Любена Павлова: Прокурори, следователи и полицаи бяха на заплата при Петьо Еврото

Заведението "Осемте джуджета", където Петьо Петров е посрещал магистрати и полицаи. Ресторантът вече не съществува.

© Велко Ангелов

Заведението "Осемте джуджета", където Петьо Петров е посрещал магистрати и полицаи. Ресторантът вече не съществува.На някои се даваше по 2, 5, 10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори, и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца и иска да израсне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини."


Това казва Любена Павлова, бивша съпруга на обявения за издирване бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, във втората част на интервюто пред "Антикорупционния фонд".

"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена
"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена


Павлова говори за схемата "Осемте джуджета", за отношенията на Петров с бившия следовател, депутат и санкциониран по закона "Магнитски" Делян Певсски, повтаря казаното и в първата част, че началникът на националното следствие Борислав Сарафов е бил чест посетител на ресторанта, който е бил "проводник на интересите на Павлов, дали лични или финансови" и дост чест гости на ресторанта.Павлова се опитваше през отговорите си да се отстрани от участие в схемата, за която разказа преди време "Антикорупционния фонд", разкривайки че Петров и други магистрати завземат бизнеси, представяйки се по-скоро като свидетел или стенограф. В първото интервю тя заяви, че е имала роля по организация на логистиката - "да се следи, да се снима някой". Бившата съпруга на Петров не знае защо пред ресторанта две години е имало полицейска патрулка.
Павлова не прави разкрития, но признава, че няма да отвори докрай вратата към схемата. "Не всичко скрито трябва да става явно. Поне не сега. За всяко нещо си има време", казва още Павлова.


По думите й в ресторанта са идвали и членове на настоящия и на бившия състав на съдебния съвет. "Не помня физиономии. Който е идвал не за да вечеря случайно, съм го запомнила", казва Павлова и потвърждава, че всички са били снимани и записвани.


Кой е Петьо Петров-Пепи Еврото (и жена му)
Кой е Петьо Петров-Пепи Еврото (и жена му)

"Всякакви хора съм виждала в ресторанта. Не намирам смисъл и причина да ги коментирам. Всякакви хора", казва още Павлова.


Помолена да коментира какви са били отношенията на бившия й съпруг с Делян Пеевски, Павлова заяви, че е чувала, че са работели заедно. Но нарече съвпадение, че Петров и Пеевски са живеели на една и съща улица - "Панорамен път" в Бояна.


"Това е мръсна оживена улица, не си махаме със съседите на улицата. Наблизо живеят и президентът, и Бойко Борисов. Съвпадение е, че сме били там", заяви още Павлова."Много хора ги спрягат за много неща, включително и мен.Много е удобно да наречеш някой нещо, да му сложиш рога, три зъба и опашка и да го обвиняваш за всичко. Няма толкова силни и толкова страшни хора", отговаря бившата съпруга на Еврото на въпрос дали и колко влиятелни хора има в съдебната система.


"Само съм чела и съм чувала как се перат пари"


Павлова коментира и данните за имотното й състояние, като отрече да се е занимавала с незаконна дейност.


"Моята дейност е много различна от дейността на господин Петров. Имам договори, всичко е минавало по банка, никой не се е оплакал. Платила съм всички данъци. Излязох от близо три годишна ревизия и сега ми правят втора", заяви още Павлова. "Само съм чувала и чела как се перат пари. Не съм го правила. Но недвижимити имоти не изпират пари, напротив", казва още бившата съпруга.
Павлова коментира, че не съжалява, че през 2015 година е защитавала тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. "Аз не съм човекът, който трябва да дава такива оценки. Не всички са еднакви. Не всички са черни, не всички са бели. Това, че един е корумпиран, не значи, че всички са. В крайна сметка Цацаров на колко хора е помогнал, сигурна съм, че не са малко", заяви още Павлова. Бившият главен прокурор досега не е коментирал случващото се в прокуратурата. Той работи във Върховната касационна прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK