Коронавирусът в България: данните на 1 юни

Дневник" публикува актуалните данни за разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. Графиките очертават както моментната картина, така и тенденциите по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, съотношението между общия брой тестове и положителните резултати.


При посочване на участък от графиката (с мишка за десктоп версията или с пръст за мобилната) се показват данни за конкретен ден. С натискане на бутоните в легендата може да се изключват отделни компоненти от графиките.


Промяната на седмична база - първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в държавната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.
В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали - официалната статистика отчита като заразени хората, за които в одобрена от държавата лаборатория или в COVID центровете е получен положителен резултат от PCR или антигенен тест. За излекувани се приемат всички, чиято карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания, както и изписаните от болнични заведения след COVID-19. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус.


Положителните тестове - изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не разграничават колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все още има трудно измерима скрита заболеваемост, тъй като не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти и не влизат в официалната статистика.


Пълна статистика, включваща още броят на хората в болница и ваксинираните, както и данни за трите години на епидемията можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK