Акция на прокуратурата се проведе в столичен ресторант (допълнена)

Не е известно дали има задържани при акцията. Пред ресторанта, който се намира в "Драгалевци", продължава да има засилено полицейско присъствие.

© Юлия Лазарова

Не е известно дали има задържани при акцията. Пред ресторанта, който се намира в "Драгалевци", продължава да има засилено полицейско присъствие.Акция на прокуратурата се проведе в ресторант в квартал "Драгалевци" в София. За това съобщи "Нова телевизия". По тяхна информация действията са били насочени срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, и бизнесмена Размиг Чакърян-Ами.


"Дневник" научи от държавното обвинение, че по разпореждане на Софийската градска прокуратура са извършени процесуални действия срещу двама бизнесмени. По непотвърдена информация от "Нова телевизия" операцията е свързана с убития преди дни в ЮАР Красимир Каменов-Къро.


Кой е Петьо Петров-Пепи Еврото (и жена му)
Кой е Петьо Петров-Пепи Еврото (и жена му)Няма задържани, потвърдиха пред "Дневник" източници от държавното обвинение.


Официална информация за акцията няма. Към момента от МВР и държавното обвинение отказват да коментират. Никой в пресцентъра на МВР не отговори на позвъняванията на "Дневник".


Акция на прокуратурата се проведе в столичен ресторант (допълнена)

© Юлия Лазарова


Експертите от "Антикорупционния фонд", които са автори на разследването "Осемте джуджета" с водещ участник Петьо Петров - Еврото, също не са информирани дали става дума за претърсване или се провежда акция по задържането на някой.


Пред Би Ти Ви управителят на ресторанта Николай Иванов заяви, че полицаите дори не са влизали в заведението. "Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 минути. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите, нито са искали нещо", заяви Иванов. По думите му заведението не е свързано с Ами или Петьо Петров, а собствениците, които били гърци пътували към ресторанта.


По информация на БНТ Петьо Петров има офис близо до заведението, а други медии твърдят, че Ами живее наблизо.


Кой е Чакърян


Името на Чакърян доби популярност около скандала с извършвания фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Свързаната с него фирма "Интерпред Еврологистик" извършване контрола в периода 2012-2021 г. След като държавата върна в свои ръце тази дейност, същата фирма подаде документи за участие в обществената поръчка за оборудване на държавна лаборатория на пункта, която е на стойност близо 4.7 млн. лева. Фирмата обжалва и двете обществени поръчки за държавна лаборатория на границата, като временно постигна успех, но след решение на Върховния административен съд, което отменя спирането на поръчката, е подала документи за участие заедно с още три фирми.


След "Интерпред Еврологистик" контролът на границата от края на 2021 г. бе поверен на "Евролаб 2011". Собственикът на новата фирма Васил Димитров обаче е свързан със старата, тъй като е бил служител в "Интерпред Еврологистик".


Кой е Петьо Петров


"Ще те заведа при един човек, който е решителен, сериозен, малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите. В края на юни ме заведе в ресторант "Осемте джуджета" на "Шандор Петьофи"... Запознаха ме с един слаб мъж, представиха ми го като Петьо Петров..." Така Илия Златанов, съсобственик в компанията "Изамет", разказва как е получил препоръка кой може да му помогне, след като прокуратурата и други институции не реагират на сигналите му по бизнес конфликта, който води със сина си. Обяснението е в разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд, което се излъчи в няколко поредни епизода през 2021 година.


Преди да стане основен герой в поредицата, разкриваща схема за изземване на бизнеси вътре в самата прокуратура, Петьо Велков Петров беше известен и като пряк началник на младия следовател Делян Пеевски, назначен в икономическия отдел на Столичното следствие (2005 г.) и вероятно като най-известния свидетел по дела в България. Докато работи в съдебната система, той няколко пъти се появява по ключови разследвания и съдебни процеси.


Най-известна е дейността му срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Петров подава сигнал, че Цонев е предложил подкуп чрез съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансите Тенчо Попов. Върховният касационен съд оправда тримата и определи случая като "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".


Петров работи по няколко внимателно подбрани разследвания - за хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък", срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, както и свързаната с Цветан Василев поръчка за модернизацията на армията, известна като мрежата "Странджа 2".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK