Механизмът за разследване на главния прокурор излиза утре в Държавен вестник

Главният прокурор вече може да бъде отстранен с 13 гласа

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Главният прокурор вече може да бъде отстранен с 13 гласаПрезидентът Румен Радев ще обнародва в Държавен вестник промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, но и се намаляват необходимите гласове за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.


Това се вижда от съдържанието на броя на Държавен вестник за 2 юни, петък. По-рано през деня служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи във "Фейсбук", че е подпечатал с държавния печат указа на президента, а самият държавен глава обяви, че няма намерение да ги връща за ново обсъждане.


Съдебният съвет все пак реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския експерт (обновена)
Съдебният съвет все пак реши да изслуша Сарафов, Ясен Тодоров и израелския експерт (обновена)Промените бяха приети миналия петък (26 май) и предвиждат специален съдия да разследва главния прокурор, както и намаляването на изискуемото мнозинство за отстраняването на главния прокурор.


Според досега действащите разпоредби главният прокурор може да бъде отстранен със 17 гласа. Депутати намалиха това мнозинство на 13 гласа. Последните дискусии и гласуване в съдебния съвет, пред който има две висящи процедури за отстраняване на Гешев, показват, че има толкова плюс един-два гласа.


По-рано през деня съдебният съвет обсъди в отсъствието на главния прокурор, който е в отпуск, но и служебно ангажиран едновременно, първото искане за неговото отстраняване. То е внесено от шестима членове на прокурорската колегия, които твърдят, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт с действията си покрай разследването на взрива до автомобила му от 1 май.


Главният прокурор вече даде заявка, че ще сезира Конституционния съд за промените. Това вероятно ще блокира процедурите за неговото отстраняване до произнасянето на съда за текстовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK