Борислав Сарафов: Гешев е стар приятел с Петьо Петров-Еврото

Борислав Сарафов

© Велко Ангелов

Борислав СарафовПриятелството между Петьо Петров - Еврото и Иван Гешев датира, доста отдавна, откакто Иван Гешев работеше в Софийска градска прокуратура. Бяха близки и след като напусна следствието, каза днес пред БНР заместник главният прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов.


"Познавам се с Петьо Петров покрай работата ни, но отношението ми винаги е било внимателни и осторожно, защото знам близките му отношения с Иван Гешев. Отношенията винаги трябва да са внимателни с приятелите на г-н Гешев, допълни Сарафов. Коментарът му беше в отговор на въпрос дали се е виждал с Петров в ресторант "Осемте джуджета".


И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...
И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...За заведението се твърди, че било своеобразен офис на Еврото, където привиквал хора с възможности да влияят на дела и досъдебни производства. В замяна те получавали пари, коли, постове и т.н. В две интервюта, разпространени от "Антикорупционния фонд", бившата съпруга на Петров разказа, как той е влияел на дела, а на "заплата" при него са били прокурори, следователи и полицаи.


По повод разпространена тези дни негова снимка с Петър Петров - Еврото в ресторант "Осемте джуджета", той обяви, че е попаднал в капан. Бил поканен от Гешев със семейството си, но главният прокурор не дошъл.


Сарафов обяви, че преди да стане "токсичен", ресторант "Осемте джуджета" бил предпочитано място за срещи на магистрати, заради удобното си местоположение, близо до няколко съдилища. Той го бил посещавал 7-8 пъти, но с Петров се виждал само два пъти.


$От няколко месеца имам своите подозрение, че се ме следи звеното за наблюдение, подслушване и следене към главния прокурор Иван Гешев, каза Сарафов. Той допълни, че тази незаконна структура работи от поне две години.


Подозренията си Сарафов съобщи месец, след като обяви на пресконференция, че се страхува за живота си, а заплахата идва от главния прокурор. Поводът бяха изявленията на заместника на Гешев, че след взрива до кортежа на Иван Гешев, прокуратурата е излязла на политическия терен. Двамата взаимно искат освобождаването си - със сигнали за образуване на дисциплинарно производство към Висшия съдебен съвет (ВСС).


Сарафов посочи, че все още е на мнение, че срещу Иван Гешев е бил извършен атентат. Не може да каже обаче дали целта е била убийството му или сплашване. Това щяло да се разбере, след като бъде готова експертизата за поразяващата сила на взрива. "Не бих могъл да твърдя нищо повече, още повече че не съм сред хората, които работят по това дело, не искам да гадая кой би искал да убие точно българския главен прокурор", допълни Сарафов.


Борислав Сарафов обяви, че е бил много изненадан, когато в петък депутатите приеха промени в закона, които разделиха следствие и прокуратура, но не скри, че това е лелеяна мечта за следователите.
"Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването... Сега се наблюдава активизиране на такава практика. Наблюдаваме тежко извращение и използване на институцията "прокуратура" в полза на личния интерес на Иван Гешев. Това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права", подчерта Сарафов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK