Проваленият конкурс за директор на БНТ се оказа незаконен

Емил Кошлуков представя концепцията си за развитието на БНТ пред членовете на регулатора.

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил Кошлуков представя концепцията си за развитието на БНТ пред членовете на регулатора.Административният съд - София-област, обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител, съобщава "Сега" като цитира решението.


"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ
"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ


В резултат на провалената процедура, при която никой от кандидатите не събра мнозинство от три гласа "за" от петимата членове на регулатора, поста си запази Емил Кошлуков въпреки изтеклия мандат. Така Кошлуков продължава да управлява държавната телевизия, а СЕМ не обявява нов конкурс заради съдебното дело.


С решението си съдът задължава членовете на регулатора да проведат гласуването наново, като им указва да гласуват само със "за" или "против", но не и с "въздържал се". Това решение обаче не е окончателно и може да се обжалва пред по-горна инстанция.
Делото, заради което Кошлуков остана начело на БНТ, се превърна във фарс
Делото, заради което Кошлуков остана начело на БНТ, се превърна във фарс

Делото се Ирина Величкова, която беше един от кандидатите в миналогодишния конкурс. Освен нея в процедурата участваха самият Кошлуков, спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK