До месец ще имаме медицинска помощ по въздуха, обяви здравният министър

До месец ще имаме медицинска помощ по въздуха, обяви здравният министър

© Георги КожухаровПроцедурата за наем на хеликоптерите е приключена. Избрана е италианската оферта. В края на този месец или началото на следващия ще имаме два хеликоптера и спешната помощ по въздух ще стартира, каза днес пред БНТ служебният здравен министър Асен Меджидиев. Машините се наемат с подготвен екипаж, а вече бяха обучени и 50 медици за оказване на помощ по въздух. Министърът обяви, че до 15-20 дни ще са готови площадките, на които да се базират машините.


Италианските хеликоптери ще се ползват под наем вероятно до средата на декември, когато се очаква да пристигне първата от шест закупени машини от италианската компания "Леонардо". Останалите вертолети ще се доставят в периода 2025-2026 г.


Спестихме 1.8 млн. от ваксини


Предстои унищожаване на около 1.4 млн ваксини за COVID-19, каза министърът в отговор на въпрос. Той припомни, че служебното правителство е успяло да договори с ЕК да се намали броя на предварителна планираните дози, от което ще бъдат спестени 188 млн. лв. "С тези пари ще построим детската болница и хотела, и целият комплекс", подчерта Меджидиев.
Той допълни, че повече доставки на ваксини не се чакат, като в страната има достатъчно. Платени са още 1.4 млн. бройки, които при нужда могат да се доставят в рамките на няколко дни.


В отговор на въпрос доктор Меджидиев подчерта, че кризата в здравната система не е само в България. "Тя е факт и в Германия, там има криза с лекарствата, тук се справихме", поясни министърът.


Оставям на наследника си добър екип
Той обяви, че на наследника си оставя добър екип, който се надява да бъде използват. Меджидиев каза, че има добри впечатления от номинирания за здравен министър в редовния кабинет проф. Христо Хинков. Министърът се надява наследникът му да продължи работата по изграждане на детската болница, започването на оказването на медицинската помощ по въздух и реформата в системата на ТЕЛК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK