Алексей Петров: Ако ми предложат, бих приел пост в службите, Борисов потърси стопляне на отношенията ни

Алексей Петров: Ако ми предложат, бих приел пост в службите, Борисов потърси стопляне на отношенията ни

© Димитър МарковНе бих казал, че имам роля в създаването на правителство. Много се надценява моята роля. Това твърди бившият съветник в ДАНС и бивша барета, а сега представящ се основно с работата си като университетски преподавател по национална сигурност, бизнесмен Алексей Петров в интервю за Би Ти Ви (видео - в края на текста).

Той обаче заяви, че ако му предложат би приел пост в службите за сигурност, за кратък период и би се занимавал с "икономическа сигурност", за което смята че има експертиза. Даде за пример, че би се върнал в ДАНС, където е работил. Уточни, че за момента не е получавал такава покана.


Петров коментира и чутото в изтеклия запис от партийното заседание на "Продължаваме промяната" за службите, като каза че е слушал почти петчасовата среща и я определи като "домашни разговори". Той ги сравни като начин на изразяване с чутото от лекари в запис, разпространен преди 13 години от тогавашния министър на МВР Цветан Цветанов по повод смъртта на бебе.


В интервюто Петров обяви, че Борисов го е потърсил за стопляне на отношенията през миналата година и потвърди, че води разговори с него.
Той коментира и съобщенията за смъртта на Ангел Христов - единия от т.нар. братя Галеви, като каза че не знае подробности, но е не вижда връзка с убийството на Красимир Каменов-Къро преди 10 дни в ЮАР.


В действията на главния прокурор Иван Гешев, Петров видя опити да се пречи на съставянето на правителство.


Познавам бащата на Кирил Петков покрай бойните изкуства, нормално е да си говорим


Коментарът на Петров дали има роля в сформирането на правителството беше в отговор на въпрос по информация, че в негов ресторант е имало среща между Бойко Борисов, Мария Габриел, нейният съпруг, Кирил Петков, бащата на Кирил Петков и Асен Василев. "Такава среща не е имало", заяви бившата барета.

В интервю публикувано в петък (2 юни) в сайта "Труд", Петров отговаря така на въпросите:


Имахме обещание да научим повече за неформална среща в "Делвите", на която са присъствали татко Петко, Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ. Предполага се, че са обсъждали бъдещия кабинет...
- Ресторант "Делвите" е семеен ресторант, не само като собственост, но и като място, което се посещава по семейни поводи и е съвсем логично, да се посещава и от хора като тези, които изброявате.
- Как да разбирам семеен ресторант?
- От повече от две години го менажира дъщеря ми.


В разговора в БиТиВи, Петров сам добави и името на Борисов за тази среща и отрече да се е състояла там, като покани водещата и семейството й в ресторанта.


Петров обясни, че познава Бойко Борисов покрай каратето, а бащата на Кирил Петков - Петко Петков покрай айкидото и потвърди, че общува с него. "Водили сме разговорили, но не в такива аспекти, които ми се приписват. Не се виждаме редовно...Надценява се моята роля. Няма как да имам роля какво правителство да има и кой да участва в него", заяви бившата барета.


В отговор на въпрос той посочи, че не се познава с Кирил Петков и го е виждал веднъж на среща в министерския съвет.


Стопляне на отношенията с Борисов и снимка от посредник


Алексей Петров коментира и снимка, която беше публикувана в профила във "Фейсбук" на разследващия сайт Bird.bg (вижте поста в края на текста).


Снимката, за която Петров твърди, че е от септември 2022г.

© Bird.bg

Снимката, за която Петров твърди, че е от септември 2022г.


Каза, че кадърът е от разговор на 28 септември миналата година. Искаше да стоплим отношенията, но не се получи, твърди Петров. Инициативата била на лидера на ГЕРБ, а срещата е била организирана от посредник, чието име отказа да назове и била в кабинета на Борисов, обясни той. Снимката била направена без съгласието им от посредника, който сега обяснил на Петров, че не я изпращал и не знае как е изтекла от телефона му.


Каза още, че с Борисов често си говорят за сигурност. Това е поредното от няколко интервюта, които Петров дава след дълго медийно и публично отсъствие. Той се актизира през последния месец след взрива до автомобил, с който пътува главият прокурор Иван Гешев като първо нан мнение дали е терористичен акт, и за ролята на израелския експерт, за когого се разбра, че е на мястото на взрива - но той не бил от експертите, с които работи Петров. Бившият съветник в ДАНС препоръча на Гешев да подаде оставка и дори да работи извън България.


Алексей Петров промени позицията си за Гешев, вече го призовава да работи в частния сектор
Алексей Петров промени позицията си за Гешев, вече го призовава да работи в частния сектор


В интервютата, той коментира и отношенията си с Борисов, по времето на чието първо правителство беше арестуван в операция "Октопод" от тогавашния министър Цветанов. Също през последния месец, Борисов цитира Петров покрай взрива с Гешев и в интервю го определи като една от "най-добрите барети".


Подкрепям създаването на правителство, съгласуването с посолства е нормално


"Моята активност не се дължи на това, че търся реализация, дивидент, най-малко политически", уточни той. Посочи, че наскоро си е направил профил във Фейсбук за да изразява позиции. "Не участвам в никакви сценарии, има мнение, има експертиза по някои въпроси, известен съм, че имам мнение и го изказвам", подчерта Алексей Петров, в отговор на коментар на министъра на вътрешните работи.


Петров каза, че подкрепя създаването на правителство и видя атаките срещу политическите лидери и като опити да се пречи на такова. "Това са репутационни удари, за да не се състави правителство. Грешката на господин Гешев е, че това сплотява партиите и ще бъде катализатор за съставяне на правителство", коментира бившият съветник в ДАНС.


Не трябва да му бъде позволено на Гешев да се изгаври с лидерите. В крайна сметка зад тези лидери стоят 700 000 души, заяви още той.


Според него Борисов не трябва да се отказва от имунитета си, поискан в петък от главния прокурор, като свърза новите активности по казуса "Барселонагейт" отново с опитите да се пречи на съставяне на правителство.

В отговор на въпрос той отново отрече да има нещо общо с поправка в кодекса за застраховането, внесена от депутати от "Възраждане" и ГЕРБ, за която се счита, че е в интерес на "Лев инс" - компания, с чиято собственост е свързван.


"Разговорите с посолствата и европейските служби императивно са необходими заради синхрона за назначаването им", заяви Петров по повод чутото от Асен Василев в записа, че "службите са наши" и са съгласували назначения с посолства.


Според него такъв ръководител трябва да получи достъп за работа с НАТО и други служби, за да не се случва да бъде назначен и да му се откаже достъп. "Аз съм присъствал на подобни разговори по друг случай и който отрича, че това се случва, заблуждава. Трябва такава координация", каза още бившия съветник.


Петров обяви, че може да е полезен и при разследването на взрива срещу Гешев.


Не виждам връзка между смъртта на Христов и на Къро


Алексей Петров припомни, че познава т.нар. братя Галеви, защото са били в едни и същи структури на МВР. Участвал е и в тяхното задържане през 2009 година. Съдействал е и за срещата между тях Румен Петков по времето когато беше вътрешен министър, припомни той. Петров обаче уточни, че не е знаел, че Ангел Христов, който почина вчера в къщата си в Ресилово, е в България.


Сегмент от системата не е работил или е съдействал за връщането му, коментира бившият съветник в ДАНС и оцени работата на системата за сигурност по този случай за тройка.


Петров подчерта, че не вижда връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов, за която се твърди, че е предизвикана от инфаркт. "Не виждам, нямам и такава информация", добави той.


Едно наум: Алексей Петров препоръча Гешев да се оттегли, а държавата да му намери подходяща работа
Едно наум: Алексей Петров препоръча Гешев да се оттегли, а държавата да му намери подходяща работа


В интервютата си през последния месец Петров коментира скандалите в прокуратурата, беше на протест в Провдив за реформа в МВР на 12 май и т.н. Това даде повод на Татяна Дончева да заяви: "Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тука нещо е нечитаво".


Алексей Петров беше изпълнителен директор на Съюз за стопанска инициатива, един от основателите на застрахователната компания "Лев инс" през 90-те години на ХХ в. и сочен за неин реален собственик. Той беше арестуван в първия мандат на ГЕРБ в шумната операция "Октопод", но делото приключи с оправдателни присъди. Преди седмици Борисов нарече в телевизионно интервю Петров "най-добрата барета, която познава".
С името на Петров беше свързана и законодателен проблем от миналия парламент. Тогава ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход" активно се противопоставяха на внесените от служебния кабинет промени в Кодекса за застраховането, свързани с плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили. Депутати бяха внесли дори поправки, които повтаряха дословно текстовете, предложени от шумно противопоставящата се на измененията работодателска организация ССИ. Това даде основание на привържениците на измененията да заговорят за "коалиция Алексей Петров".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK