Джеймс Рубин: САЩ нямат позиция за това кои партии трябва да са на власт

null

nullСАЩ нямат позиция за това кои партии трябва да са на власт. Просто искаме да се сформира правителство възможно най-скоро, което да може да работи с нас по политики, които ни вълнуват. Политики, които обясняват ползите от членството в НАТО, ползите от членството в ЕС, причините за войната в Украйна. Това каза днес пред Би Ти Ви пратеникът на Държавния департамент на САЩ, който координира противодействието срещу опитите за чуждо влияние чрез дезинформация. Джеймс Рубин.


Той допълни, че американското правителство няма и предпочитания за това как да приключат изборите. "Ние имаме мнение не за партии, а за политики. Искаме да видим България, която е член на НАТО и на ЕС, държава, възползвала се от това, че е част от западното общество, да има правителство, което да говори за това, способно да реагира на лъжите, разпространявани за войната в Украйна, за предполагаемите щети, които са нанесени. От вашите партии зависи да решат какво ще правят - не от нас", поясни Рубин.


Попитан дали САЩ са "съветвали" по някакъв начин български политици или официални лица за бъдещи назначения той обяви: "Категорично не. Чух за тези твърдения. Абсолютни глупости са. Разговарях с посланика, който ме увери, че никой в посолството не обикаля със съвети за конкретни политики или лица".
Руби подчерта, че на Балканите има няколко по-уязвими за руската дезинформация страни, като сред тях са Черна гора, Сърбия, Македония и България. "Това са все места, където руснаците вярват, че ако могат да се намесят в информационното пространство, могат да извършват информационни операции", допълни той.


Според Рубин, когато правителства като руското се опитват да наложат своите виждания върху обществата, това не е само комуникационен проблем, а заплаха за сигурността.


"Трябва да знаем, че за Русия информационното пространство е бойно поле, това е форма на държавна политика. Те действат на най-високо правителствено ниво - президентът Путин, съветниците му по вътрешна сигурност, министърът на външните работи - те планират неща, които да се кажат, неверни тези, които да проникнат в обществата ни, защото се надяват, че по този начин ще накърнят подкрепата за правителството на Украйна, например", казва пратеникът на Държавния департамент на САЩ.


Повече вижте във видеото

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK