Кризата с украинския внос продължава, каза земеделският министър

Кризата с украинския внос продължава, каза земеделският министър

© Юлия ЛазароваКризите продължават, те не са овладени, каза днес пред "Нова телевизия" служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция в България.


"При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон", допълни той. Гечев смята, че Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз във взимането на решения. Той е на мнение, че спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, която е трябвало да продължи по-дълго.


Правителството трябва да изплати до септември 26 млн. евро от ЕС за украинското зърно
Правителството трябва да изплати до септември 26 млн. евро от ЕС за украинското зърноЗемеделският министър обяви, че голяма част от българската продукция е била продадена, но все още има и в складовете. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.


България и останалите четири държави, които получиха от ЕС разрешение да забранят вноса на украинско зърно, поискаха продължаване на ограничението до края на годината по време на заседание на земеделските министри в Брюксел във вторник.


В края на април Европейската комисия договори с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия забрана за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед до 5 юни, за да помогне на фермерите им, чиято продукция остана в складовете заради по-евтиния украински внос. Те получиха от европейския бюджет 156 млн. евро (26 млн. за България), за да компенсират земеделците за непродадената им продукция.


За своя наследник на поста - Кирил Вътев, Гечев обяви, че е доблестен човек. Той пое ангажимент да има приемственост и да помогне на бъдещия си колега. "Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство", подчерта Явор Гечев. Той даде и два съвета на наследника си - да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK