Съдебният съвет все пак реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския експерт (обновена)

Съдебният съвет все пак реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския експерт (обновена)

© Юлия ЛазароваВ отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който е подал молба за отлагане на обсъждането за друг ден заради служебен ангажимент, пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) с голямо мнозинство от 14 на 5 гласа му отказа не само отлагането на обсъждането, но единодушно гласува и срещу спирането на процедурата по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване. А след близо 4 часа обсъждане бяха приети серия от доказателствени искания, направени както от страна на Гешев, така и от членове на съвета.


По искане на прокурорската колегия, подкрепени от членове на съдийската, ще бъдат разпитани директорът на Националното следствие и заместник на Гешев Борислав Сарафов, заместникът на Сарафов Ясен Тодоров, следователите, участвали в огледа на мястото на взрива на 1 май. Ще бъде издирен и изслушан и израелският експерт, за когото се твърди, че е участвал в огледа, както и наблюдаващите прокурори по делото за взрива.


Гешев бил в командировка, а след това отново ще е в отпуск


Искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване е свързано с данните, изнесени от директора на Националната следствена служба (НслС) Борислав Сарафов, че главният прокурор се е месил с лични разпореждания по разследването на взрива, като е изпратил на мястото на инцидента израелски експерт.
Заседанието на пленума, насрочено още миналата седмица, започна в отсъствието на Гешев, който е подал молба, в която казва, че иска обсъждането да бъде отложено, както и че иска процедурата да бъде спряна заради искането, което миналата седмица той отправи за тълкуване на три въпроса, като основният от тях е дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани.


Освен това той е посочил в молбата си, че е в командировка в Бургас, която ще продължи 4 дни до 2 юни включително. Командировката била планирана отдавна, тъй като е свързана с национална конференция, на която България е домакин. След 2 юни, когато приключва командировката му, Гешев е уведомил ВСС, че ще бъде отново в платен годишен отпуск от 2 до 9 юни.


Неговият пълномощник - адвокат Радостина Томова, също е внесла молба във ВСС, в която казва, че иска да бъде отложено обсъждането. Причината, която тя е посочила, е "внезапно влошено здравословно състояние, което налага домашно лечение за срок от 7 дни".


Прегрупиране или радост: Гешев може да запази поста си още поне половин година
Прегрупиране или радост: Гешев може да запази поста си още поне половин година


"Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за "превратно упражняване на права", коментира Атанаска Дишева от съдийската колегия.


Мнозинството днес гласува, че заседанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и защитника му, като членовете на кадровия орган започнаха да обсъждат дали са допустими всички доказателствени искания, които са направени в рамките на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по искането за отстраняване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, но не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, поставени от главния прокурор.


Главният прокурор иска събиране на 11 доказателства


След гласуването пленумът започна обсъждане по доказателствените искания, които са внесени в рамките на процедурата. Главният прокурор е внесъл искания за събиране на 11 доказателства с подточки, а членовете на ВСС имат други. Всяка от тях беше обсъдена и бе гласувано дали да бъде допусната или не.


Първо той иска да бъдат приети заповеди, с които е разпоредил кой да го замества, докато е в командировка в чужбина от 24 април до 17 май 2023 г. като твърди, че след 27 април е бил заместван от Сарафов, а преди това от Красимира Филипова. Представил е и поиска да бъде приета и друга заповед, за която спомена на предходно заседание на ВСС - че на 17 май е разпоредил всички материали по разследването на взрива да бъдат докладвани на Красимира Филипова или Пламена Цветанова. Пленумът днес допусна тези доказателства, както и друго - флашка, на която Гешев е записал пресконференциите си от 15 и 22 май.


Единодушно членовете на ВСС отказаха да спрат процедурата по искането за предсрочно отстраняване на Гешев заради делото, което главният прокурор инициира в Конституционния съд

© Дневник, Скрийншот от заседанието на ВСС

Единодушно членовете на ВСС отказаха да спрат процедурата по искането за предсрочно отстраняване на Гешев заради делото, което главният прокурор инициира в Конституционния съд


По искане на главния прокурор ВСС ще проверява кои са наблюдаващите прокурори по делото за взрива от 1 май, какви първоначални действия по разследването са извършени, кога и какви са те, в колко часа са проведени, кой е участвал в тях и други. Ще бъдат изискани и копия от протоколите за тези следствени действия, както и за разпита му като свидетел от 1 май.


Отделно от това по искане на Гешев ще се изисква информация от Федерацията на ционистите в България за самоличността на израелския експерт, за който се твърди, че е бил на мястото на огледа, както и за датата на пристигането му в България и целта на посещението му. След като се установи кой е израелският експерт, той ще бъде извикан и разпитан пред ВСС. Като доказателства ще бъдат приложени и медийни изявления на членът на кадровия орган Георги Кузманов от 29 май пред БНТ.


Второто искане за отстраняване ще се обсъжда в понеделник


След обсъждането министър Крум Зарков обобщи, че още днес ще насрочи заседание на пленума за понеделник (5 юни), на което да бъде обсъдено дали е допустимо второто искане на членове на ВСС за отстраняване на главния прокурор и дали и тази процедура ще бъде открита. Второто искане бе провокирано от изказването на главния прокурор Иван Гешев на пресконференция на 15 май в Съдебната палата, на която заяви "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен" малко след като скъса показно оставката си.


Това поведение според Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а "ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни". Гешев вече е внесъл своето становище във ВСС, в което твърди, че използването на израза "политически боклук" е изразяване на лично мнение, на което има право. Освен това той посочва, че в изказването си не визира никого конкретно и не е нарушил етичния кодекс.


На заседанието в понеделник се очаква да бъде обсъдено и дали да бъдат обединени двете процедури. Гергана Мутафова напомни, че отпускът на Гешев е от 5 до 9 юни, а адвокатът му е в болничен и в понеделник, но отсъствието им няма да отмени заседанието на пленума.


Гледайте видео от заседанието на пленума на ВСС тук:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK