Ангел Христов е починал в България, а може да е влязъл в страната легално

Все още няма официално обяснение как и кога Ангел Христов /вдясно/ е влязъл в страната, и най-вече защо

© Асен Тонев

Все още няма официално обяснение как и кога Ангел Христов /вдясно/ е влязъл в страната, и най-вече защоСлед като цял ден се множаха слуховете кога точно и дали в болницата или в дома си е починал Ангел Христов, известен като единия "брат Галев", а откъм Дупница долитаха противоречиви твърдения за часа на смъртта и издаването на смъртния акт, които сгъстяваха мъглата около случая, в късния следобед прокуратурата съобщи, че


причината за смъртта е инфаркт


Ангел Христов е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение, което е процес, предшестващ инфаркта, се казва в съобщението на прокуратурата. Посочено е още, че "са взети материали за допълнителни изследвания, съгласно поставените задачи".
А междувременно вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, цитиран от БТА: "Христов най-вероятно е починал в България". Така Демерджиев сам отхвърли сензационната си хипотеза от предния ден, че можело и да не е бил жив при пресичане на границата.


Как е влязъл в страната? Можело и легално, ако пунктовете са претоварени, не се проверявали документите


Според министър Демерджиев, цитиран от БТА, имало и легална възможност да влезе у нас издирвано лице от Интерпол. Това можело да се случи, когато гранично-пропускателните пунктове са претоварени, например без проверка на документи може да влязат пътници от съседна Гърция. Със сигурност влизането не е осъществено със самолет, по думите на Демерджиев. Той обобщи две хипотези:


- влизане през "облекчена проверка" /когато има претовареност на пунктовете/;
- или нелегално през "зелената граница".


За разлика от наблюдатели на случая вътрешният министър не включи в хипотезите влизане в страната на Ангел Христов с фалшив документ за самоличност.


По случая се работи много интензивно, увери още Демерджиев. Извършват се проверки на всички обстоятелства. Проверяват се и всички адреси, свързани и с другото лице - Пламен Галев, също издирван от Интерпол. Търсят се веществени доказателства дали този човек се е намирал или се намира в България, отбеляза още министърът.


До момента няма резултат от неговото издирване.


Две проверки и две разследвания


Със заповед на Демерджиев се извършват две проверки, свързани с Ангел Христов, по информация на в. "Сега". Първата е за това как е влязъл у нас, след като срещу него има вляза в сила присъда и следва да бъде арестуван от Гранична полиция.


Втората проверка е за работата на полицията в Кюстендил. Трябвало да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.


Междувременно прокуратурата е образувала две дела - за причините за смъртта и за подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.


Второто разследване трябва да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. Проверките се извършват в Дупница и Ресилово, в Дупница се претърсват четири адреса.


Влизането в страната на издирвано лице с червен бюлетин си остава най-големият проблем


Загадката породи множество спекулации, сред които се откроява тази на бившия вътрешен министър Румен Петков, който през 2010 г. отиде на среща с "братя Галеви" и обясни целта за придобиване на информация със специални средства -дейност, която по правило се извършва от таен агент, не от явен министър.


Сега, 13 години по-късно, Румен Петков прехвърля в пасивите на Бойко Борисов изчезването на "братя Галеви" през 2012 г. А тайното завръщане - за "заслуга" на Кирил Петков, вкарвайки в сюжета ексцентрична нишка: прелитането през България през юни 2022 г. , когато управляваше Кирил Петков, на неидентифицирания двумоторен самолет с двама пилоти, които изчезнали след като изоставили самолета. Ексцентричният намек на Румен Петков бе, че двамата изчезнали от изоставения самолет пилоти може да са "братя Галеви" и да живеят в страната необезпокоявано цяла година.


Ще попречи ли за приемането в Шенген скандалът? Най-малкото ще засили вниманието към системата за сигурност на границите ни


- коментира друг бивш вътрешен министър. А може и да създаде дългосрочен проблем, ако не открием еднозначно коя е причината и кой е виновен.


Но ключът към търсене на отговорност е
въпросът без ясен отговор засега - кога, как и най-вече защо е влязъл в страната Ангел Христов
и защо никоя институция не е реагирала, когато се е настанил в имота в Ресилово, който по документи е конфискуван, след като бяха осъдени през 2012 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK