Пловдив прави на Варна "неприлично" добро предложение за Пловдивския панаир

Илюстрация на ефекта от идеята, която "Демократична България" в Пловдив предлага на Варна

© ДБ - Пловдишв

Илюстрация на ефекта от идеята, която "Демократична България" в Пловдив предлага на ВарнаОбщинските съветници от групата на Демократична България са внесли днес в проект за решение, съгласно който Община Пловдив би могла да придобие 29 % от Международен панаир Пловдив и за първи път да има пряко участие с акции в него. Това съобщи в профила си във "Фейсбук" съветникът Веселина Александрова.


Идеята е на Варна да бъдат предложени


2 пъти повече дялове от компанията "Пълдин туринвест"
в която местната администрация в Пловдив е миноритарен съдружник на бизнесмена Георги Гергов, отколкото ще получи като резултат от апорта на 29% от акциите на Пловдивския панаир, които притежава.


"В публичното пространство Варна защитава решението на своя Общински съвет с мотива, че внася своите 29 % от панаира в "Пълдин туринвест" и се лишава от собствеността върху тях, само и единствено за да придобие 8.4 % от "Пълдин туринвест", написа Александрова. Толкова ще получат след апортната вноска по схемата на Гергов. Твърденията са, че от тези 8.4 % Варна ще получава дивидент, с който да си "оправи Дупката" - терен в центъра на града".


С любезното съдействие на ГЕРБ Георги Гергов получи пълен контрол върху Пловдивския панаир (допълнена)
С любезното съдействие на ГЕРБ Георги Гергов получи пълен контрол върху Пловдивския панаир (допълнена)


В поста си Веселина Александрова припомня, че Община Пловдив притежава 25 % от "Пълдин Туринвест". В проекта за решение което тя и колегите й от "Демократична България" са внесли се предвижда Пловдив да предложи на


Варна да се откаже от сделката с Гергов


и да получи два пъти повече акции (16 %), отколкото ще получи от схемата на Георги Гергов с апорта. В замяна Варна трябва да даде не на Гергов, а на Пловдив своите 29 % от Панаира.


"Предлагаме проста замяна, пише още Александрова - Пловдив дава на Варна 16 % от Пълдин Туринвест, а Варна дава на Пловдив 29 % от Панаира. Ако се постигне съгласие по нашето предложение, Варна ще получи двойно повече акции в желаното дружество, а Пловдив ще получи за първи път пряка собственост върху акции от Панаира - 29 % и ще продължи да има акции и от Пълдин Туринвест.
Така печелят и двете общини".


В последните дни на август 2021 г. бизнесменът Георги Гергов изпрати до кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ)


писмо от 180 страници


с което го информира, че "след пандемията от COVID-19 всички мероприятия от календара на "Международен панаир Пловдив" АД за 2020 г. са отменени, като не се очаква провеждането им и през 2021 г. Според Гергов Дейността на панаира била затруднена и от нарастващия дял на интернет услугите, глобализацията и намаляването на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб, което било трайна тенденция през последните години.


Как Варна плати 43 млн. лв. на Георги Гергов за 3 дка "дупка" в центъра на града - тук, тук и тук.


В същото време в текста на писмото си Георги Гергов твърдеше, че "поради разнообразието от активи, които притежава, "Пълдин инвест" е дружество, което има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света".


Цитирайки дословно този и други сходни аргументи на Георги Гергов, кметът на Варна Иван Портних изпрати на Ообщинския съвет във Варна докладна записка, с която го подкани "да разгледа възможността община Варна да апортира акциите си от "Международен панаир Пловдив" АД в инвестиционното дружество "Пълдин туринвест" АД".


Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов
Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов

Според Иван Портних по този начин, без да прави допълнителни разходи, община Варна щяла да бъде акционер "в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в това число и за дивидент".


След днешното предложение на съветниците от "Демократична България" в Пловдив по логиката на Портних Варна би могла да получава два пъти по-голям дивидент от "по-голямото и сигурно дружество" "Пълдин туринвест". До момента обаче той не е коментирал тази идея. Реакция няма и от председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK