На военните им се иска да похарчат през 2023 г. рекордните 1.2 млрд. лв. за нова техника

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

© Юлия Лазарова

Служебният министър на отбраната Димитър СтояновМинистерството на отбраната планира рекордни разходи за придобиване на военна техника през 2023 г. В проектобюджет 2023 г. са предвидени 1.2 млрд. лв., като само малка част от тях ще отидат за основен ремонт на сгради. Разчетите са предоставени от финансовото министерство на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова, пише "Сега".


Уточнява се, че най-големият единичен бюджетен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи - 457 млн. лв. От Министерството на финансите уточняват, че проектът е в напреднала фаза, като се очаква подписване на международен договор със САЩ. Крайното решение за осъществяването на проекта ще се вземе от Народното събрание.


България не се справя с разходите за отбрана, обещани на НАТО
България не се справя с разходите за отбрана, обещани на НАТООще 110.4 млн. лв. са заложени като първо плащане за купуване на 3D радари. Тук общият разход се очаква да е 394 млн. лв., но плащанията няма да се правят накуп. Офертите се очакват до края на юни, като ще е необходима и санкция от парламента. За съпътстващи разходи по проекта за придобиване на нов боен самолет ще са необходими 36.7 млн. лв. В държавния бюджет за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение, както и за изграждане на инфраструктура са заложени общо 776.5 млн. лв.


Извън тази сума 421 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи и по бюджета на самото Министерство на отбраната. Най-големият разход тук е за плащане на 200 млн. лв. по договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб. Общата стойност на този проект е 984 млн. лв. От тях 121 млн. лв. са предвидени за плащания по договори от 2022 г., за нови капиталови разходи са заложени 100 млн. лв.


Всички гореизброени разходи за военна техника обаче трябва да бъдат гласувани от депутатите при евентуалното приемане на държавен бюджет за 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK