Участник от "Осемте джуджета" е обвинен в незаконно подслушване на Петьо Петров - Еврото

Участник от "Осемте джуджета" е обвинен в незаконно подслушване на Петьо Петров - Еврото

© БТАСофийска районна прокуратура обвини Кристиян Христов за незаконно подслушване на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото. Мъжът е собственик на компанията за производство на асансьори "Изамет". За нея се разказва в "Осемте джуджета" - поредицата на "Антикорупционния фонд", в която се разкрива схема за изземване на бизнеси. Бившият собственик на компанията Илия Златанов разказа, че е бил принуден от Еврото, да я прехвърли на Христов.


В сряда Христов беше задържан минути преди да даде пресконференция в София. Ден по-късно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обясни, че мъжът така или иначе е щял да се обади в полицията, от която потърсил закрила, заради страх за живота си.


Според прокуратурата подслушването е извършвано в периода 25 май 2018 г. - 30 май 2023 г. на различни места в София. В хода на разследването било установено, че Христов е записвал срещи на Петров.
На Кристиян Христов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева, както има и забрана да напуска страната.


Междувременно по същото досъдебно производство обвиняемият Петьо Петров е обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система. Чрез Шенгенската информационна система e обявенo за издирване и детето на Петьо Петров.


В две интервюта, разпространени от "Антикорупционния фонд" бившата съпруга на Петров разказа, как той е влияел на дела, а на "заплата" при него са били прокурори, следователи и полицаи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK