Подновява се поклонението в концлагера "Белене" в памет на жертвите на комунизма

Снимката е от стената до НДК, на която са изписани имената на убитите по време на комунистическия режим.

© Анелия Николова

Снимката е от стената до НДК, на която са изписани имената на убитите по време на комунистическия режим.Днес (3 юни) от 12 ч. на бившия Втори обект на концлагера "Белене" на дунавския остров Персин ще бъде подновено традиционното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. Това съобщи журналистът Христо Христов, който е основател на сайта desebg.com и изпълнителен директор на фондация "Истина и памет".


Честването се възстановява след тригодишно прекъсване. Организатори на събитието са група неправителствени организации, включително и такива на репресираните от комунистическия режим, а също така публични фигури, ангажирани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало.


Виртуален разговор с оцелели от "Белене" вече е възможен с помощта на изкуствен интелект
Виртуален разговор с оцелели от "Белене" вече е възможен с помощта на изкуствен интелект


Специален гост на тазгодишното поклонение ще бъде Комисията по досиетата, която по време на честването ще представи най-новия си документален сборник "Държавна сигурност и лагерът "Белене".
На поклонението се очаква да присъства предишният президент (2012-2017) Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси до участниците в събитието вече са изпратили президентът (1997-2002) Петър Стоянов и председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.


Годишното поклонение в памет на жертвите на лагера "Белене" се провежда от 1990 г. насам с изключение на периода 2020-2022 г. заради пандемията.


"Белене" е най-големият концлагер за политически противници на тоталитарната диктатура на БКП в България. Той съществува до 1987 г. с различни периоди на прекъсвания.


Кои са били "вражеските елементи", пращани в лагера в Белене през 1956 г.
Кои са били "вражеските елементи", пращани в лагера в Белене през 1956 г.

От 2018 г. в Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата е образувана процедура по обявяване на лагера "Белене" за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория "национално значение". Процедурата обаче е блокирана от 2020 г. от редица държавни ведомства, уточнява Христов.


Как се стига до остров Персин


За участниците в тазгодишното поклонение е важно да знаят, че, за да се стигне до мястото на събитието, се преминава през пропускателния пункт на действащия затвор в град Белене, който се намира на ул. "Страцин" №4 в крайдунавния град.


Поклонението днес е предварително съгласувано с Министерството на правосъдието, към което се водят местата за лишаване от свобода, както и с ръководството на затвора в Белене. За тази цел то е създало необходимия пропускателен режим. Участниците в поклонението ще бъдат допускани срещу лична карта.


След проверката на пропускателния пункт на затвора хората ще се придвижват пеша по понтонния мост през река Дунав, за да достигнат на брега на о. Персин.


Използване на лични превозни средства или бусове


Тези, които са дошли с лични превозни средства или с бусове до 20 места, ще бъдат допускани, като всички пътници ще минават пеша по понтонния мост, а превозните средства се прекарват по него единствено от шофьора.


За участници, които ще пристигнат с бусове от над 20 души, организаторите са осигурили транспорт, който от брега на о. Персин след понтонния мост ще ги превози до бившия Втори обект на лагера "Белене".


Големите автобуси и други транспортни средства, с които няма да се влиза на о. Персин, следва да се паркират в района около затвора по начин, който да не затруднява движението на хора и други транспортни средства.


В колко часа може да се влезе на о. Персин


За да се избегне задръстване участници в поклонението ще могат да се придвижат към мястото на събитието още в 9.30 ч. сутринта, независимо че началото на тазгодишното поклонение е в 12 часа.


Разстоянието от брега на остров Персин до Втори обект е около 12 км, но тъй като част от пътя не е в добро състояние, достигането до мястото на събитието отнема около 20 минути.


Тези особености налагат необходимостта участниците в поклонението да си направят сметката, че след като стигнат до портала на затвора - проверката, преминаването по понтонния мост и извозването до Втори обект ще им отнеме между 30-40 минути. Тоест най-късното пристигане до затвора в Белене трябва да е в 11.20 ч.


Преминаване през територията на природен парк "Персина"


Участниците трябва да знаят, че бившият Втори обект, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагера "Белене", и голяма от пътя до през остров Персин попадат в защитена територия на природен парк "Персина".


Изхвърлянето на боклуци по пътя не е желателно, а на Втори обект организаторите умоляват това да се прави в кошчетата за боклук.


Какво да си носят хората за всеки случай


Прогнозата за днес в района на Белене е да има превалявания от дъжд и затова организаторите препоръчват на хората да си носят чадъри или дъждобрани.


Тъй като районът е известен със своята влажност и комари добре е хората да си носят предпазни средства против ухапвания от тях. Не се препоръчва газенето на неокосени зони в района на Втори обект.


Организаторите ще осигурят известно количество минерална вода, но няма да е излишно, ако посетителите си носят по бутилка вода.


Какво може да се види на Втори обект


Участниците в годишното поклонение, които влязат по-рано на остров Персин, могат да разгледат две постоянни изложби на Втори обект.


Външната е "Свидетели: Памет за лагера "Белене", по идея на Паоло Кортези и Христо Христов, която разказва за най-големия комунистически лагер в България през спомените на оцелели лагеристи.


Вътрешната изложба (в първата сграда на Втори обект) е на "Пробив в стената" на Веселин Байчев, която показва рисунки на баща му Петър Байчев, лагерист в "Белене", изобразяващи различни групи въдворени в лагера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK