На живо

От ДПС уточниха: Решението за подкрепа на кабинета още не е взето

От ДПС уточниха: Решението за подкрепа на кабинета още не е взето

© Велко АнгеловДен преди мандатът на правителството с премиер Никола Денков за първите девет месеца и Мария Габриел за следващите девет, да бъде връчен на президента, коментарите по темата не спират. "Дневник" събра реакциите от днешния ден.

На живо

Христо Иванов: Това правителство трябва да рестартира парламентарната демокрация

Христо Иванов: Това правителство трябва да рестартира парламентарната демокрация

© Велко АнгеловТова правителство трябва да рестартира парламентарната демокрация в България, каза днес пред Би Ти Ви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България Христо Иванов. В отговор на въпрос, посочи, че "Демократична България" има достатъчно подготовка, за да избегне капани при промените в конституцията, при положение, че в тях участва ДПС и в частност Делян Пеевски. Иванов увери, че ще се търси подкрепа за промяна на конституцията и от други партии, така че да се събере мнозинство от 180 депутата - гаранция, че те ще минат бързо.Включването на "Демократична България" с министри в кабинета Денков, той обясни с експертизата на номинирания за министър на правосъдието Атанас Славов. "Той ще гарант, че ще има наистина задълбочено усилие за промяна в Конституцията", каза Иванов.


Попитан дали депутатите от формацията ще подкрепят свалянето на депутатския имунитет на Бойко Борисов, каза че зависи доколко са сериозни материалите по искането. Щял да се отчете и факта, че докато Иван Гешев е главен прокурор обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има.


За бъдещите отношения с Румен Радев, Иванов каза, че те до голяма степен зависят от действията на президента. Надявам се да действа като държавник. Можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема. Изрази надежда, че в крайна сметка Радев ще разбере, че в условия на криза трябва да помага за решаването й.


Интервю с Христо Иванов вижте тук


Целият разговор във видеото

Томислав Дончев: Не всички в ГЕРБ са щастливи, правителството се приема трудно

Томислав Дончев: Не всички в ГЕРБ са щастливи, правителството се приема трудно

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАНе всички са щастливи, факт е. Приема се трудно, особено от някои хора. Една партия е монолитен организъм, но не бива да се забравя и собственото мнение. Ще видим, съвсем скоро ще разберем, дали всички ще подкрепя правителството. Така Томислав Дончев от ГЕРБ отговори на въпрос дали цялата парламентарна група ще подкрепи правителството на Николай Денков.


По повод мнението на избирателите той заяви: "Когато правиш правилните неща и за обществото, и за държавата, хората ще разберат".


Според Дончев, докато конфликтът в съдебната система не приключи, не трябва нито един депутатски имунитет да се отнеме. За депутата от ГЕРБ решението от петък за отделянето на следствието от прокуратурата е правилно, защото се деконцентрират правомощия и власт.


Повече вижте във видеото

Лена Бориславова: Изпращането на Пеевски на преговорите беше провокация

Лена Бориславова беше депутат едва няколко дни и <a href="https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/04/20/4474090_sled_izborite_parlamentut_tursi_suglasie_za_rabota/#4474131" target="_blank">напусна парламента</a> по собствено желание.

© Георги Кожухаров

Лена Бориславова беше депутат едва няколко дни и напусна парламента по собствено желание.Преговарящата страна решава кого да изпрати на едни преговори. Но изпращането на Делян Пеевски за мен е провокация. Така Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" коментира включването на Пеевски в групата на ДПС, която в петък води разговор с двете формации, готвещи кабинет с втория мандат. Присъствието на Пеевски е повод за коментари, тъй като формално той е редови член на парламентарната група. От друга страна, неофициално, е сочен като една от най-влиятелните фигури в партията.


В кулоарите на Народното събрание още в петък се коментираше, че това е "проява на демонстрация" за ролята на партията в процеса.


В отговор на въпрос Бориславова посочи, че това е окончателният вариант на правителството с премиер Николай Денков. "Не очаквам промени в последната минута. Този кабинет, в този състав е една много добра стъпка напред за страната", каза Лена Бориславова.


Тя уточни, че поканата към министъра на правосъдието Атанас Славов, сменен в последния момент, е била от Кирил Петков, съгласувана с номинирания за премиер Николай Денков.


В отговор на въпрос, Бориславова посочи, че не знае е да е имало проблем с това, че Асен Василев е в кабинета. "Хубаво е да има и политически лица в едно правителство - заради отговорността и възможността да ангажират съответните парламентарни групи да гласуват нужните решения", каза тя.


Лена Бориславова е на мнение, че избирателите на "Продължаваме промяната" ще простят на формацията решението да управлява с подкрепата на ГЕРБ, ако правителството е успешно. Според Лена Бориславова с последните си действия - коментарът при връчването на мандата и изявленията след тях, Румен Радев е уронил престижа на институцията президент.


Повече вижте във видеото

Политическият проект на Иван Христанов ще се казва "Единение"

Един от учредителите

© Фейсбук на Иван Христанов

Един от учредителитеБившият заместник-министър на земеделието и депутат от "Продължаваме промяната" в 48-ото Народно събрания Иван Христанов обяви вчера, че създава политическа партия "Единение". Вчера инициативният комитет на новата формация е приел Учредителната декларация. "През последните три месеца обиколихме няколко пъти страната и проведохме стотици индивидуални срещи, за да подготвим основата за бъдещите национални структури", казва Христанов, който преди последните избори напусна "Продължаваме промяната".

Решението как ще гласува ДПС за кабинета още не било взето

Решението как ще гласува ДПС за кабинета още не било взето

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАДвижението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета "Денков" след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на партията. Уточнява се, че решение не е взето.


В последните дни от ДПС дадоха противоречиви сигнали за отношението си към правителството. Докато в началото на седмицата плашеха с протести, като тези през 1997 година, когато недоволните хора щурмуваха парламента.


В петък, след продължила над два часа среща с депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС, лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС няма да пречи на съставянето на кабинет.


Вчера зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид каза пред БНТ, че депутатите на партията ще гласуват против кабинета, но все пак се застрахова, че окончателните решение ще се вземе от националния съвет и парламентарната група.

С втория мандат прекратяваме политическата криза, каза Атанас Атанасов

С втория мандат прекратяваме политическата криза, каза Атанас Атанасов

© Георги КожухаровС втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. С редовно правителство и с работещ парламент да бъдат посрещнати всички предизвикателства, каза днес пред БНР съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов. Той поясни, че при настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство


Атанасов поиска разследване кой и с каква цел е осъществил подслушването на Националния съвет на "Продължаваме промяната": "Това, което Радостин Василев обяснява, че е записал на таблета си, не е вярно. Има технически механизми за проверка на това нещо. Кой записа заседанието на ПП? Коя е тази сила, която мобилизира капацитет, за да се опита да предотврати създаването на редовно правителство? Радостин Василев е инструмент. Цялото това нещо е тежко активно мероприятие срещу демократичната страна", смята той.

Десислава Атанасова: Няма да прекратяваме общото управление след местните избори

Десислава Атанасова: Няма да прекратяваме общото управление след местните избори

© Юлия ЛазароваВъпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


По думите ѝ нивото на политическия разговор, който се чува от изнесените от Радостин Василев записи на заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", трябва спешно да бъде променено.


Атанасова подчерта, че от ГЕРБ нямат планове да прекратят общото управление с втората политическа сила след местните избори. Тя намира връзка между обявяването на искане за сваляне на депутатски имунитет на Бойко Борисов и факта, че съдебната реформа е в ход и не може да бъде спряна.

Георги Ганев: Между Денков и Габриел има разбирателство, доверието ще се изгради

Георги Ганев: Между Денков и Габриел има разбирателство, доверието ще се изгради

© Надежда Чипева, КапиталМежду Николай Денков и Мария Габриел изглежда, че има известна доза разбирателство и синхрон, каза днес пред "Нова телевизия" депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Георги Ганев. Той допълни, че доверието между двете страни ще трябва да се изгражда в процеса на работата.


Ганев подчерта, че при срещата между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС депутатите са говорили единствено за конституционната реформа и нищо друго.


По повод искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов депутатът подчерта, че има основания да се смята, че прокуратурата прави активно мероприятие. "Не, че Борисов няма неща, за които да бъде разследван, в неговото минало, но както той самият правилно посочи - две години беше без имунитет. Какво се случи в тези две години?", каза Ганев.


Подробности вижте във видеото

Борис Бонев: Неприятно бяхме изненадани от коалицията за правителство

Протест пред столична община против сечта в Борисовата градина на къпалнята Мария Луиза, Борис Бонев

© Лили Тоушек

Протест пред столична община против сечта в Борисовата градина на къпалнята Мария Луиза, Борис БоневСкептични сме към коалицията на ПП-ДБ с ГЕРБ, и то заради ролята на ГЕРБ в тази коалиция. Ние от "Спаси София" нито сме изявявяли желание, нито сме участвали в разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ и ние също бяхме неприятно изненадани от това, което чухме по телевизията. Но нашият скептицизъм идва от факта, че знаем как работи ГЕРБ, каза днес пред БНТ лидерът на "Спаси София" Борис Боне в. Както е известно, движението има принципна договорка с "Продължаваме промяната - Демократична България" за общо явяване на местните избори в София. Все още обаче не е ясно името на общия кандидат, потвърди и днес Бонев.


Според него след като за 18 години с управлението си в София от ГЕРБ не са показали, че могат да се справят с корупцията, едва ли на национално ниво "изведнъж ще станат антикорупционери и истински европейци".


"Хубавото е, че много бързо ще си проличи дали този скептицизъм е основателен или не, защото темите, които са си поставили, трябва да започват много бързо да се изпълняват. Ако това не се случи, значи не е имало смисъл", посочи той.


Бонев изтъкна, че "Спаси София" няма да допусне управлението на столицата да бъде разменна монета на националната политика. "Това е и приятелско намигване към ПП-ДБ - че подобен тип разговор не може да бъде воден с нас при никакви обстоятелства и дори при намек за подобна сделка достигне до нас, ние ще действаме своевременно", каза той.

Георг Георгиев (ГЕРБ): Президентът атакува парламентарната демокрация

Заседание на 49-то народно събрание Георг Георгиев

© Георги Кожухаров

Заседание на 49-то народно събрание Георг ГеоргиевКабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равно отдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него, коментира днес пред БНТ Георг Георгиев от ГЕРБ. Той изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.


Георгиев подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.


Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.


Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно "Барселонагейт" доказват точно това.


"Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство", коментира още Георг Георгиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK