Прокуратурата обвини кмета на Сунгурларе, от който ГЕРБ се отрече

Прокуратурата обвини кмета на Сунгурларе, от който ГЕРБ се отрече

© Юлия ЛазароваОкръжната прокуратура в Бургас е привлякла към наказателна отговорност кмета на община Сунгурларе Стефан Кенов и един от заместник-кметовете, който не е посочен.


Те са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по служба, извършено от тях в съучастие. Става дума за нарушаване на служебните задължения при сключване на договори от името на община Сунгурларе, с цел набавяне на облага за конкретно лице, което е страна по договорите. Предмет на разследване са и причинените на общината вреди.


По-рано днес бяха проведени претърсване и изземване в сградата, в която се помещава администрацията на Община Сунгурларе. Установени и иззети са документи, имащи отношение към извършеното престъпление.
На двамата са връчени призовки за явяване в качеството им на обвиняеми на 12 юни.


"Прокуратурата изземва договори между животновъди, земеделски производители за пасища, отдадени от общината. Ние сме предоставили копия, сега искат оригиналите", коментира Кенов пред регионалното издание "Черноморски фар".


Той е кмет на Сунгурларе в продължение на три мандата. През 2007 г. печели като кандидатура на ДПС, през 2015 г. Кенов се опита да спечели нов мандат с "Български демократичен център" - бившата партия "Лидер" на Христо Ковачки, но на втори тур губи от тогавашния кандидат на ДПС Васил Панделиев. През 2019 г. печели трети мандат, този път от листата на ГЕРБ. През октомври 2022 г. местната структура на ГЕРБ обяви, че сваля доверието си от Кенов, който станал "абсолютно неконтролируем" и това довело до уронване на името на ГЕРБ в общината.


През миналата седмица прокуратурата се активизира и спрямо кмета на ГЕРБ във Варна Иван Портних, както и бившия районен кмет в Пловдив Ральо Ралев. Това става по-малко от месец след като главния прокурор Иван Гешев заяви, че лидера на партията Бойко Борисов стои зад опита за неговото отстраняване. Преди това в продължение на години Гешев заявяваше, че прокурорите не са му пряко подчинени, а той е само шеф на шефовете им или "административен ръководител на административни ръководители".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK