Съдът отказа убежище на противник на Путин, нямало опасност да го преследват в Русия

Съдът отказа убежище на противник на Путин, нямало опасност да го преследват в Русия

© Личен архивНяма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента". С този аргумент Върховният административен съд окончателно отхвърли молбата на руския гражданин Александър Стоцки, който кандидатства за хуманитарен и бежански статут в България.27-годишният руснак избяга от Русия веднага след нахлуването й в Украйна и влезе в България с туристическа виза, каквато имал. След изтичането й кандидатства за убежище, защото се опасява, че в Русия би бил мобилизиран и пратен на фронта. Участвал е в много митинги срещу режима на Владимир Путин, бил е наблюдател на изборите за руската Дума към щаба на московските опозиционни политици и поддръжник на платформата "Умно гласуване" на Навални.


"Опасенията му, че при завръщане в страната ще бъде преследван за своите различни политически възгледи или ще бъде мобилизиран са само предположения, които не се обосновават с доказателства", е преценката на съдиите от Върховния административен съд. Според тях бежански статут трябва да се откаже, защото Стоцки не е имал проблеми с официалните власти и с полицията; не е имал етнически и религиозни проблеми, не е задържан, арестуван, съден или осъждан, заплашван, не му е оказвано физическо насилие.
Като се позовава на събраната по делото информация, съдът не вижда сериозни и потвърдени основания да се счита, че единствено на основание присъствието си на територията на държавата си по произход - Руска федерация, жалбоподателят би бил изправен пред реален риск да стане обект на заплаха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK