Лекарският съюз одобри подписването на Националния рамков договор при определени условия

Лекарският съюз одобри подписването на Националния рамков договор при определени условия

© БЛСС 226 гласа "за", 31 "против" и 8 "въздържал се" делегатите на 75-тия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат на ръководството за подписване на Националния рамков договор (НРД) 2023-2025 при конкретно определени условия, съобщи пресцентърът на организацията.


Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика,


По отношение на санкциите се предвижда те да не се кумулират при еднотипни нарушения. Освен това при първо нарушения се планира методическа подкрепа от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а не глоба.
Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да "прехвърлят" до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.


Делегатите на Събора бяха информирани за постигнатата принипна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK