От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев

От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев

© Цветелина Белутова, КапиталДосега 4 пъти отказвах да вляза в правителство. Но не можах да откажа на академик Денков." Така обяснява появата си в списъка с министри Кирил Вътев - утвърден производител на месни продукти "Тандем", пред изданието "Епицентър" в дните, когато списъкът не бе официално представен.


Негова обаче е и репликата през 2014 г., когато казва, че "политиците живеят в един собствен, капсулован свят" и че "при правителството на ГЕРБ имаше тотален рекет, а при фирмите, работещи с ДДС, бе направо кошмар". Последното е публично изказване на събитие малко след сформирането на кабинета "Орешарски", на което Вътев изразява надеждата, че то ще бъде обратното на ГЕРБ.


Всъщност това е втори опит за Вътев да навлезе в капсулования свят на политиците. Първият е от 2005 г. - 12 години след като създава предприятието "Тандем - В". Тогава оглавява Федерация активно гражданско общество (ФАГО) и подготвят участието в изборите заедно с председателя на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Във ФАГО влизат браншови организации и предприемачи от леката и хранително-вкусовата промишленост. Сформирането става дни след като са напуснали друга партия с претенции да защитава бизнеса - Федерация на свободния бизнес (ФСБ) с идеолози Димитър Луджев и Емил Хърсев. Напускането е с мотива, че се чувстват употребени от политиците.
В предизборната кампания Вътев прогнозира поне 20-30 депутати от партията си, но резултатите не са такива. Три години по-късно пред вестник "Класа" казва, че от 2005 г. насам не вярва в резултатите от изборите и не гласува. В изборния ден е станал свидетел на платено гласуване, за което подава и сигнал.


"Но продължавам да вярвам, че на България й е нужно активно гражданско общество... бизнесът се опитва да влезе в политиката, защото държавата не прави нищо, за да му помогне да се развива. В България политиците правят бизнес, което е опасно и води до сериозни деформации на българската икономика. Така че според мен, за да се получи баланс, политиците трябва да правят политика, която да има за цел да създава нормална и конкурентна бизнес среда. Тогава предприемачите ще прекратят опитите си да се занимават с политика и ще развиват бизнеса си, знаейки, че по пътя на нормалния диалог могат да поставят проблемите си пред хората, които правят политика", допълва той.


Заради тези политически забежки и изказвания е заподозрян, че прави нов опит за партия през зимата на миналата година. Месеци преди това заедно с Атанас Атанасов, известен български учен в областта на генетичните биотехнологии, предлагат да се създаде обединяваща интересите на работещите в земеделието Българска аграрна камара. А Атанасов е човекът, чрез когото Вътев познава номинирания за премиер Николай Денков, обяснява самият Вътев малко преди официално да бъде номиниран за министър.


"Най-голямата грешка ще бъде, ако някой си повярва, че от такава организация трябва да стане политическа партия", казва през декември в интервю пред специализираното издание Агри.бг Вътев, попитан дали идеята му за камара не е тя да прерасне в партия.


Моето категорично мнение е, че не бива никой да се подлъгва и да тръгва да прави партия. Да, вярно е, че в България е сбъркан изцяло политическият модел и това е най-наложилият се бизнес за бързи печалби, но това са некоректни пари, това не са почтени пари. Почтените пари се изкарват с работа, с производство, с умения, с талант.

Кирил Вътев,
декември 2022г.


Заявената цел е бъдещата камара да обединява интересите на всички браншови организации в земеделието и която да говори с институциите от името на всички. Пред специализирани издания Вътев обяснява, че "към момента на срещи с министъра започва едно каране, взаимно отричане, което не дава нищо градивно и полезно. Редно е дадените въпроси да се обсъдят по-рано и когато се прави среща за поставяне на някакъв проблем, той да е обсъден преди това, да е приет от всички, да има взето решение и то да се поднесе ясно, точно и много категорично и аргументирано". Допълва и че е много важно всички "от полето до масата" да участват, което означава и преработвателна промишленост.


В крайна сметка в началото на декември камара е учредена, но не инициираната от него, а друга, след като от самото начало представители на други браншове в земеделието се дистанцират и не смятат, че е един от тях, защото не причисляват преработващата промишленост към земеделието. Съществуват и подозрения според участници в разговорите, че такова широко обединение в сектора ще засили конкуренцията за усвояването на европейските пари.


След като се разбра, че Вътев е номиниран за министър на земеделието, тъкмо тази новоучредена камара разпрати отворено писмо, в което протестира срещу кандидатурата с аргумента, че той не е познат извън средите на преработвателите и освен това няма административен опит и не познава останалата част от сектора.

В действителност Кирил Вътев е в бранша от 30 години, в голяма част от които е бил в управата на асоциацията на месопреработвателите, и е публично известна личност.


Преди да стане бизнесмен, Кирил Вътев не знае много за света извън спортната зала, както сам разказва многократно. Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978 - 1982) и в продължение на 11 години е бил треньор. Напуска спорта през 1991 г., след като се разочарова от пренебрежителното отношение към постиженията му като треньор на юношеския национален отбор по борба в "Левски Спартак".


С имуществото си от трабант и последната заплата според собствените му разкази няма много идеи какво да прави. С брат му пробват различни малки търговски начинания, дори работят на полето в Гърция. След като се връщат в България, правят първата стъпка, която ще определи пътя им - предлагат сандвичи на кафенетата, което е непознат дотогава бизнес модел. Прогонени от собственика на колбасарски цех, чиито клиенти са заради сандвичите, решават, че щом някой с неговите разбирания - да прогони редовен голям клиент, се справя с бизнеса, значи и те могат, разказва той пред "Капитал". Така започва развитието на бизнеса, с който продължава да се занимава.


От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев


Общо 30 години след като поставя началото на бизнеса си, Вътев казва пред изданието, че с малки изключения поставя слаба оценка на политиците. "Ако сме направили нещо в този период, то е въпреки, а не благодарение на държавата. Основание за тази оценка е сравнението ми с другите бивши соц. държави - вижте къде са те, къде е България", посочва той.

"Капитал" представя кратката визитка на компанията в числа така - от началото до сега: 8 декември 1993 г. Първи работен ден на софийската месопреработвателна компания "Тандем- В". Произведени са 30 килограма кайма и 10 килограма шишчета. Началото е в сграда под наем, а заетите са шестима: собствениците - братята Кирил и Тодор Вътеви, един технолог и три помощнички. Тридесет години по-късно "Тандем-В" произвежда около 10 тона продукция дневно, работещите са 177, фирмените приходи надхвърлят 27 млн. лева, а компанията е в топ 10 на месопреработващите предприятия в страната по оборот за 2021.


Цитат на деня: Основен предмет за изучаване трябва да е българска народопсихология
Цитат на деня: Основен предмет за изучаване трябва да е българска народопсихология

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK