Бившият съдия Румяна Ченалова осъди прокуратурата

Разпоредително заседание по делото срещу Ченалова. Досега съдът 4 пъти го връща на прокуратурата

© Юлия Лазарова

Разпоредително заседание по делото срещу Ченалова. Досега съдът 4 пъти го връща на прокуратуратаБившият съдия Румяна Ченалова осъди прокуратурата заради обвиненията, които й бяха повдигнати по делата, наричани от медиите за кратко "Белведере" и "Соло", съобщи news.lex.bg. И двете приключиха в полза на Ченалова след като прокуратурата не успя да докаже, че е извършила документни и длъжностни престъпления.


Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система
Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система


Сега бившата съдия поиска обезщетение в размер на 200 хил. лв., защото обвиненията са й повлияли негативно, подронили са професионалните й позиции и влошили приятелските контакти. Съдът обаче е постановил сумата да е едва 4000 лв., защото отчита, че върху състоянието й се е отразило и воденото срещу нея дисциплинарно производство.


В България няма прокуратурата, има само главен прокурор, заяви френският посланик
В България няма прокуратурата, има само главен прокурор, заяви френският посланикЧеналова беше съдия в Софийския градски съд, но беше уволнена през ноември 2015 година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов заради неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт. Повод стана проверка в съда след изказване на тогавашния френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, който, говорейки за "гнили ябълки" в съдебната система на България, даде за пример работата на Ченалова по гледано от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор "Белведере". Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Белведере" заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът е изплатен, съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията.


Делото "Соло" е за бягството на Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойно убийство пред столичната дискотека "Соло" през 2009 г. Прокуратурата обвиняваше Ченалова, че не е изпратила прокурорския протест срещу определение на съда, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Тодоров. В протеста обвинението е искало налагане на ограничителна мярка -з абрана за напускане пределите на страната. В резултат Тодоров се укрива и едва през 2023 г. е открит в Узбекистан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK