Кристиян Христов, изпълнителят от "Осемте джуджета": Организирах побои и палеж, страх ме е за живота

На 31 май 2023 Кристиян Христов заяви, че се страхува за живота си. Същия ден бе задържан от цивилни полицаи пред БТА, преди да даде пресконференция, сега е на свобода под парична гаранция с обвинение, че е правил незаконно записи на присъстващи в ресторант "Осемте джуджета"

© БТА

На 31 май 2023 Кристиян Христов заяви, че се страхува за живота си. Същия ден бе задържан от цивилни полицаи пред БТА, преди да даде пресконференция, сега е на свобода под парична гаранция с обвинение, че е правил незаконно записи на присъстващи в ресторант "Осемте джуджета"Признания за сериозни престъпления - побои и палеж, поръчвани от корупционната група "Осемте джуджета", е направил пред камерата на Би Ти Ви Кристиян Христов, преди да бъде арестуван на 31 май пред БТА, минути преди да даде пресконференция. Заявява, че решил да говори сега от страх за живота си.


Интервюто е взето онлайн от Марин Николов часове преди да бъде задържан Христов и беше излъчено в предаването "120 минути" по Би Ти Ви в неделя.


И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...
И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...


Освен рекет над бизнесмени, кражба на фирми и влияние над съдебни дела групата "Осемте джуджета", с център бившия шеф на Столичното следствие Петър Петров известен като Петьо Еврото, който междувременно изчезна и е обявен за международно издирване, и с участие на магистрати на високи постове, е поръчвала и физическо насилие и палежи. Кристиян Христов твърди, че е бил натоварен със задачите от бившата съпруга на Петров Любена Павлова.
Петьо Еврото вече е с обвинение за принуда и незаконни записи
Петьо Еврото вече е с обвинение за принуда и незаконни записи


"Твоите или неговите крака (ще счупиш), ти избираш"


"Имахме в офиса на "Позитано" един служител, юрист беше момчето. Тя се съмняваше в него, че е предател. Един ден ми каза: "Искам да пребиеш въпросното момче, да му счупиш краката". Аз казах, че няма как да извърша такова нещо и тогава тя ми заяви - "твоите или неговите крака, ти избираш". След още куп заплахи, аз се съгласих да го организирам това нещо, намерих едни момчета ", казва Кристиян.


По неговите думи групата е организирала и запалването на цеха за дограма в село Зелендол, Благоевградско.


Кристиян Христов е и подставеното лице, на чието име е придобит асансьорният завод "Изамет", собственост на рекетираните баща и син Илия и Явор Златанови.


През 2018 г. Любена Петрова и Петър Петров предложили на Кристиян да му прехвърлят асансьорния бизнес на семейство Златанови, за който бизнесменът Илия Златанов разказа пред "Антикорупционният фонд", че му е иззет с рекет и заплахи. За прехвърлянето семейство Петрови предложили на Кристиян 30 000 лева.


"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена
"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена

Христов изпълнявал поръчките на групата, свеждани до него по думите му от бившата съпруга на Петър Петров Любена, която същия ден даде втората част на интервюто си пред Антикорупионния фонд, със срещуположни твърдения: нарече Кристиян Христов "момче за всичко" на бившия й съпруг Петьо Еврото, обяви бившия си съпруг Петров и заместника на Иван Гешев - Борислав Сарафов, за главни действащи лица на корупционния скандал "Осемте джуджета" и изключи от тях името на главния прокурор Иван Гешев, за който каза, че никога не е идвал във въпросния ресторант.


Обратното твърди Кристиян Христов:


"Любена се виждаше с Иван Гешев"


Задачата му била "да снимам най-различни хора по заведения - магистрати, политици и служители на МВР, снимах ги в срещи, в които не би трябвало да са. Любена често започна да се вижда с едно лице, което на по-късен етап стана разпознаваемо, а именно Иван Гешев", каза Христов. И добави че в "Осемте джуджета" "многократно е виждал главния прокурор Иван Гешев да излиза, носейки черни торби в ръцете си".


Любена Павлова отрече твърденията на Кристиян Христов и го определи като "момче за всичко" на бившия си съпруг Петьо Еврото.


Главният прокурор Иван Гешев отказа на Би Ти Ви коментар.


"Участвах в контрапротести , по 100 - 150 лв. за участие"


"Няколко протеста, включително и протеста пред Висшия съдебен съвет (ВСС) с агнешките главички, са протести в които съм участвал, организирани от Любена Павлова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах, бяха между 100-150 лв. за протест", казва още Кристиян Христов пред Би Ти Ви.


Става дума за нашумелите навремето контраакции на организацията на Любена Петрова "План Б" срещу организираните от "Правосъдие за всеки" и БОЕЦ граждански протести с искания на оставки на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.


"Започнах от лекомислие, продължих под заплахи"


Кристиян Христов, по думите му, е бил студент в Националната спортна академия, когато започнал да работи с Любена Павлова, тогава Петрова. Казва, че започнал от лекомислие и най-напред записвал и снимал срещи на магистрати, полицаи и политици. Впоследствие започнала принудата и твърди, че действал под заплахи.


Юристи: Твърденията му са проверими


Това мнение изразиха юристи пред "Дневник" по повод изпреварващото интервю на Кристиян Христов. Практиката посочва, казват, че разкрития на организирани престъпни групи стават с проговаряне на участник от изпълнителите - най-често поради страх за живота му, ако организираната група е включвала лица с власт, които са запазили възможностите си да влияят в хода на разследването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK