Гешев поиска имунитета на Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение

Борисов вече заяви, че няма да се откаже сам от имунитета си, а от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "против" искането за снемане на депутатски имунитети докато не приключи съдебната реформа.

© Юлия Лазарова

Борисов вече заяви, че няма да се откаже сам от имунитета си, а от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "против" искането за снемане на депутатски имунитети докато не приключи съдебната реформа.Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, който в момента е народен представител. Това се разбира от кратко съобщение на Софийската градска прокуратура.


Предложението е направено от наблюдаващ прокурор от Софийската градска прокуратура и в него се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.


С решение на Централната избирателна комисия от 8 април 2023 г. Борисов е народен представител и се явява лице с имунитет, припомнят от прокуратурата. Според конституцията наказателно преследване срещу народен представител може да започне само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Бойко Борисов.
Още на 31 май обаче той отказа да го направи."Не, категорично не", отсече тогава Борисов на въпрос дали ще се даде имунитета.


Внесеното искане означава, че сега Борисов ще трябва да заяви дали ще се откаже сам от имунитета си. Ако не го направи, парламентът ще трябва да формира комисия по въпроса.


Предложението, което беше направено от Софийската градска прокуратура до главния прокурор, сега е подписано от Гешев е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства за пране на пари.


Информацията на Валентин Златев за къщата в Барселона била основно от медиите
Информацията на Валентин Златев за къщата в Барселона била основно от медиите


"От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина", се съобщаваше в краткото съобщение на прокуратурата преди няколко дни.


Миналата седмица Борисов беше извикан на разпит по случая, след който адвокатът му Менко Менков обяви, че вероятността той да стане обвиняем е нулева. Преди няколко дни по казуса бяха разпитвани бизнесменът Валентин Златев и бившата манекенка Ивайла Бакалова.


След обявеното искане на имунитета му, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Борисов "ако е мъж, да си даде сам имунитета и да не прави заложници Народното събрание и цялата държава на собственото си оцеляване".


"Барселонагейт"


"Барселонагейт" е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете. През 2018 година каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.


Бакалова на влизане в прокуратурата: Не само аз знам много за "Барселонагейт", но другите ги е страх (обновена)
Бакалова на влизане в прокуратурата: Не само аз знам много за "Барселонагейт", но другите ги е страх (обновена)

"Барселонагейт" беше споменат от главния прокурор Иван Гешев, когато той скъса оставката си преди две седмици. Тогава той заяви, че наблюдаващият прокурор по случая бил получил послание през няколко души от началника на националното следствие Борислав Сарафов да прекрати случая, а всъщност "развитието на делото щяло да приключи до края на тази година".


По-късно Сарафов даде пример с "Барселонагейт", че именно така се решават ключови казуси в прокуратурата. "Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, както вие се изразявате, за да може да извива ръцете на политиците", каза на 15 май Сарафов. Малко след това от прокуратурата съобщиха, че делото не било на "трупчета" и все още продължавали да се превеждат "огромен брой документи" от испански и други езици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK