Започнаха разпити по "Барселонагейт", до обвинения скоро няма да се стигне

През февруари 2022 г прокуратурата получи магериали от Испасските власти

© "ЕвроДикоФ"

През февруари 2022 г прокуратурата получи магериали от Испасските властиДве седмици след споменаването от Иван Гешев на разследването известно като "Барселонагейт", започнаха разпити на свидетели и бе поискан от прокуратурата имунитетът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Няма обаче официална информация какво е извършено от българската прокуратура за трите години, откакто данъчните власти в Барселона започнаха тяхно разследване за придобит там имот от българката Борислава Йовчева, известна като бивш модел, и баща й Георги Йовчев, за което съобщи най-напред испанското списание "Периодико", което даде старта на българското дело "Барселонагейт".


Едва след като бе поискана оставката на Иван Гешев от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, в което Гешев привидя Бойко Борисов за двигател на офанзивата срещу него, прокуратурата се захвана енергично със случая.


Разследването е за къща и магазин в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвана с бившия премиер Бойко Борисов. Има подозрения, че Борислава Йовчева се е възползвала от схемата за облагодетелстване. Според каталунското издание "Периодико" местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.
В началото на 2022 г. прокуратурата получи поисканите от Испания материали и неотдавна съобщи, че още се превеждат. По информация от испански източници се твърди, че по разследваната схема били изпрани около 5 млн. евро.
Седмицата започна с разпита на 29 май в Софийската градска прокуратура на бизнесмена Александър Сталийски, близък приятел на Бойко Борисов.
Във вторник прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов.
В сряда - 31 май, бяха извикани в прокуратурата да разкажат каквото знаят Ивайла Бакалова, близка приятелка на Борислава Йовчева, и Валентин Златев, бивш изпълнителен директор на "Лукойл" и приятел на Бойко Борисов.


Софийската градска прокуратура все още не е извършила действията, които да приближат разследването към приключване, има още много работа да се свърши, така че до обвинения няма скоро да се стигне, каза източник на "Дневник" от обвинителното ведомство.


Няма новини по Барселонагейт - така е отговорила българската прокуратура и на запитването от Европарламента, за което съобщи Елена Йончева, евродепутат и чрен на Мониторинговата група за върховенство на закона и основни права на Европейския парламент. Групата е поискала нова информация от българските институции преди месец.


За разпитите на Александър Сталийски, Ивайла Бакалова, Валентин Златев четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK