В смъртния акт на Ангел Христов пишело, че е починал в болница, от нея отричат (обновена)

Ангел Христов (в средата)

© Асен Тонев

Ангел Христов (в средата)В смъртния акт на Ангел Христов е посочено, че е починал в частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница, твърди служителката, която го е издала, съобщи Би Ти Ви. Съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение. Личната карта, която е предоставена на служителката в ЕСГРАОН е била на Ангел Христов и е изтекла през 2018 г.


В обедната новинарска емисия на Би Ти Ви беше излъчен разговор със служителка на болницата, която заяви, че управителят д-р Ени Лефтеров я е упълномощил да каже, че Христов не е починал в лечебното заведение.


Пред БНР д-р Лефтеров казва, че Христов е починал в дома си към 22 ч. в петък (2 юни), заобиколен от съпругата си, сина си и дъщеря си.
Служителката на общината допълва, че първоначално името в смъртния акт е било сбъркано, и го е върнала за корекция. В него е било написано Ангел Христов Ангелов, а истинското име е Ангел Христов Христов. Разследващите изясняват достоверността на данните на служителката и истинността на документа.


"В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа - Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 8.00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт. С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица", се казва в позицията на общината, цитирана от "24 часа".


Служителка на траурната агенция в Дупница, която е била ангажирана с организацията на погребението, заявява пред медията: "Ние няма как да знаем кое лице се издирва. Оттук може да са минали хиляди хора, които се издирват, как да разбера? Тогава беше Задушница, при нас беше пълно с хора. Ние нямаме такава база данни за издирвани лица. Роднини ми предадоха личната карта и съобщението за смърт от болницата и аз ги занесох при служителката от общината за издаване на смъртния акт."


Версията за смъртта в болницата би могла да обясни защо смъртният акт е издаден на територията на общината, а не от Сапарева баня, на чиято територия е село Ресилово.


"Длъжностното лице, което е на разположение събота и неделя, при предоставяне на необходимите документи (съобщение от медицинско лице и документ за самоличност), е издало смъртен акт на Ангел Христов", заяви по-рано днес пред БНТ кметът на Дупница Методи Чимев.


Вчера пред "Фокус" архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия ставрофорен иконом Георги Паликарски заяви, че Христов е починал в петък вечерта - 2 юни.


"Прибрал се е вкъщи, разчувствал се е. Отдавна не се е виждал със семейството си и това му е помогнало", каза отец Паликарски. Според него Ангел Христов е починал в ръцете на съпругата си. Паликарски трябваше да извърши опелото на Христов преди да бъде спряно от МВР.МВР е получило сигнал, че е починал в дома си в с. Ресилово

По обяд областната дирекция на МВР в Кюстендил съобщи, че на 3 юни служители на районното управление в Дупница са получили сигнал, че в дома си в с.Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване и има издаден червен бюлетин. Предприети са незабавни специализирани действия. Служителите са установили, че има издадено съобщение за смърт от лекар от дупнишка болница, издаден е и смъртен акт. Трупът е закаран за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ Дупница. Случаят е докладван на прокурор от ОП - Кюстендил. В хода на работата са изпълнени и дадените указания от наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава.


Новината за смъртта на Христов бе съобщена от "Нова телевизия" и Би Ти Ви късно вечерта на 3 юни. Според първоначалната информация той е починал в дома си в Ресилово. Погребението му бе планирано за следващия ден, но бе спряно заради разследване на начина, по който се е прибрал в България без да бъде задържан за излежаване на присъда. Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. Още не е известно как Ангел Христов е успял да се върне в България, без да бъде забелязан от МВР.


Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов (наричани Братя Галеви, макар че нямат кръвна връзка) бяха обявени за международно издирване от 2012 г., след като изчезнаха от страната след окончателната им присъда за организиране и ръководене на престъпна група за рекет и изнудвания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK