Петьо Петров - Еврото е обявен за издирване

Петьо Петров

© Красимир Юскеселиев

Петьо ПетровБившият началник на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото е обявен за издирване. Информацията, съобщена от "Нова телевизия", беше потвърдена пред "Дневник" от източници от вътрешното ведомство.


По-рано във вторник стана известно, че прокуратурата е провела акция в ресторант в квартал "Драгалевци" заради убития преди дни в ЮАР Красимир Каменов-Къро. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев потвърди в кулоарите на парламента информацията, че акцията е била насочена срещу Петров и бизнесмена Размиг Чакърян-Ами.


Акция на прокуратурата се проведе в столичен ресторант (допълнена)
Акция на прокуратурата се проведе в столичен ресторант (допълнена)"Има ясни данни за конфликт между покойния Красимир Каменов и Размиг Чакърян-Ами, но трябва да се изяснят редица обстоятелства, преди да се правят някакви изводи", заяви Демерджиев и добави, че техните имена са само част от имената, които се споменават при извършването на тези проверки.


Официална информация какво точно е представлявала акцията и какво е имало срещи Петьо Петров няма. По информация на Демерджиев участието на МВР е било основно да осигури допълнителни сили, които да съдействат при извършването на процесуално-следствените действия.


В сряда, 31-ви май, се очаква "Антикорупционния фонд" да публикува интервю с бившата съпруга на Петьо Петров - Любена Петрова. Двамата, преди да се разведат, са основни действащи лица в поредицата, добила популярност като "Осемте джуджета"Разследването разкрива схема за изземване на бизнеси вътре в самата прокуратура, начело в Петров и съпругата му. Преди това Петьо Велков Петров беше известен и като пряк началник на младия следовател Делян Пеевски, назначен в икономическия отдел на Столичното следствие (2005 г.) и вероятно като най-известния свидетел по дела в България. Докато работи в съдебната система, той няколко пъти се появява по ключови разследвания и съдебни процеси.


Най-известна е дейността му срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Петров подава сигнал, че Цонев е предложил подкуп чрез съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Върховният касационен съд оправда тримата и определи случая като "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK