Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Стоянов бе назначен за директор на ГДБОП през месец май 2021 г., по времето на Бойко Рашков

© Георги Кожухаров

Стоянов бе назначен за директор на ГДБОП през месец май 2021 г., по времето на Бойко РашковКалин Георгиев Стоянов, който в момента оглавява Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", ще смени Иван Демерджиев на поста министър на вътрешните работи в проектокабинета "Денков - Габриел".


Той ще влезе в едно от най-трудните министерства в особено сложен момент - кризата в прокуратурата и трусовете в съдебната власт, сблъсъците й с политическата, започналото разплитане на схеми като "Осемте джуджета" и съвсем пресния скандал със смъртта на Ангел Христов, издирван от години от Интерпол и оказал се починал в България. Както и фокусът, насочен към новото правителство какво ще прави със службите след изтеклия запис, в който съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бъдещ финансов министър Асен Василев казва, че са наши и съгласувани с посолство.


Двадесет години в МВР


Стоянов бе назначен за директор на ГДБОП през месец май 2021 г., по времето на Бойко Рашков. Той е роден на 28 април 1981 г. в гр. Бургас. Висшето си образование е завършил през 2003 г. в Академията на Министерството на вътрешните работи в гр. София, а през 2009 г. - специалност "Право" в Бургаски свободен университет, пише на официалната страница на ГДБОП.
Започва работа в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел "Икономическа полиция" при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. е заемал последователно длъжностите разузнавач в сектор "Престъпления в икономиката" и в сектор "Трансгранична организирана престъпност" към отдел БОП - Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП - МВР, и в отдел "Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас.


От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ - Приморско, при ОДМВР - Бургас, а след това, през 2018 г., е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП - МВР.


Прокуратурата го обвини за оказване на натиск по разследването "Хемус"


След като поема ръководството на ГДБОП през пролетта на 2021 г., през декември Софийската районна прокуратура му повдига обвинение за оказване на натиск на прокурор във връзка с разследването на източването на милиони от платените за строежа на лот 5 на магистрала "Хемус".


Обвинението срещу Стоянов бе образувано "досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването". Тогава прокуратурата му наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка". Тогава разследването бе взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - Софи,я и Върховна касационна прокуратура.


Шефът на антимафиотите е обвинен за оказване на натиск на прокурор
Шефът на антимафиотите е обвинен за оказване на натиск на прокурор


В края на декември 2021 г. прокуратурата обяви, че МВР оказва безпрецедентен натиск върху работата на държавните обвинители заради разследването за източените над 50 млн.лв. Наблюдаващите прокурор заявиха, че са били притискани от шефа на антимафиотите да не протестират мярката за неотклонение на основния свидетел по разследването за източване на пари, предназначени за строежа на магистрала "Хемус", Борислав Колев.


Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отговори с обвинение, че прокуратурата съзнателно забавя важни разследвания и отказва да разпита арестувания, въпреки че той е заявил готовност да съдейства за разкриване на престъпна схема. Рашков дори нарече Софийската градска прокуратура "срутище", което запушва прекия път към разследването на източването на парите за магистралата.


В съобщението на прокуратурата за Калин Стоянов се казваше, че в резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП - МВР, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната.


Според съобщението на прокуратурата тогава Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

От тогава до момента нямаше официална информация какво се случва с това обвинение. На въпрос на "Дневник" от Софийската районна прокуратура обясниха, че делото е прекратено в началото на годината, а основанието било липса на умисъл за склоняване.


От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев
От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK