"По втория начин" и по идея на "Възраждане" парламентът извади следствието от прокуратурата

"По втория начин" и по идея на "Възраждане" парламентът извади следствието от прокуратурата

© Цветелина Белутова, КапиталНационалната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и ще се обособи в независима структура. Това прие изненадващо между другото парламентът с поправки на второ четене в Закона за съдебната власт (ЗСВ).


Промените в ЗСВ, които днес депутатите трябваше да обсъждат, бяха "допълнени" по предложение на Петър Петров от "Възраждане", който поиска Народното събрание да извади следствието от прокуратурата, с мотива, че се виждало в последно време какво се случва вследствие на "подчинението", имайки предвид откритата война между главния прокурор Иван Гешев и заместника му, който е и шеф на Националната следствена служба, Борислав Сарафов.


Такова предложение имаше в отделен законопроект, който бе внесен от "Възраждане", но на първо четене беше отхвърлен от комисията по правни въпроси и така изобщо не стигна до второ. В предишното Народно събрание този законопроект за отделянето на следствието бе гласуван на първо четене и мина с принципно съгласие. Въпреки че поправките не са разглеждани в комисията по правни въпроси на второ четене, а на първо са били отхвърлени, днес мнозинството гласува те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети окончателно след редакции.
Първите текстове на законопроекта минаха без обсъждане, без дебат и въпроси и без никакви реакции от залата, но дискусията се разрази след реакция от страна на Корнелия Нинова (за обсъждането и коментарите четете по-долу).


Изваждането на следствието в отделен, самостоятелен от прокуратурата орган бе подкрепено от плаващи мнозинства предимно с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и някои от депутатите на "Има такъв народ", а "против" или "въздържал се" гласуваха БСП и "Продължаваме промяната - Демократична България". Сега предстои поправките в Закона за съдебната власт да бъдат изпратени на президента Румен Радев, който може да ги обнародва в Държавен вестник или да откаже да го направи.


Малко по-късно промените в закона бяха коментирани от служебния правосъден министър Крум Зарков. Той каза, че е притеснен от начина, по който са приети и призова екипът на Радев внимателно да прочете всичко преди да реши дали да наложи вето.


Правосъдният министър е притеснен, че парламентът извади следствието от прокуратурата
Правосъдният министър е притеснен, че парламентът извади следствието от прокуратурата


Какво всъщност приеха депутатите "по втория начин"


В момента ръководител на Националната следствена служба е главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и негов заместник. Приетите днес промени предвиждат следствието да се ръководи от директор, като се премахна действащият в момента текст, според който службата е на прякото подчинение на главния прокурор. Директорът на НСлС ще осъществява методическо ръководство на всички следователи от страната и ще назначава служителите.


Той ще се избира по същата процедура като "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Номинации за директор ще могат да правят поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието, а изборът ще бъде гласуван от пленума на ВСС.


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)


С поправките се създават окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София - и следствена служба "София-град". Те ще се ръководят от директори. Депутатите гласуваха следствените отдели да станат следствени служби, като изрично се премахва опцията, че шефовете на прокуратури им възлагат дела - те вече ще бъдат разпределяни на случаен принцип.


Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България", който в предишни обсъждания в предходното Народно събрание подкрепи предложенията, сега също се застъпи за тях и припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г.


"С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години като резултат не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта", подчерта Рашков.


"За да спасите имунитета на Борисов", "за да "разтървем" Гешев и Сарафов" и други цели


Малко след началото на гласуването текст по текст, уточнявани и редактирани "в движение" от Петър Петров от "Възраждане" лидерът на БСП Корнелия Нинова, която, като припомни, че е бивш следовател, в предишното Народно събрание приветства поправките за изваждането на следствието от прокуратурата, сега реагира остро.


"Колеги, някой от вас знае ли какво гласува в момента? Ние правим техническа поправка, а не редакционна, но предлагаме редакционната да стане техническа. Суетите се на първия ред, връщате гласувания. Някой знае ли какво става в залата? Г-н Борисов, гледате в другата посока. Вие, г-н- Борисов, може ли да излезете да обясните каква съдебна реформа правите в момента? Гласувате и приемате текстове, които вчера сте отхвърлили в комисията. Петър Петров в рамките на 3 минути 6 пъти каза - оттеглям, поддържам, оттеглям, поддържам и от всички страни на залата се чува "за", "против", коментира от трибуната Корнелия Нинова.

"Г-жо Йорданова, вие предлагахте съдебна реформа. Станете и кажете какво става. "Продължаваме промяната" подкрепят дори и само с жестове и с кимане на главата. Виждаме някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ. С тези поправки ще направите такъв хаос и такава каша само с една цел - на този човек отпред (Бойко Борисов - бел. ред.) да му спасите кожата и имунитета. Ама резултатът за народа къде е", реагира бурно Нинова.


Радостин Василев, който в момента е независим депутат, също реагира.


"Днес ние правим следствието независимо и съм изключително изненадан, че колегите от "Продължаваме промяната" и Надежда Йорданова не стават да кажат какво се случва. Това не са никакви редакционни поправки, а пренаписване на законопроекта с една единствена цел - да даде повече сили на ортака на 8-те джуджета и на този, който го преследват и арестуват, а Борислав Боби Сарафов да има по-голяма независимост в защитата на Бойко Борисов. Така се осра това Народно събрание в момента, че от една добра идея, борбата на "Продължаваме промяната" и на "Има такъв народ" преди това, отиде в кофата - защото първите стана патерица на ГЕРБ", коментира Василев от трибуната на Народното събрание.


На първо четене парламентът извади Националната следствена служба от прокуратурата
На първо четене парламентът извади Националната следствена служба от прокуратурата


Провокирана от коментарите и призивите, Надежда Йорданова взе думата и се обърна към присъстващите: "Явно се налага в днешния петъчен ден от тази трибуна да се обърна към парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС и част от колегите от "Има такъв народ". Колеги, така не се прави. Между първо и второ четене променяме принципно два важни момента - организационната структура на националното следствие и дисциплинарна процедура, след като сме го отхвърлили на първо четене по принцип. Мислите ли, че така утвърждаваме съдийската независимост? Мислите ли, че така даваме добър сигнал към българското общество? Ние гласувахме против предложението. В момента поддържаме много ясно позиция по отношение на гласуването. Времето ще покаже какво сме направили, но аз не съм оптимист", коментира Надежда Йорданова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" се обърна към Йорданова и обясни, че половината от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" не е в залата. "Къде са ви другите колеги? Ако бяха в залата другите ви колеги, тези предложения нямаше да минат. Те не са обсъждани на второ четене, но явно са обсъдени на някоя маса с Делян Пеевски и Бойко Борисов, за да може да ви е удобен. Това вие го допускате с вашата уйдурма с ГЕРБ", коментира Балабанов.


Десислава Атанасова също взе думата и настоя никой да не се изказва от името на ГЕРБ. "Доскоро бяхте в коалиция. Може би знаете детайли как се прави съдебна реформа", припомни тя.


Радостин Василев се обърна към Надежда Йорданова: "Вие гласувате "въздържали се" или "против", вие водите преговори с ГЕРБ за коалиционно правителство. В същото време ГЕРБ си осигурява мнозинство, извън вас. Изглежда с плаващи мнозинства ще работи това Народно събрание. Обществото вижда едни глупаци, които станаха патерица на ГЕРБ и те ще ги правят на маймуни в Народното събрание", продължи с реакциите Василев.


Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши, че ще излезе от залата, а Надежда Йорданова отново взе думата, за да напомни, че качеството на законодателния процес е в общ интерес на всички.


"Всякакви политически теми, трябва да бъдат оставени настрана. Не трябва да бъдем изкушавани да правим законодателния процес по-лош", каза Йорданова.


"Парламентарните групи да си намерят центъра на морала"


Тошко Йорданов също взе думата: "Искаме почивка, за да може парламентарните групи да си намерят центъра на морала и да си съберат хората."


"Бяха направени упреци защо се бърза. Въпросът за независимостта на следствието го дискутираме поне от два парламента. Не е била отхвърлена идеята по принцип в правна комисия. Може би не му беше времето, но сега времето му дойде и ще ви кажа защо. ГЕРБ-СДС внесе искане за тълкуване на конституцията, но Конституционния съд не допусна нашето питане, а от преди месец в мотивите си казва, че въпросът е на законодателна целесъобразност", каза след почивката Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Ние в последните две седмици се намираме в истинска война вътре в съдебната система - главният прокурор и негов заместник да се заплашват и да се обвиняват кой кого ще убива е абсолютно нетърпимо. И законодателният орган е длъжен да ги разтърве. Тези взаимни нападки е нужно да бъдат спрени", подчерта Чолаков.


По думите на Радостин Василев обаче тези текстове не са обсъждани в правната комисия. "Не знам с кого сте обсъждали, че изваждането на следствието от прокуратурата е нормално, но сигурно е станало в последните 24 часа", обърна се Василев към Чолаков.


"По втория начин се внесоха предложения, които обезсмислят един от елементите на независимостта на съда, на прокуратурата и на следствието - увеличаването на правомощията на административните ръководители е в пряк разрез към това, което сме тръгнали - повишаване ролята на съдиите и независимостта им. Когато се посяга на независимостта на съда и на следствието - да им дадем повече самостоятелност и независимост, ще гласуваме против", заяви Гроздан Караджов от "Има такъв народ".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK