Здравният министър уволни директор, саботирал управляваната от него болница

Здравният министър Асен Меджидиев (вляво) и кметът на Котел Коста Каранашев

© Министерство на здравеопазването

Здравният министър Асен Меджидиев (вляво) и кметът на Котел Коста КаранашевМинистърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев освободи директора на Специализираната болница за рехабилитация в град Котел, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването. "Проблемите на болницата се дължат на лош мениджмънт. Научих, че болни са връщани умишлено при наличие на легла, а персоналът е принуждаван да напуска със заплахи. Това за мен е недопустимо. Затова незабавно освобождаваме управителя. Новият управител няма да го избирам аз. Ще назнача такъв, който се приема от персонала и притежава съответните качества", заяви министърът.


Той посочи, че е получил уверението на лекарите и медицинските специалисти, че са готови да подновят дейността на болницата и дори напусналите са готови да се върнат на работа при един добър мениджмънт. "Освен това имам уверението на кмета и представители на Общинския съвет на Котел, че задълженията, които болницата има към Общината, в размер на около 100 хил. лв., ще бъдат опростени. Министерството на здравеопазването ще потърси механизми за компенсация за другите натрупани задължения, така че да може да се изплатят възнагражденията на персонала", заяви още министърът.


Меджидиев обясни, че едва на 16-и май досегашният управител на СБР - Котел е уведомил Министерството на здравеопазването за настоящите проблеми на болницата - трайно намаляване на броя преминали пациенти в продължение на 5 месеца, нарастване на комунално-битовите разходи, невъзможност за изплащане на възнагражденията на персонала, напускане на персонал.


"След като говорих с колегите и научих от тях подробности, мога да заявя, че последните месеци дейността на болницата е била саботирана. Причината не мога да кажа, но Изпълнителна агенция "Медицински надзор" влиза на проверка. Такава ще бъде извършена и от "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването. Те ще излязат с доклади за фактическото състояние и конкретните проблеми на лечебното заведение, така че следващият управител да знае от къде започва", посочи още министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK