"Галевград" - кой беше Ангел Христов от Братя Галеви

Малкият "брат Галев", или Геле, както беше известен Христов, никога не е фокусирал толкова много внимание - приживе той винаги беше в сянката на Пламен Галев, с когото се движеха в тандем от 20-годишни

© Красимир Юскеселиев

Малкият "брат Галев", или Геле, както беше известен Христов, никога не е фокусирал толкова много внимание - приживе той винаги беше в сянката на Пламен Галев, с когото се движеха в тандем от 20-годишни"Ние сме доволни тук, в Ресилово, от тех. Тя, държавата, не знае как се е прибрал, я че знам!" Този коментар на жител на Ресилово в репортаж на БНР по повод незнайно как появилия се, при това мъртъв, Ангел Христов е отлично обобщение на ситуацията.


Малкият "брат Галев", или Геле, както беше известен Христов, никога не е фокусирал толкова много внимание - приживе той винаги беше в сянката на Пламен Галев, с когото се движеха в тандем от 20-годишни. Дотолкова, че публично не беше наричан с името си, а "брат Галев", въпреки че нямаха роднинска връзка и бяха връстници.


Какви са били взаимоотношенията между двамата научаваме от едно интервю за "Дарик радио" от 2008 г., в което Христов казва за партньора си: "Лидер. Аз съм човек, който се съобразява с дисциплината и съм му повярвал, защото е човек лидер, на който мога да имам доверие изцяло, без да се притеснявам. Обсъждаме нещата заедно. Когато сме на различни мнения, вземам неговото мнение, защото знам, че няма да ме подведе."
Галев връща жеста на Христов с думите: "Сериозен. Има много точна преценка, за хора. Никога не е прибързал. Аз съм по-емоционален. Той има много точна преценка."


В "Галевград" през май 2006 г.


Имената на Пламен Галев и Ангел Христов станаха известни през пролетта на 2006 г., когато Дупница въстана срещу мутрите. По това време на власт е тройната коалиция - съвместното управление на НДСВ, ДПС и БСП, което започна през 2005 г., след като изтече мандатът на кабинета на бившия цар Симеон Сакскобургготски.


През май 2006 г. на извънредна сесия на общинския съвет е разгледан въпросът: "Има ли в Дупница организирана престъпност и как да й се противодейства?" Общинските съветници са единодушни, че в общината от години съществуват престъпни групи, които тероризират местните хора, рекетират предприемачите и демонстрират открито липса на какъвто и да е респект от органите на властта. Разказват се страховити бандитски истории на измъчвани и заплашвани хора - хлебар бил напъхан в горяща пещ от рекетьори, родители са заплашвани, че детето им ще бъде убито, накълцано и изсипано пред входната им врата.


Бившият кмет на Дупница д-р Пламен Соколов разказва пред информационните агенции, че проблемът с престъпността расте неудържимо от 2003 г. "Разполагаме с много факти за връзки на престъпници с магистрати от региона, с хора, работещи във високите етажи на силовите ведомства, и с хора, занимаващи се с политика в нашия район, но и на национално ниво - пряко обвързани с престъпната групировка в Дупница", казва Соколов, който също бил заплашван.


За лидери на тази престъпност са посочени Пламен Галев и Ангел Христов. Сочи ги кметът от БСП, но началникът на местната полиция заявява, че няма "нови сигнали" срещу тях. "Монитор" цитира районен прокурор, че срещу Галев и Христов е имало седем съдебни процеса през последните десетина години, но всичките са приключили с оправдателни присъди. На местните избори през 2003 г. срещу Галев има жалба от СДС, че с въоръжени мъже е карал роми да гласуват за определени кандидати.


Братя Галеви дават пресконференция през май 2006 г. като учредители на "Обединение за възраждане на Дупница" и обявяват, че имената им са очернени.

Вътрешният министър Румен Петков отива в града, за да разговаря на място с гражданите, а негов съветник е цитиран да казва, че Галев и Христов са си купили града. "Град се купува, като имаш хора в съда, прокуратурата, полицията, данъчна администрация, ХЕИ и други", обяснява тогавашният кмет Първан Дангов, който твърди, че "братята" получават протекции от всички партии. Самият той ги награждава за благотворителност, но отрича те да са помагали в кампанията му.


В Дупница Петков е посрещнат от огромно множество, подкрепящо братя Галеви. И заема позицията, че смени в полицията не е необходимо да се правят.


Младежи в защита на Галеви

© Асен Тонев

Младежи в защита на Галеви


Пред журналисти Пламен Галев опровергава твърденията, че е разпуснал всички свои работници от фабриките, за да присъстват на митинга в центъра на Дупница. Твърди обаче, че са събрани над 4500 подписа в тяхна подкрепа. И казва, че е помогнал на кмета на Дупница Първан Дангов между двата тура на местните избори, за да успее с балотажа. За целта са били дадени 15 хиляди лева и са осигурени ромски гласове. Ако сдружението за възраждане на Дупница реши, ще поискаме и властта, допълва още Галев.


В какво се изразява "възраждането на Дупница"? В организирани протести срещу отварянето на магазин "Била" в града например. Оказва се, братя Галеви си имат стабилна група в общинския съвет, по ирония носеща името "Обединени демократи" и включваща хора от партии като НДСВ, СДС и местни формации. На местните избори през 2007 г. районната комисия предупреждава, че в магазин в Дупница се раздават бюлетини, на които с маркер е отбелязан номерът на кандидат-кмет, подкрепен от "Възраждане на Дупница". Двамата братя се оказват и легални съветници в местното кметство.


Срещата на Галеви с вътрешния министър Румен Петков


Румен Петков се среща с "братята" неофициално - на басейна "Спартак" в София, управляван от Алексей Петров. Информацията за това изтича в медиите - коментирана е и от Татяна Дончева, която нарича Дупница "първи частен град".


Почти пет години след прословутата среща тогавашният шеф на Агенция "Митници" и бивш директор на НСБОП Ваньо Танов заявява по БНТ: "За мен тази среща е била за договаряне с посредничеството на Алексей Петров по отношение на движението на наркотични средства и тази договорка касае Златко Баретата и Галеви по отношение на това да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България и това да става на бартер, да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити."


Ваньо Танов: Румен Петков и братя Галеви договорили преразпределението на наркопазара
Ваньо Танов: Румен Петков и братя Галеви договорили преразпределението на наркопазара


Румен Петков обвинява Танов в лъжа и заявява, че срещата му с Братя Галеви е била регламентирана, защото за нея имало доклад на служител на МВР, който той лично е подписал и пратил до главния секретар на ведомството. На срещата имало 3 теми и от нея последвали "добри резултати за страната ни". "Не е говорено обаче за разпределяне на територии, снемане на напрежение, наркотици, групировки!", категоричен е Петков тогава.

"Срещата беше по предложение на Националната служба за сигурност. Аз не съм самодеец и не съм правил подобна среща на своя глава, консултирал съм я. Тези двама души работеха много активно в борбата срещу наркотрафика и с наши партньорски стратегически служби." Така Петков намеква, че братята са сътрудници на МВР.


Танов е наречен "глупак" от Златимир Иванов - Баретата. "Грозна лъжа" нарича твърденията на Танов и Алексей Петров.


Алексей Петров пред репортер на "Монд": С Борисов си разменяхме такива SMS-и, каквито вие нямате дори от жена си
Алексей Петров пред репортер на "Монд": С Борисов си разменяхме такива SMS-и, каквито вие нямате дори от жена си


За позициите на "братята" във властта говори доклад на парламентарна комисия от 2008 г., в който пише:


"В края на 2006 г. при Гл. секретар Ил. Илиев се провежда съвещание с участие на В. Петров и представители на НСС и ГДБОП , в което са обсъждани проблемите в отношенията между Галеви и Златко Баретата. По-късно е прихванат разговор между единия от "Галеви" и директора на Националната следствена служба, Ангел Александров , в който последният предал с най-големи подробности съдържанието на водените на съвещанието разговори."


Ангел Александров беше ключов играч в корупционния скандал, избухнал в кабинета "Станишев" през 2007 г., както и човекът, предложил Делян Пеевски да бъде назначен за следовател без необходимия юридически стаж.


Минчо Спасов, депутат и член на вътрешната комисия по това време, си спомня пред "168 часа" през 2010 г.: "Изказването на вътрешния министър Румен Петков беше, че срещата на басейна е била за предотвратяване на необичайни събития, които биха попречили за влизането на България в Европейския съюз. Румен Петков обясни, че повече не може да разкрие, но подчерта, че съдържанието на разговорите е описано в доклада на присъствалия секретен сътрудник на ДАНС. Този сътрудник е Алексей Петров. Докладът в ДАНС би трябвало да се пази." Според друг бивш анонимен депутат Галеви разкрили информация за атентат.


Самите Галев и Христов коментират срещата пред "Дарик": "Министърът можеше да се защити прекрасно. Защото по наша информация разработката е била с псевдонима "Бизнесмените" и лично ген. Танов - по негово време е приключена - е подписал, че в разработката няма данни за извършено престъпление срещу нас и няма данни за съпричастност към търговия или продажба на наркотици. И министърът, ако се беше защитил правилно, можеше да каже, както ние искахме от ген. Танов. Нека да кажат, защото не им прави чест. И на Минчо Спасов - или не се е запознал с разработката и ги говори наизуст тези неща. Вътре много ясно е написано, но ако го бяха казали, излиза, че ние не сме никакви оперативно интересни лица и министърът не се е срещал с престъпници. Можеше да се защити и нямаше да има скандал. Лично Танов много добре знае... Танов е подписал справката за прекратяване и много ясно вътре е казано, че мотивът да се прекрати справката е, че няма данни за престъпление."


Бившите спецполицаи стават бизнесмени


Родените през 1969 г. Галев и Христов на 20-21 години постъпват на работа в системата на МВР.


"Техните досиета в кариерата сочат, че са били в системата на МВР през 1993-1994 г. През 1996 г. са възстановени на работа, впоследствие Богомил Бонев ги уволнява. По време на барикадите през 1997 г. са собственици на каравана с десет стола. Оттам нататък започва и техният възход. При управлението на Костов и на Сакскобургготски всичко цъфти и се развива. Новите строежи са от последните 5 години. През това време са успели да натрупат връзки и в средите на бизнеса, и в държавната структура - от редови чиновник до висши", разказва дупнишкият кмет Дангов пред "Дарик радио" през 2006 г.


Двамата нaпycĸaт oтpядa нa бapeтитe cъc cĸaндaл през 1993 г. В групата на напусналите тогава са и Златомир Иванов-Златко Баретата, Алексей Петров, Николай Добрев-Бай Добри. Оставките са в знак на протест срещу задържането на барети в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори за контрола на паркинг за тирове.


Братя Галеви постъпват в ГДБOΠ. Гaлeв нaпycĸa пpeз 1997 г., a Xpиcтoв гoдинa пo-ĸъcнo. Заживяват в ceлo Pecилoвo, ĸъдeтo през 1998 г. купуват 10-ина съседни имота и ги обединяват в огромен затворен комплекс с жилищни сгради, басейни, кортове и фитнес, наричан резиденцията им или имението им. Собствеността е прехвърлена от офшорка на офшорка и сериозно затруднява съда в съдебния процес за конфискуването им по-късно.


През годините Галев и Христов имат транспортна фирма и общи компании с хора като Xpиcтoфop Aмaнaтидиc-Taĸи, Bacил Бoжĸoв. Фeoдop Фeoдopoв-Гoлямaтa Фeдĸa и др.


През 2008 г. депутатът Атанас Атанасов от ДСБ обявява, че в Дупница се произвежда синтетична дрога и с продажбата й "се пълнят партийни каси". Пред "Дневник" обяснява, че е цитирал разработката на ГДБОП, според която Пламен Галев и Ангел Христов са били разследвани за производство на наркотици. В нея се твърди, че нощно време в един от цеховете на местен фармацевтичен завод се произвеждат синтетични наркотици. Случаят бил споменат в доклад, разглеждан от вътрешната комисия в парламента.


Лидерите в подземния свят - точно 223-ма


Във фокуса на Темида


"Палачинката" за успешните бизнесмени се обръща в късната есен на 2008 г., когато барети, ДАНС, прокуратурата, служители на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите влизат в "крепостта" в Ресилово. Двамата обитатели са обявени за национално издирване, след като отказали да се явят рано сутринта в същия ден в полицейското управление в Кюстендил. На следващия ден обаче се предават. Малко по-късно е уволнен местният полицейски шеф.


Пламен Галев е арестуван и обвинен за изнудване на журналистката от Дупница Лидия Павлова. По-късно е арестуван и обвинен и Ангел Христов - като ръководител на организирана престъпна група заедно с Галев.

Докато това се случва, в Дупница се опитват да се разграничат от модела на управление с Галеви. БСП отказва. ГЕРБ уволнява свои активисти. Общински съветници от "Атака" искат извинения от "братята".


Държава в дупница
Държава в дупница


През април 2009 г. обвиняемите се кандидатират като независими за предстоящите парламентарни избори, за да се сдобият с имунитет. Не са единствените - тази година масово арестанти се възползват от възможността в закона. За Галеви открито се говори, че събират подписите с принуда.


Срещу общо 100 хил. лв. гаранция двамата излизат от ареста и заявяват, че няма да избягат. В интервютата, които дават, Ангел Христов заявява, че партията, която го е издигнала, е нова. "Ново начало е необходимо на новата политическа класа. Когато тръгваш по нов път, не бива да работиш със старите партии", развива мисълта си той. По това време със задочно обвинение в ръководене на организирана престъпна група се сдобива и Таки.


Мафиоти напират към българския парламент


По време на изборите е регистриран силен изборен туризъм в посока Дупница. Веднага след изборите съдът блокира сметки и възбранява имоти на Галев и Христов по искане на комисията за конфискация. Започва и съдебното дело срещу тях, по време на което свидетели разказват как са плащали "такса спокойствие". Свидетелката и граждански ищец Лидия Павлова отново е обект на нападения и заплахи.


Кюстендилският съд обаче оправдава Галеви. В мотивите си съдията пише, че деянията им са само морално укорими. Съдът в Дупница обаче осъжда Ангел Христов за обида на съветниците от "Атака".


"Ди Пресе": Борисов символизира шизофренното отношение към мафията
"Ди Пресе": Борисов символизира шизофренното отношение към мафията


Софийският апелативен съд осъжда дуото - Галев на 7 години затвор, Христов на пет. На делото пред Върховния касационен съд двама ключови прокурорски свидетели искат отмяна на присъдите на осъдените - очевидно заради натиска, на който са подложени. Третата инстанция им присъжда по пет години затвор, който трябва да излежат в затвор на минути от дома си.

Пет дни след обявяването на присъдата Галеви вече са се укрили. Две седмици по-късно е подпалена колата на сина на свидетелка срещу тях. Следващия месец са обвинени задочно в пране на пари. Комисията за конфискация иска да им бъде отнето имущество за 4.25 млн. лв.


В началото на 2013 г. Бойко Борисов - тогава премиер, съобщава, че службите знаят къде се крият Галеви. Никога обаче не стана известно да са локализирани някъде, независимо от слуховете, че живеят в Дубай или в ЮАР.


Мая Манолова - бивш депутат от БСП и от "Изправи се! Мутри вън" - през годините търпи много критики, че е близка с Галеви и че са я подкрепили в кампанията през 2005 г., разпространява се и колаж със снимките на тримата. Тя нееднократно е заявявала, че това са опорки, разпространявани от Борисов, отрича да им е била адвокат или да са й помагали за изборите и атакува ГЕРБ, че те са били подкрепян от дупнишкото дуо. И тя, като Румен Петков, твърди, че в "комитета по изпращането" на Галеви в чужбина е бил Борисов. Манолова посочва, че целият подземен свят е бил ангажиран през годините да се печелят кметските избори в София.


Още през май 2012 г. Борисов по навик обвинява съда за изчезването на осъдените Галев и Христов. Това бягство, което няма как да се случи без съдействието на полицията и службите, става причина да се промени законът и окончателните присъди да се обявяват едва когато осъдените са отведени в затвора.


Сега анализатори и бивши служители на МВР и службите твърдят, че хора като Братя Галеви, ако са искали или имали нужда, е можело да влизат и излизат в България, без да бъдат засечени.


Поздрави за свещеника


Повече от 10 години по-късно, когато медии отново се стекоха в Дупница, заради, както я наричат, "мистериозната смърт" на Ангел Христов (официалното заключение от аутопсията съвпада с първоначалните съобщения за инфаркт) и заради загадката как се е озовал в България, от репортажите изскачат и любопитни подробности като тези:


: Братът на Ангел Христов работел като полицай
: От болницата (от която отричат да е починал при тях) го вписали като Ангел Христов Ангелов първоначално в съобщението за смъртта (според служителката, издала смъртния акт)
: Смъртта му е била потвърдена от гастроентеролог от частната болница
: Личната карта на Ангел Христов Христов, която била представена, била валидна до 2018 г.
: "Близки до семейството" - така са представяни служители и други свързани със случая в тв репортажите.


А отец Георги Паликарски, който е трябвало да извърши и опелото, разказа пред медии за помощта на братята за църквата, позлатените икони и също, че през годините след "заминаването им" са поддържали връзка, получавал и есемеси за празниците. "Въпросът е този, че ми пращаха поздрави, есемеси за Великден, за Честито Рождество Христов, Христос Воскресе. Предполагам, че есемесите са от тях, но да са били изпращане от България - това са глупости", казва свещеникът, цитиран от БНР, за когото още при процеса за тях преди години местни издания пишат, че се е молел на площада за освобождаването им от ареста.


Предизборната кампания на Галеви

© Асен Тонев

Предизборната кампания на Галеви


"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро
"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK