на този състав на Висшия съдебен съвет изтече през октомври 2022 г. Новият състав е избран само наполовина - от квотата на съдиите, прокурорите и следователите. Народното събрание дори не откри процедура за избор на членове, изискването за избор е за мнозинство от 2/3 от гласовете на народните представители.


Конституционният съд вече се произнесе по въпроса с мандата на инспектората към Висшия съдебен съвет, който също е изтекъл, но преди повече от две години. С решението от септември 2022 г. Конституционният съд постанови, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори. Решението даде насока и за останалите органи от съдебната система с изтекъл мандат.


Според Гешев "наличието на противоречия и различни тълкувания на разпоредбата на
чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията застрашава реално правната сигурност и засяга важни обществени отношения".

Главният прокурор пише до Конституционния съд, че под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам и на съдебната власт.

"В искането на главния прокурор до Конституционния съд се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема
кадрови решения. Обръща се внимание на практиката на КС, включително на решение №12 от 27.09.2022 г. на КС по к. д. № 7/2022г. В него изрично е посочено, че "конституционно предвидените правомощия на държавни органи не могат да се отнемат с бездействие на друг орган, който е отговорен за тяхното конституиране и Народното събрание не прави изключение"", пише в искането за тълкуване още Гешев.


Според главния прокурор несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на съдебния съвет е определено от Конституционния съд като "защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира", но в случая е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС".


"Да се върнат 2 бр. нощни шкафчета": Прокурор прекрати разследването на кюлчетата, следва проверка
"Да се върнат 2 бр. нощни шкафчета": Прокурор прекрати разследването на кюлчетата, следва проверка

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK