И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...

Борислав Сарафов, Петьо Петров и брат му Емил Петров – среща в "Осемте джуджета" преди 3 години.

Борислав Сарафов, Петьо Петров и брат му Емил Петров – среща в "Осемте джуджета" преди 3 години."Бил е 20 години магистрат и е успял да изгради връзки с много хора. Кои на приятелска основа, кои на основа компромат, кои на финансова основа. Всеки е идвал поради своите причини. Явно са им ниски заплатите...
От това, което съм видяла, съдебната система е много корумпирана. Не всеки е идвал, не всеки е взимал, не всеки е корумпиран, със сигурност. Какви суми са се раздавали - много зависи от случая, но не са били дребни, не са били като за кафе и цигари. И не само суми са се раздавали, понякога апартаменти са се раздавали, понякога автомобили, как са се раздавали - кой от каквото е имал нужда. Те все са бедни, все нямат. Все са под наем. Все колата е стара и се е счупила.
Накои минаваха само с обещания за кариерно израстване. Някои израснаха. Пак са на ниво градски прокурор. Били. Са. Много прокурори идваха. Не може да обвивяваме г-н Петров за всичко. Но някои израснаха."


Така Любена Павлова (бивша Петрова) описа криминалната мрежа, станала популярна с името на столичния ресторант "Осемте джуджета". В него е бил и офиса на бившия й съпруг Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, след напускането му от следствието през 2015 г. В интервю за Антикорупционния фонд (АКФ) тя съобщи, че Петров притежава "архив с доказателства" срещу магистрати, че е помагал за кариерното израстване на прокурори. Петров е движил тази дейност от ресторанта, където са идвали магистрати "да оставят пари или да вземат", "някои минаваха само с обещания", други са били заплашвани.

"Тържище за бъдеще", така определя "схемата" бившата съпруга, изпълнявала и логистични по думите й задачи - като снимане, следене.


Ресторантът беше затворен след разследване на АКФ от 2020г. и вероятно офисът се беше преместил на друго място, поне до последните дни, когато и казусът "Осемте джуджета" и Пепи Еврото попаднаха в събитията по "прегрупиране" на съдебния, политическия и веороятно криминалния терен. Бившият шеф на следствието - смятан до скоро за един от недосегаемите за разследване - вече има обвинение и се издирва.


Кои прокурори и следователи са се срещали на маса?
През уикенда (28 май) до медии анонимно бяха изпратени снимки, на които се виждат седнали на една маса или сърдечно здрависващи се заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и бившият началник на Столичното следствие Петьо Петро, както и други действащи прокурори. Сарафов потвърди автентичността на кадрите, но се оправда, че бил фотографиран при инцидентно посещение на "Осемте джуджета", където го поканил главният прокурор Иван Гешев, без самият той да се появи. Сарафов датира срещата от преди около три години и заяви, че всъщност Гешев редовно ходел в ресторанта.


Два дни след появата на снимките последва акция на прокуратурата, баретите и ГДБОП в столичен ресторант. Последва обявяване за издирване на Петров.


Антикорупционният фонд съобщи, че след получаването на снимките е сезирал прокуратурата за прикрита проверка срещу Сарафов по повод "Осемте джуджета". Казусът е известен от юни 2020 г. До момента не е известно нито да е разследван сериозно, няма наказани, нито обвиняеми. Напротив, Висшият съдебен съвет два пъти досега отказа да уволни главния прокурор за бездействие по няколко казуса, сред които и "Осемте джуджета".


В началото на март Софийския градски съд (СГС) отмени прекратяването на наказателно производство по разследването на АКФ за "Осемте джуджета" с мотив, че има данни за престъпление и държавното обвинение трябва да продължи работата си по казуса, наречен от бившата ръководителка на спецпрокуратурата Валентина Маджарова "семейна драма".


От няколко дни се наблюдава силна активност на прокуратурата - очевидно резултат на атаките между главния прокурор и неговия заместник и войната, която Гешев обяви срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - и Пепи Еврото, попада на фокус. Бившата му съпруга твърди, че той е написал и писмото до Гешев, за което главният прокурор обяви, че е получил със странни послания и искане да си подаде оставката до 10 часа на следващата сутрин.


Схемата и участниците трябва да бъдат разследвани задълбочено, затова "Дневник" припомня случая и твърденията на главните действащи лица в него, описани в разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета".


Какво става на масата


Илия Златанов, мажоритарен собственик в най-големия производител на асансьори в България "Изамет", разказа през 2020 г. пред Антикорупционния фонд, че Петров, съпругата му и двама адвокати са замесени в история за завземането на бизнеса му. През 2017 г. Златанов поискал НАП да направи ревизия, защото се притеснявал, че през фирмата се източва ДДС. Отказали му. През 2019 г. синът му, с когото са съдружници, влязъл във фабриката им в Дупница с частен съдебен изпълнител и полиция и предоставил документи, че активите са прехвърлени на нов собственик.

След разрива на отношенията между баща и син съсед предложил помощ и насочил Илия Златанов към Петьо Петров. Казал: "Ще те заведа при един човек, който е и решитeлен, и сериозен, малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите." Завел го на ул. "Шандор Петьофи" в ресторант "Осемте джуджета" "нещо средно между кабинет и селска кръчма", по думите на Златанов. Видял огромна маса, затрупана с кутии пури и бутилки. След като чул семейната история, Петров казал: "Тук идват мното хора, на всички съм помогнал."


След срещата Златанов подал сигнал в прокуратурата срещу сина си, веднага го извикали на разпит и след няколко дни специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати обвинения на шестима души за изнудване, присвояване, пране на пари и др. От трезори на съпругата и децата на Златанов са иззети над 500 хилл. евро и злато за над 4 млн. лв. Ден преди това обаче от Златанов е поискано да подпище запис на заповед за 3 млн. лв. в полза на Любена Петрова в офиса на препоръчани от Петров адвокати. В офис на "Позитано" 2 той подписва споразумение, че ще му върнат парите в Швейцария, като 50% от парите ще бъдат приспаднати за адвокатската услуга на фирма на Петров. След това Любена Петрова му предложила да делят 50 на 50 и златото.


През есента на 2019 г. Петрови се оказали много заети с избора на Гешев за главен прокурор - организирали митинги в негова подкрепа. "Сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото", разказва Златанов. Той споменава още бившия вътрешен министър Младен Маринов, за чийто брат твърди, че бил шофьор на Петров. Споменати са и охранителната фирма "Делта гард" (от която му е сложена охрана), бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и Борислав Сарафов.

В крайна сметка се стига дотам, че и бащата, и синът са лишени от активите и ценностите си, а синът изпада в тежко здравословно състояние в ареста - единият му бъбрек е премахнат, а другият не функционира напълно и той е с голяма степен на инвалидност. Бащата е принуден в Правителствената болница да подпише документи в присъствие на нотариус, че прехвърля целия си бизнес, за да спаси сина си, който трябва да бъде включен на хемодиализа, но с цел натиск тя се отлага.


"Нотариус Ивчева пак пита: "Господин Златанов, ще подписвате ли?" Аз мълча. Те казват: "Кажете ще подписвате ли, ако няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, вика, да си ходя". И тогава Коцева изсъска: "Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?", разказва пред АКФ потърпевшият Илия Златанов.


Заводите на фирмата в Дупница и в София минават под охрана на фирмата "Делта гард" и фамилията повече няма достъп до тях. Лично собственикът й, известен като Митко Каратиста, заявява, че няма да ги допусне.

Дяловете са прехвърлени на подставено лице - боксьора Кристиян Христов.


От обясненията на Златанов се разбира още, че златото, което прокуратурата изземва при ареста на сина, изчезва, след като прокурорът Франтишек го предава на Любена Петрова. На последната им среща Златанов пита защо не е получил половината от златото, както са се разбрали, на което Любена Петрова му отговорила че: "трябва да дадем на голямото, на пълното момче, трябва да дадем на момчето с каскета, трябва да дадем на Франтишек, и какво остане, ще го делим после". Тя му показва пистолета си, който винаги носела, и му казва, че трябва да е благодарен, че е жив. В крайна сметка Илия Златанов заминава извън България и започва да оспорва всички сделки с аргумента, че са сключени с принуда.


Златанов цитира думи на криминалната мрежа "Осемте джуджета"

Златанов цитира думи на криминалната мрежа "Осемте джуджета"


На масата са сядали


Те карат коли от най-висок клас, пред офиса им стои охрана от "Делта гард" и патрулка на полицията, отделно с Петров пътуват двама униформени полицаи - така Златанов описва криминалната мрежа, в чийто плен попада. Младен Маринов отказва да отговори на въпроси за полицейската охрана. Той не казва нищо и за твърденията, че неговият брат е бил шофьор на Еврото. Нито че дъщеря му става собственик на джипа на Златанов, купен на безценица от Кристиян Христов.


"Еврото, след като изпие два-три джакданиелса, се хвали кого опраскал, как съсипал Баневи и други", свидетелства още Златанов. На 15 декември го викнали в "Осемте джуджета" и Петров поискал от "клиента" си да му прехвърли всичко. "Няма да ти казвам какво ще правим, но Пеевски мислеше да развиваш бизнеса две години и половина и след това, ако ти струва два милиона и половина оценката, той ще ти даде 2,8 млн. Защото иска да участва в подмяната на асаньорите, очакват се от ЕС около 4 млрд. евро за подмяна на старите асаньори." Златанов се съгласил.


Ето и кои са обявените досега участници в различни разговори и срещи в "Осемте дждуджета":


Петьо Петров - в миналото е пряк началник на Делян Пеевски в Столичното следствие, по същото време там следовател е и Гешев. Уволнен със скандал от следствието, след като Върховният касационен съд го уличава в провокация към подкуп по дело. Става ясно, че няколко пъти се е появявал като свидетел по ключови разследвания и съдебни процеси. Бившият банкер от КТБ Цветан Василев цитира в интервю през 2016 г., какво казва Пеевски за Еврото: "Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш." Петров се отървава от дисциплинарно производство и с щедър бонус за напускате на съдебната система благодарение на петима съдии от Върховния административен съд: Боян Магдалинчев - в момента представляващ Висшия съдебен съвет, Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова.

"Като няма доказателства, ще си ги донесем" - това казвал за някои случаи Еврото, твърди бившата му съпруга сега.


По непотвърдена информация на "Нова телевизия" при акцията преди два дни Петров е избягал от ресторанта през заден изход. Други издания твърдят, че вече е в Турция, а трети, че отдавна бил в Дубай.


Братът на Петьо Петров - Прокурор Емил Петров е мъжът, който се вижда на снимката на масата с Петьо Петров и Сарафов, разпространена през последните дни. От 2020 г. той е заместник-апелативен прокурор на София. Преди това 2 години е зам.-шеф в градската прокуратура.


Любена Петрова (вече Павлова) - Тя стана известна през лятото на 2015 г. с неправителствената организация "План Б", която протестираше срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, съдия Калин Калпакчиев, тогава член на Висшия съдебен съвет, и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, и защитаваше бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Разследване на BIRD установи преди време, че семейство Петрови се развежда и прехвърля активи.

Пред АКФ в сряда (31 май) Любена Павлова започна да говори как е действала престъпната мрежа в съдебната власт, защити Гешев и обвини бившия си съпруг (заради това, че той е отвлякъл детето им) за заплашителното писмо срещу него и за участие в корупция в съдебната система.


"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена
"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена


Прокурорът Франтишек - През 2021 г. тогавашният правосъден министър Иван Демерджиев предложи на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да накаже трима прокурори от спецпрокуратурата заради техни действия, описани в разследването "Осемте джуджета". Ставаше дума за прокурорите Димитър Франтишек Петров, Нели Славова и Мария Николова. Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Димитър Петров, но отказа да го накаже, защото не е доказано, че той е осъществил твърдените от министъра нарушения.


Върховният административен съд потвърди, че не е доказано твърдението, че Димитър Петров е запознат с обстоятелството около Явор Златанов и това, че в нарушение на правилата нотариус го е посетил в болница. В крайна сметка прокурорът беше повишен в ранг. След публикуването на разследването прокуратурата съобщи, че започва проверка, а след това обискира дома на Илия Златанов. В обиска участва споменатия от Златанов Франтишек.


Борислав Сарафов - Илия Златанов разказва, че е бил свидетел на близки контакти на Петров с Франтишек и Сарафов. Любена Петрова твърди, че е бил редовно по работа в "Осемте джуджета" - "един-два-три пъти седмично и не заради добрата храна".


Иван Гешев - Казусът "Осемте джуджета" е една от причините бившият правосъден министър Надежда Йорданова да поиска освобождаването на главния прокурор. Напразно. По време на дебатите Гешев отказва да отговаря на въпроси по този случай, докато по другите обвинения беше много словоохотлив.


"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите - независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси - всичко проверяваме с еднакъв стандарт", иронично отговаря след публикуването на разследването през 2020г. Гешев.


"Мислех си, че джуджетата са седем и осмият човек е Снежанка, малко джендърско ми изглежда джуджетата да са осем, но няма значение", коментира година по-късно Боян Новански от съдийската колегия на ВСС.

Според Сарафов Гешев е ходил по-редовно от него в "Осемте джуджета". Според Любена Петрова - Гешев не е ходил в ресторанта.


Сотир Цацаров - ден след срещата на Златанов с Петров тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Златанов. По тези преписки две години назад не е имало никакво движение по същество. Намесата на главен прокурор по такива преписки е изключително рядка. Цацаров отрича и твърди точно обратното. "Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона", заявява Цацаров, без да коментира съвпадението, че възлагането на Национална следствена служба се случва ден след срещата. Той не коментира и факта, че по предишните сигнали на Илия Златанов с години не е било вършено нищо.


След поредния епизод, в който Илия Златанов разказва патилата си, Цацаров предупреди АКФ, че ще заведе дела за клевета. Организацията коментира, че в бившият главен прокурор оставя без коментар въпросите за отношенията му с главните действащи лица в "Осемте джуджета" - Петров и жена му.


Кристиян Христов - Младият боксьор става формален собственик на дружествата "Изамет", посочва АКФ.

Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури пише в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде в сряда, но точно преди нея беше арестуван. Часове преди нея обаче казва пред Би Ти Ви, че е работил за Любена Петрова - "първо от лекомислие, а после под заплахи". Изпълнявал различни задачи - "Да снимам най-различни хора разни хора по заведения - магистрати, служители на МВР и политици, снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са", допълва Христов.


Полицията задържа участник от "Осемте джуджета", преди да даде пресконференция
Полицията задържа участник от "Осемте джуджета", преди да даде пресконференция


Емилия Русинова - Името на бившия градския прокурор на София, сега заместник на апелативния прокурор, беше посочено за първи път на 31 май от бившата съпруга на Петров - Любена, в интервюто й за АКФ. Русинова беше показана и на снимка пред ресторанта, с която фондът разполага. Когато Русинова е още градски прокурор, подчиненият й прокурор Франтишек е обект на проверка заради това, че удрял и душил дете в училищна лавка, Русинова обяснява на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му. Наказанието му се разминава.


Охраната на Еврото, според Илия Златанов, е била от "Делта гард", плюс патрулка и униформени полицаи.

© Велко Ангелов

Охраната на Еврото, според Илия Златанов, е била от "Делта гард", плюс патрулка и униформени полицаи.


Кой и кога снима масата


В пояснителен текст към изображенията, разпратени маналия уикенд, се уточняваше анонимно, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), но проверката е спряна, а материалите - унищожени благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя й Антон Славчев.


Според Сарафов произходът на снимките не бил от специални разузнавателни средства и той знаел кой е авторът. Той назова името Стефчо Банков - бившият ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, който беше уволнен от Бойко Рашков, когато беше вътрешен министър. Рашков разказа пред медиите, че е бил предупреден да смени длъжността на въпросния служител. Той пък беше категоричен, че никога не е записвал никого тайно, камо ли пък политици.


Според Сарафов Банков сега е прокурорски помощник към Гешев и е натоварен да организира за него частно външно наблюдение.


От съобщението на прокуратурата за обвинението на Пепи Еврото в принуда и за използване на специално техническо средство за негласно събиране на информация се разбра, че те са се сезирали по медийни публикации от последните дни без да уточнява какви.


До къде и до кого ще стигне този път разследването ще се разбере, освен ако не приключи на друга маса в сменена компания.


Петьо Петров - Еврото е обявен за издирване
Петьо Петров - Еврото е обявен за издирванеВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK