Парламентът "отмени" избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота

Промените в Закона за съдебната власт и НПК бяха внесени от служебното министерство на правосъдието. На снимката - министър Крум Зарков.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Промените в Закона за съдебната власт и НПК бяха внесени от служебното министерство на правосъдието. На снимката - министър Крум Зарков.Парламентът "отмени" избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота и прие, че до три месеца трябва да започне нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, но и Народното събрание да започне подбор на своите 11 представители в кадровия орган на съдебната власт.


Това следва от промените в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които бяха гласувани окончателно в петък от депутатите. С тях се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.


Измененията се превърнаха в акцент в работата на депутати, още повече и с оглед на ситуацията в държавното обвинение и висящата, засега, една процедура за отстраняване на главния прокурор. Но в целия пакет от промени, изготвени от екипа на Министерството на правосъдието и приети от служебния кабинет, има и няколко други важни момента.


Висящи промени
Промените би трябва влязат в сила утре, вторник 30 май, когато се очаква те да бъдат публикувани в Държавен вестник.


Реалното им въвеждане, или поне на част от текстовете, обаче може и да се забави, защото главният прокурор Иван Гешев се закани да сезира Конституционния съд. Ако съдът допусне разглеждането на искането му, това може да спре висящите процедури за неговото отстраняване до окончателното произнасяне на КС. Ако Конституционния съд допусне искането на Гешев, то ВСС може да се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК)

Според член 54, ал.1. т.4: "Административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон".

Алинея втора на АПК предвижда, административният орган да не спира производството в случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 4, ако с него може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси.


Възможно е ВСС да се позове и на тази алинея, въпреки че и досега в съвета има отпор срещу отваряне на фронт срещу Гешев. Но и Гешев, а и неговият заместник и опонент - Борислав Сарафов твърдят, че се страхуват за живота си.


Процедура за нов съдебен съвет до три месеца


С приемането на промените в НПК и ЗСВ, депутатите приеха до три месеца след влизането в сила на измененията, да се проведе нов избор за членовете на прокурорската и съдийската колегия от магистратската квота, както и откриването на процедура за избор на членове от парламентарната квота.


"В срок до три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет", гласи окончателно гласуваният текст.


По този начин парламентът "отменя" проведения миналата година в срок избор на членове, избрани от съдиите, прокурорите и следователите и даде срок на настоящия парламент, да проведе най-накрая избор. Парламентът трябва да излъчи 11 представители - петима в прокурорската и шестима съдийската колегия. Необходимото мнозинство е от поне ⅔, което досега беше изключително трудно с оглед фрагментирания състав на последните няколко парламента.


Изборът на членове за съдийската и прокурорската колегия от самите магистрати, проведен през пролетта на 2022 година беше атакуван в съда. Основното притеснение беше срещу системата за гласуване за която имаше сериозни опасения, че е податлива на манипулации. Върховният касационен съд в смесен състав от петима съдии постанови, че изборът е бил законен.


В решението беше записано, че изборната процедурата е проведена при спазване на правила, приети от Пленума на съдебния съвет. В хода на производството по оспорване на решението на Избирателната комисия, с което са обявени получените от кандидатите изборни резултати и са определени избраните кандидати за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите, не са установени нарушения, които да дават основание за анулиране на резултата, беше записано още в решението.


С измененията в Закона за съдебната власт обаче ще се наложи повторен избор. Той се провежда пряко, като магистратите излъчват свои представители.


Висшият съдебен съвет (ВСС) се състои от 25 членове. Трима от тях влизат в състава по право - председателите на върховните съдилища и главният прокурор, 11 се избират от самите съдии, прокурори и следователи и формират т.нар. професионална квота, а останалите 11 - от парламента (т.нар. парламентарна квота). Съветът е разделен на две колегии - за съдиите и прокурорите, които вземат решенията отделно съответно за съдилищата и прокуратурата, а пленумът се събира, за да обсъжда по-голямата част от общи въпроси от значение за цялата съдебна система - имущество, бюджет и финанси и др.


Обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство


С промените беше гласувана и възможността да се обжалват пред съд потвърдените от горестоящия прокурор откази за образуване на досъдебно производство. Това ще е възможно при тежките престъпления, както и за изрично изброените в НПК престъпления, сред които:


- убийство;
- смърт по непредпазливост;
- причиняване на телесна повреда;
- престъпления против правата на гражданите;


След постъпването на материалите по преписката, съдът ще разглежда делото еднолично в закрито заседание не по-късно от един месец. Производството ще е едноинстанционно То е окончателно. Ако отмени отказа, съдът ще връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагането на закона.


В закона обаче отпадна предвидената от вносителите възможност потвърждаването на постановлението да не е пречка за образуване на досъдебно производство, ако прокурорът или прокурор от по-горестояща прокуратура установят нови обстоятелства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK